Kıymetli okurlarım, toplumumuzun en küçük birimi aile, en küçük yerleşim birimi ise evlerimiz. Birşeyleri düzeltmeyi “kapımızın önünü süpürmekle” başlatan kültürden geliyoruz. Dolayısıyla “insanı yaşatki toplum yaşasın”, “insanı yücelt ki devlet yücelsin” felsefelerine inanıyoruz.
“Dünyayı küçültseniz insan, insanı büyütseniz dünya olur” düsturuna sahibiz.
“Yediklerimiz kadar” olduğumuzu, medeniyet inşasına adandığımızı ve bunuda insandan başlatmamız gerektiğini biliyoruz.
Tüm bu amaçların insan ve ev boyutunu zehirlerden arındırmayı amaç edinmiş bir çalışma “Zehirsiz Ev”. Şimdi sözü, aynı isimle kitabının da yayınlandığı www.zehirsizev.com sayfaya bırakalım.
Zehirsiz ev nedir?
Her gün kullandığımız ürünlerden zehirli maddeleri eksiltme girişimidir.
Pek çokları gibi bizim de çocuk sahibi olduktan sonra ortasına daldığımız, içinden çıkılmaz organik, katkısız, koruyucusuz, doğa dostu, ekolojik, biyoçözünür bilmecesine verdiğimiz yanıttır.
Marketten aldığımız ne idüğü belirsiz ürünleri otopsi masasına yatırdığımız ve yerlerine kabul edilebilir alternatifler koyma serüvenimizi belgelediğimiz yerdir.
Bizimle beraber araştırmak, öğrenmek, denemek ve paylaşmak isteyenlerle buluşacağımızı umduğumuz noktadır.
Bugüne kadar nasıl temizlik ve bakım yaptık? Onlar bize neler yaptı?
Yüzeyleri geçici bir süreliğine kirden, mikroptan arındırdık, ama yerlerine zehirli kimyasallardan oluşan tabakalar koyduk.
Vücudumuzdaki, saçımızdaki doğal yağları kuvvetli kimyasallarla yok edip, sonra onları nemlendirici özellikli başka kimyasallarla geri kazanmaya çalıştık.
Bugün alerji, astım, egzema, bronşit, migren, hormonal bozukluklar, üreme bozuklukları, doğum kusurları, kanser almış başını gidiyor. Bunların, yediğimiz-içtiğimiz böcek ilaçlarıyla, kullandığımız temizlik ve kozmetik ürünleriyle bağlantısı her geçen gün biraz daha sağlamlaşıyor.
Peki elimizden ne gelir?
Hiçbir şey yapamıyorsak, ürün etiketlerini okumayı; oralarda yazılanları ve yazılmayanları deşifre etmeyi, dolayısıyla da daha doğru seçimler yapmayı öğrenebiliriz.
Tekerleği yeniden icat edecek değiliz: Bizden önceki kuşakların zaten bildiği, zamanla vakit ve enerji tasarrufu uğruna unuttuğumuz yöntemlere, reçetelere geri dönebiliriz.
Takıntı yapmadan, paniğe kapılmadan… Elimizden geldiğince…
Zehirsiz Ev’in “hanım”ı kimdir?
- Kitap çevirmenidir.
- Annedir.
- Dünyayı kurtarmaya çalışmaz, ama küçük küçük hareketlerin büyük sonuçları olduğuna inanır.
- Fanatizmden ürker.
- Çocuklarına tüketerek değil, ânı yaşayarak ve üreterek mutlu olmayı öğretmek ister.
- Bir şeyi satın almadan önce kırk kez düşünür.
- Gereksiz çöp üretmekten nefret eder. Kullan-at’a değil, yeniden-yeniden-kullan’a inanır.
- Yapay malzemelerden hoşlanmaz.
- Hep daha az şeyle yaşamanın hayalini kurar; henüz bunu başaramamıştır
Kaynak: http://www.zehirsizev.com/zehirsiz-ev-nedir