Tüm dünyada vitaminlerin faydası olmasa bile zararları olmayacağına dair yaygın bir kanaat vardır.
D vitamini de bunlardan biri.
Tabii ki sağlıklı yaşamak için D vitamine ihtiyacımız var ama bunun için ilaca gerek yok.
“Adam gibi beslenenler” yedikleri içtiklerinden yeteri kadar D vitamini alırlar.
Sanılanın aksine yüksek miktarda D vitamini almanın daha fazla faydası olmadığı gibi zararı vardır.
Evet, fazla D vitamini göz çıkarmaz ama adamı “tutar yere vurur”.
JAMA’ da yayınlanan araştırmaya göre, yüksek doz D vitamininin 70 yaş üzerindeki insanlarda bacak fonksiyonları ve kas kuvveti üzerine bir faydası olmadığı gibi düşme riskini de artırıyor.
Zürih Üniversitesi uzmanları, 70 yaşın üzerinde olan ve daha önce düşme tarif eden 200 kadın ve erkeği rastgele üç gruba ayırarak bir gruba ayda 24 bin IU D3, bir gruba 60 bin IU D3 ve bir gruba da 24 bin IU D3 + kalsifediol verildi.
Çalışmanın başında katılımcılar yüzde 60’ ında D vitamini eksikliği vardı.
Kalsifediol, D vitaminin bir parçalanma ürünü olup kas ve kemiklere kolayca ulaşır.
6 ve 12 aylık takipler sonunda katılımcıların yüzde 60’ dan fazlasının bir senelik dönemde düştükleri belirlendi ama gruplar arasında büyük farklar vardı:
En düşük doz D vitamini alanlarda düşme ihtimali de en azdı (yüzde 47.9)!
Ayda 60 bin IU D3 ve 24 bin IU D3 + kalsifediol alan gruplarda düşme riski sırasıyla yüzde 66.9 ve yüzde 66.1 idi.
Araştırmacılar tedaviye kalsifediol eklenmesinin bir faydası olmadığını özellikle vurguluyorlar ve hem yüksek doz D3 vitamininin ve hem de D3+ kalsifediol tedavisinin daha önce düşme yaşayan 70 yaş üzerindekiler için uygun olmadığını bildiriyorlar.
Araştırmanın plasebo grubunun olmaması ve 70 yaşından gençlerde aynı sonucun alınıp alınmayacağının belli olmaması gibi eksik tarafları da var elbette.
Araştırma için bir değerlendirme makalesi kaleme alan uzmanlar da bugüne kadar D vitaminin düşme ve kırıkların önlenmesinde işe yaradığını gösteren hiçbir randomize çalışma olmadığına ve 70 yaş ve üzerindekilerin yeterli D vitaminini dengeli bir diyetle alabileceklerine dikkat çekiyorlar.
Daha önce Amerikan Kemik ve Mineral Araştırmaları Derneği (ASBMR) 2015 senelik toplantısında sunulan bir çalışmada yüksek doz D vitamininin yaşlı kadınlarda düşme riskini artırabileceği gösterilmişti (2).
Gelelim neticeye
Nasıl kalp krizinden korunmanın yolu kolesterol hapı içmek değilse, nasıl gripten korunmanın çaresi aşı olmak değilse, vitamin, mineral, antioksidan, balık yağı içerek de sağlıklı olmak mümkün değildir.
Eğer hasta olmayayım diye vitamin haplarına sarılıyorsanız, balık yağı haplarından medet umuyorsanız statin içenlerden hiçbir farkınız yok demektir.
Bütün mesele sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenmedir!
Kaynaklar:
1. Andreas Egli, MD et al. Monthly High-Dose Vitamin D Treatment for the Prevention of Functional Decline: A Randomized Clinical Trial.JAMA Intern Med, December 2015.
2. Yousefian S. Abstract LB-SU0027: Falls are increased on Recommended Doses of Vitamin D in Elderly Women. Presented at: American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) 2015 Annual Meeting; Oct. 9-12, 2015; Seattle.