Tplumun benimsediği değerlerin uygulama alanında büyüyen çocukların, şahsiyetini kazanmaya başlayacağı ilk uygulama alanı da ailedir. Bu konuda aile, çocuğu yetiştirip toplumun işlevine verecektir.
Böylece şahsiyet kazanmaya başlayacak çocuk, deneyimleri sonucu, meslek sahibi olacak ve mesleği bireyin şahsiyetinde derin izler bırakacaktır. Bu izler toplum tarafına da kabul görecektir. Çünkü yetişkin çocuk artık toplumun bir bireyi olmuştur. Mesleğini eline almış olan birey, bu sayede, toplumun aksayan bir yönüne derman olacaktır.
Yolların karmaşıklığına rağmen aileler, zamana uymak zorundadır. Yollar düzelmeye başlarken, birey de bu noktadan sonra iyi olmaya çalışacaktır. Hatta toplum için, çalışmalar ileri seviyede çıkacak böylece toplum onu baş tacı edecektir.
Bireyler toplumun kabullenmediği davranışları sergiliyorsa, gidişin doğru olmadığını görüp şahsiyetlerinden taviz vermeden vazgeçmelidirler.
Yaşantıda iyi kötü anlayışlar, çevrede boy gösterirken, kötüleri çevrene uğratmayacaksın. Yakınında olan insanlar, toplumda yakınlığına göre değer kazanıyorsa, oluşan atmosferde akrabalık ilişkileri başlıyor, demektir.
Bireyler, bilim ve tekniği de kullanarak yeniliklere açık topluma yönelmeyi sağlaması gerekir. Böylece toplumda kalkınma her kesimde fırsat eşitliği boyutunda gerçekleşir. Ekonomik olarak genişleme ile kalkınma gözler önüne çıkar.
Toplumun iyiye gitmesi ile her yörede çiçekler açar. Kalkınmanın daha ileri gitmesiyle çiçekler açmaya devam eder. Çiçeklerin açmasıyla oluşa güzelliği herkes yaşar. Doğa güzelliğini sergilesin. Toplum düşüncesi yenilikten yana olsun. Deneyimler şahsiyetli bireyler yetiştirsin.
Toplumun mutluluğuyla çiçekler artık ve hiç solmasın.
Hasan TANRIVERDİ