Geçtiğimiz hafta Çayıralan ilçemize kısa bir ziyaret turu gerçekleştirdik. İyi de oldu; çünkü uzun bir süredir Çayıralan’a gidememiştim. Ne garip ki 20 yıl önce gördüğüm Çayıralan aynı eski haliyle duruyor, en ufak bir gelişme olmamış!…
Çayıralan: doğuda Akdağlar, batıda Güvercin Dağı, Kuzeybatı da ise Bey Dağları arasında kalan yeşil bir vadide yer alıyor. İlçe soğuk suları, yeşil bitki örtüsü ve verimli ovası ile dikkatinizi çekiyor. Çayıralan: Hani deriz ya: “Orda bir köy var uzakta, gitmesek de kalmasak da o köy bizim köyümüz!” diye… İşte o hesap uzak da olsa, unutulmuş da olsa , o ilçe bizim ilçemiz: “Bizim Çayıralan!”
Yozgat’tan çıktıktan sonra hiç durmadan yolumuza devam etmemize rağmen 2 saati aşkın bir sürede Çayıralan’a ulaşabildik. Dedik ya yollar da aynı 20 yıl önceki gördüğümüz virajlı, dar ve sıkıntılı yollar! Sarıkaya’ya kadar sorun yok Sarıkaya’ dan sonra dar, virajlı ve sıkıntılı yollar… Sarıkaya ilçe içerisindeki EDS kamera sistemi şoförlere kurulmuş tuzak gibi?.. Küçücük ilçede adım başı kamera ve hız limiti bazı noktalarda 30 km; bana pek mantıklı gelmedi. Trafiğin akışı engelleniyor. Şehir içi hız limiti 50 km yetmez mi ?
İşin garibi Çayıralan halkı hem yol sıkıntısından hem de otobüs sorunundan dolayı alış verişini Kayseri’ den yapıyor, ihtiyaçlarını oradan alıyorlarmış. Bu bizim için hoş bir durum değil; dedik ya Çayıralan bizim Çayıralan ama gidemediğimiz, sahip çıkamadığımız diyar! Ne garip ki: çevre iller içinde yolu bozuk olan ilçeler Yozgat’ın ilçeleri. Kimse kusura bakmasın, her şey ayan beyan ortada…İl genel Meclis üyelerine ve siyasetçilerimize bu konuda büyük görevler düşüyor. Çevre illeri gezsinler bana hak vereceklerdir.
Çayıralan’ı kendi haline bırakmışız dostlar. İlçe halkı tabiri caizse kendi yağı ile kavrulmaya çalışıyor. Tarım, ticaret, hayvancılık, arıcılık, fidan yetiştiriciliği ve orman ürünleri imalatıyla geçinen ilçe halkı ticaretini, alış verişini Kayseri esnafı ile yapmayı tercih ediyor. Bu da bizim için sıkıntılı durum ? Ayrıca oldukça fazla sayılacak ölçüde gurbetçi nüfusa sahip ilçe. Yani göç veren ilçelerimizden Çayıralan…
Belediye Başkanı Ömer Codar’la da görüştük. Azimli, gayretli bir başkan olarak gördük kendisini. “Siyasiler ayrım yapmasın bütün belediyelere sahip çıksın” diyor. Şu ifadesi de hoşumuza gitti: “ Ben seçim sonucuna kadar partimin adayı idim; Başkan olduktan sonra halkımın : Tüm Çayıralanlılar’ın başkanıyım ve onların hizmetindeyim!” diyor. Ne diyelim tebrik edebilecek bir ifade. Kendisini gayretli, azimli ve heyecanlı bulduğumuzu ifade ederiz. Halkına hizmet etmenin çabasında olan insanlar bizce kıymetli ve takdire şayan insanlardır.
Yolları bozuk, halleri yaman, uzakta kalmış bir ilçemiz olsa da; Çayıralan: bizim ilçemiz, bizim insanımız. Çayıralan da dahil şehre uzak kalan ilçelerimizi Yozgat’a yakın etmek Yozgat’ la bağını güçlendirmek için:
Birincisi siyasi kimlikleri bi kenara bırakmak lazım. İkincisi Yozgat’ı ilçeleriyle birlikte bir bütün olarak kabul edip hizmeti ilin tamamına yaymak lazım.
En önemli konu yol ve ulaşım. İlçe yollarını kaliteli hale getirip ulaşımı rahat ve kolay hale getirmeliyiz. İkincisi dolmuş ve otobüs seferlerini artırmalıyız ve her ilçemize rahat ulaşımı sağlamalıyız. Hizmet ve destek konusunda eşit ve adil olmalıyız. Bozok Üniversitesinin bazı bölümlerini ilçelere taşıyarak üniversitemizi de halkımızla buluşturmalıyız.
Yemyeşil vadide ağaçlarla süslü cennet Anadolu’da Çayıralan gibi güzel ve serin bir ilçemiz var elhamdüllah! Bu güzellikleri değerlendirmek halkımızla birlik olup kucaklaşmak, büyüyüp, gelişmek bizlerin gayretine bağlı.
Modern, kalkınmış ve güçlü bir Türkiye’yi yaşatmak, el ele gönül gönüle ve omuz omuza vermekle mümkündür… Bu vesileyle Çayıralanlı hemşehrilerime selam ve saygılarımı sunuyorum.