Uzun zaman önce Almanya’ya giden Ayşe annesinin vefatı ve bıraktığı vasiyet üzerine yabancılık hissetmesine rağmen anne yadigârı arılığı işletmeye karar verir. Güçlü ve zayıf yönleriyle seyircinin karşınsa geçen Ayşe karakteri, üst üste yaptığı hatalarla ve aldığı yanlış kararlarla bir dönüşümün içine girer. Yaşadığı dönüşüme aile bağları ve aileden kopuşlar da dâhildir.
Arılıkta ilk yaptığı kraliçe arıyı ölüme terk edip yerine yabancı fakat daha verimli başka bir kraliçe arıyı almak etmek olur. Ayşe’nin bu yaptığı; kendisinin Almanya’dan Artvin’e gelip annesi yerine bir “yabancı” olarak geçmesiyle özdeşleştirebiliriz. Bu hamlesi hakkında uyarıda bulunan yardımcısı Ahmet’i dikkate almaz. “Hamsi” ve “Fındık” isimlerinde yavruları olan yaban ayısı “Kestane” yi öldürmesiyle devam eden olay örgüsüne ablası Mine ile olan yüzleşmesi eklenir.
Öldürdüğü ayıyı belgesel yapmaya çalışan İlker’le olan bağı filmin bir başka yönüdür. İlker Kafkas Ayılarını daha yakından tanımak için bir proje yürütmekte ve Kestane’nin boynuna astığı kamerayla onu ve iki yavrusunu kayıt altına almaktadır.
Şehirli modern insan Ayşe her şeyi tek başına yapabileceğine inanır. Doğal yaşama ait aldığı keskin kararlarla hüsrana uğrar. Arıcılıkta sona gelip pes eden Ayşe şehir hayatına geri dönmek için yola çıkmışken mevsimi olmamasına rağmen arı kovanlarından birinin oğul verdiğini görür. Bu onun kararından dönmesine sebep olur. Akabinde başkalarına da kulak vermenin, tecrübelerinden faydalanmanın, dersler çıkarmanın, tavsiye almanın ne kadar işe yaradığını kabullenir.
Feyyaz Duman’ın canlandırdığı “İlker” karakterinin, “İnsanlar biraz da hayvanların gözünden dünyaya baksın istiyorum.” cümlesi filmin ana temalarından biridir. Filmin sonlarına doğru dumanlar içinde aniden karşımıza çıkan keçilerin gözünden dünyaya bakmak sığmıştır bu cümleye. Esasında o sahnedeki dumanlar buluttur. Çünkü Borçka’da rakım hayli yüksektir. “İnsan doğanın neresindedir?”, “Hayvanların gözünden dünyaya bakabiliyor muyuz?” gibi sorular sorduran bu sahne başta olmak üzere tüm yapımda değerli ipuçları bulunmaktadır. Doğaya dönüş hikâyesi olarak nitelenebilecek film basit olanı anlatırken basitin içindeki derinliği kayda alıyor.
Doğal yaşam şehrin ışıklarından uzaktır. Orada ışık görmek için gökyüzüne bakmak gerekir. Eğer bakan şanslıysa bir yıldız kaymasına şahit olabilir. Ya da ışık görmek için ağustos böceklerinin sahneye çıkmasını beklemelidir.
Peki; şehir hayatından kaçış sebeplerinin tümünü veya bir bölümünü “default setting” inde yani varsayılan doğal ayarlarında barındıranlara ne demeli? Bu gruba dâhil gençlerden birini ele alırsak; bağ-bahçe ve yaban hayat sevgisi kalbindeyken dünyaya merhaba demiş bu gencin kendisini yaşlı doğmuş gibi hissetmesi muhtemeldir.
Yönetmen: Eylem Kaftan
Senaryo: Eylem Kaftan
Oyuncular: Meryem Uzerli, Hakan Karsak, Feyyaz Duman, Burcu Salihoğlu
Gösterim Tarihi: Eylül 2020
Süre: 1 sa 33 dk