5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 13.05.2010 tarih ve 27580 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yüksek Seçim Kurulu(YSK), Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında 5982 sayılı Kanunun, Anayasanın 175 ve 3376 Sayılı Kanunun 2. maddesi hükümleri gereği halkoylamasında uygulanacak sürenin 120 gün olmasına ve halkoylamasının 12.09.2010 Pazar günü yapılmasına karar verdi.
YSK kararı zorlama mı? Daha açık bir deyimle siyasi bir karar mı?
Öncelikle YSK kararını iyi anlamalıyız.
1)►►YSK kararında, 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunun, Anayasanın 67.maddesinin son fıkrasında ifade edilen seçim kanunları kapsamında olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunun, Türk pozitif hukukunda seçim kanunları kapsamında olup olmadığı hususunun aydınlatılması gerekmektedir.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun, 1. maddesindeki; anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulmasında bu Kanun hükümlerinin uygulanacağı,
3376 Sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunun 1. maddesindeki; anayasa gereğince yapılacak olan halk oylamalarında bu Kanun hükümlerinin uygulanacağı, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 298 sayılı Kanunun, bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin tatbik edileceği,
Hükümleri birlikte değerlendirildiğinde;
3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunun seçim kanunları kapsamında olduğu açıkça görülecektir.
2)►►YSK kararında, Anayasanın 67.maddesinin son fıkrası hükmü gereği seçim kanunlarındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağını belirtmektedir.
3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun seçim kanunları kapsamında olduğuna göre, bu Kanunda değişiklik yapan 09/03/2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5955 Sayılı Kanun da seçim kanunları kapsamındadır.
5955 sayılı Kanun, 3376 sayılı Kanunun 2.maddesindeki:“Anayasa değişikliğinin halkoylaması, ilgili Anayasa değişikliği kanununun Resmi Gazetede yayımını takip eden yüzyirminci günden sonraki ilk pazar günü yapılır.” hükmünde yer alan 120 günü 60 güne indirmekte ise de; Anayasanın 67.maddesinin son fıkrası hükmü gereği 5955 sayılı Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak olan halkoylamasında uygulanmayacağı tartışmasızdır.
Hukuk kuralları yorumlanırken, sadece pozitif hukuk kuralları esas alınmalıdır. Hukuk kuralları, siyasal düşüncelere dayalı yorumlanmamalıdır.
Hepimiz, hukuk devleti ilkesini artık içimize sindirmeliyiz.
Hukukun da siyasetin de cılkı çıktı
Bunların cılkı çıkınca demokrasininde içine edildi
Evet, Uğur bey sorunda bu.Hukuk, hukuk olmaktan, siyaset, siyaset olmaktan çıktı.Bu nedenle, sürekli toplumda hukuk ve siaset tartışması yaşanıyor.