Yozgat yer altı ve yer üstü zenginliği, verimli ovaları ve tarihi önemi ile bakire bir şehir konumundadır. Ne yazık ki nüfusunun büyük bir bölümü göçmüş küçük bir şehir konumuna düşmüştür. İlimiz nüfus göçünün yanı sıra meslek göçü ve beyin göçü de vermektedir. İş bulmak için Yozgat’tan göçenlerin yanı sıra meslek erbabının göçü, zengin ailelerin göçü de Yozgat’ı yalnızlaştırmıştır.
Yozgat zenginleşeceği, modernleşeceği yerde fakirleşmiş, küçülmüş sürekli göç vermiştir. Ne yazık ki bir köy görünümünden kurtulamamıştır. Şehrimizde işsizlik ve yatırım yetersizliği başlı başına bir sorun durumundadır. Öncelikle halledilmesi gereken konu budur.
Bürokratlarımız, devlet adamlarımız, siyasetçilerimiz bu konuya yoğunlaşmalıdır. Yozgat’ta işsizliğin çözümlenmesi için tedbir almak durumundayız, üretim ve istihdam yerlerinin açılmasının yanı sıra, meslek kurslarının yaygınlaştırılması, teşvik yasalarının çıkartılması, gerekmektedir.
İlimizde halkın gelir seviyesinin yükseltilmesi için yoğun bir emek – çaba sarf etmeliyiz. Üretken, yetenekli, kabiliyetli-ehliyet sahibi gençlerin yetişmesi için mesleki kurslar açmalıyız. Kalifiye eleman, yönetici, meslek sahibi, ticari tecrübe sahibi insanların yetişmesi işsizliğin önlenmesi için ihmal edilemez önemli bir konudur,
İşsizliğin önlenmesinin yanı sıra sanayileşmenin önemi de büyüktür. Bu manada ilimizde sanayi esnafının, fabrikatörlerin, üretici adamlarımızın göçü de ciddi boyutlardadır. Buna beyin göçünü de eklediğinizde, düşünen, üreten, kendine güven duyan insanların kaybı şehrimiz için çok önemli bir kayıp olarak gözükmektedir.
Yozgat’ta her geçen gün nüfusumuz azalıyor. Sanayileşme azalıyor, işsizlik çoğalıyor, geçim derdi ailelerin omuzlarına biniyor. Sanayileşme geciktikçe ve şehrimiz modernleşmekten uzaklaştıkça Yozgat’tan göç devam ediyor. Hepimizin bildiği gibi Yozgatlının üç-beş kat daha fazla nüfusu il dışında, büyük şehirlerde ve yurt dışında yaşamını sürdürüyor.
Yozgat’tan göçün ana nedenleri arasında sayılması gereken işsizlik, modernleşmekten uzak kalış, sanayii hizmetlerinin yetersizliği göçü hızlandırıyor. Seviyeli modern bir şehirleşme, yeni bir şehircilik anlayışı ihmal edilemez. Belediye hizmetleri bu manada çok önemlidir.
Yozgat’a yatırım ele alınmalı iş adamları Yozgat’a yönlendirilmeli, yatırımcılar için yeni teşvik yasaları çıkarılmalıdır.
Siyasilerimizin ve bürokratlarımızın gayret ve çabalarını saygıyla karşılar gönülden destekleriz. Yozgat’ın zengini, siyasetçisi, devlet adamı, iş adamı, Belediye başkanları, şehrin gelişimi için seferber olmalı gerekenin üstünde bir çaba göstermelidir. Göçü önlemediğimiz sürece Yozgat’ın kalkınmasını gelişmesini sağlamamız mümkün değildir.
Yozgat ve Yozgatlı’nın siyasi bir desteği söz konusudur. Siyasetçilerimiz, devlet adamlarımız, bürokratlarımız, hatta iş adamlarımız ve Yozgatlı dernek başkanlarının desteği ve çabası vardır. Bu çaba kendini göstermelidir. Bu destek ve çabalar işsizliğin önlenmesi, göçün durdurulması şehrin kalkınması ve gelişmesi için seferber edilmelidir.
Yozgat ve Yozgatlı adına, Yozgat’ın gelişimi adına herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söylüyoruz. Yozgat’ın çevre iller seviyesine gelebilmesi için çok çalışması gerektiği herkesin ortak görüşüdür. “Yozgat var Yozgatlı yok!..” diye sitem etmemiz şehrimizi kurtarmaz.
Şehrin gelişmesi ve kalkınması için üreten, destek veren zenginlerimize, iş adamlarımıza ihtiyacımız vardır. Bu gücün Yozgat’ta ve Yozgatlılar da olduğuna da inanıyoruz. Tek eksikliğimiz kafa kafaya verip bir araya gelememek. Ama buna geleceğimiz ve çocuklarımız için mecburuz. Saygılarımızla…