Milli gelirinin yüzde 60’ını aşmaması gereken borç toplamı yüzde 161’e ulaşan Yunanistan ekonomide tarihinin en zor günlerini yaşıyor. 3 yıllık acı bir reçeteyle baş başa.
İşte bu zor günlerde Türkiye cephesinden Yunanistan’la ticari ilişkilere bakış farklı. Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, bu krizle birlikte Türkiye’nin kaliteli ve rekabet gücü yüksek mallarına Yunanistan’dan daha çok talep olacağını vurguluyor.
Bugüne kadar Yunanistan’la ticari ilişkiler kurulmasına öncülük eden isimlerden biri olan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, böyle günlerde önyargıların ve ticari engellerin kaldırılabileceğine işaret ediyor.
Demirtaş, “Böyle günler her iki tarafa da, ticarette çok sıkı işbirliğine girmenin gerekliliğini hatırlatır. Bugüne kadar yakınlaşmayı engelleyen tarihe dair bazı düşünceler de ancak zor zamanlarda aşılabilir. Kenetlenmek noktasındayız” diye konuşuyor.
Demirtaş’a göre, Yunanistan kaliteli ve ucuz ürünlere yönelmek zorunda. Bunun da öncelikli karşılığı Türkiye olacak.
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 16 Şubat tarihinde 200 kişilik heyetle 9. Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Zirvesi düzenleyecek kadar umutlu.
*****
Özünde, Türkiye ile Yunanistan arasında dış ticaret azaldığı takdirde Türkiye’ye çok büyük zararlar verecek boyutta değil. Bunca yıllık çabalara rağmen 3 milyar dolar seviyesi ancak aşılabildi. Memnun eden son yıllarda trendin yükselmesiydi. .
1999 yılında 200 milyon dolarlardan 2009’da 3 milyar dolar ulaşıldı. Ayrıca Türkiye lehine gelişen bir ticaret sözkonusuydu.
Yunanistan’ın ithalatından Almanya, % 13,, İtalya % 12,8, Çin % 6.2, Fransa % 5,6, Hollanda % 5.1 pay alırken, Türkiye’nin düşük olan payını koruyup korumayacağından ise kimse emin olamıyor. Kriz nedeniyle artması da düşmesi de sürpriz olmayacak.
*****
Ege Bölgesi’nin adalarla yakın ilişkileri var. Çeşmeliler Sakız’la, Kuşadası ve Seferihisar Samos’la, Bodrum Kos’la, Marmaris Rodos’la, Ayvalık Midilli’yle iç içe yaşar. Adalılar pazar alış verişleri için bile bu tarafa gelir, yaz aylarında tekneler ciddi bir turizm ve ticaret hareketi yaratır.
İzmir- Atina arasında kurulan hava köprüsü ise iki şehir arasında yepyeni bir dönemi başlattı.
Şimdi öyle bir yol ayrımı ki, ya acı reçeteyi yutan komşumuz bir süre içine kapanacak, artan seyir düşüşe dönecek ya da Yunanlılar tarihi önyargılarını hafifleterek Türkiye pazarındaki fırsatlara, ortak işbirliklerine daha sıkı sarılacaklar.
Bunca yıl dostluk gösterileri, ortaklaşa düzenlenen zirvelerle Türk tarafı barış çubuğunu uzatırken, Yunanlıların tedirginlikleri daha gözle görünür oldu. Hatta daha önceki zirvelerde, bazı ticaret ve sanayi odası başkanları görüşmelere, toplantılara dahi gelmemişti.
Şimdi yaşadıkları sıkıntı, onları ucuz ve kaliteli mal üreten komşuya yöneltir mi göreceğiz.
Önyargılarını yıkmakta Türklerden daha çok zorlanan Yunan halkı ve işdünyası için bu krizin yeni bir anlayış getirip getirmeyeceğini izleyeceğiz.
Bazen bin nasihatın yaratamadığı fırsatı belki bir musibet yaratabilir.
Yunanistan’ın ekonomik göstergeleri
Kişi başına düşen gelir: 32,100 dolar (2009)
GSYMH: 338,3 milyar dolar (2009)
İhracat: 18,64 milyar dolar (2009)
İthalat: 61,47 milyar dolar (2009)
Enflasyon: %1 (2009)
İşsizlik Oranı: %8,9 (2009)
Dış Borç: 552,8 milyar dolar (2009)