Son 10 yılda, milli trenden, milli muharip uçağa, milli otomobilden, milli ilaca kadar, küçüklü büyüklü onlarca milli üretim projesi açıklandı. Ne var ki söz konusu projelerden hayatiyet kazanıp tamamlanıp üretimine başlananların sayısı ise yok denecek kadar az.
1 – Bu günün yeni gündemi ise milli elektrikli otomobil üretimi. İktidar yetkilileri 2019 yılında elektrikli yerli otomobilin ilk prototipinin hazır olacağını ve 2021 yılında ise seri üretiminin başlayacağının müjdesini verdi.
a) Uzun yılları elektrikli otomobili üretecek babayiğitleri aramakla geçirdik. Nihayetinde 2017 yılının Kasım ayının başında aranan 5 baba yiğit bulundu ve ortak şirket kurumu ile ilgili imzalar atıldı.
b) 2017 yılı Kasım ayından 2018 Eylül ayına kadar geçen yaklaşık 11 aylık süre içinde sadece şirketin CEO ataması yapılabildi. Bunun dışında kayda değer bir faaliyet yapılamadı.
c) İktidar yetkililerin ifadesi ile geriye kalan 1 yıllık süre içinde her biri kendi sahasında uzman bir Ar-Ge projesinde çalışma yeterliliğine ve bilgisine sahip elektronik, makine, bilgisayar, endüstri, malzeme mühendislerinden 1500-2000 kişilik bir teknik ekip oluşturulacak.
– Bu ekip 1 yıllık süre içinde elektrikli otomobilin en önemli bileşeni olan ve henüz ülkemizde sahip olmadığımız batarya teknolojisini geliştirecek.
– Yine bu ekip 1 yıllık süre içinde elektrikli otomobil üretiminde bir diğer önemli bileşen olan ve sayıları yüzlerle ifade edilen milyonlarca satırlık yazılım programlarını gerçekleştireceklerdir.
– Sıfırdan başlanıp elektrikli otomobilin tüm parçalarını dizayn edilecek. Araçla ilgili mekanik, yol ve sürüş testleri başta olmak üzere tüm testler gerçekleştirilip,1 yıl içinde aracın prototipi hazır edilecek.
2- Elon Musk Silikon Vadisinin harika çocuğu.
– Sahip olduğu Space X firması 63,8 ton yükü uzaya taşıma kapasitesi olan şu an itibariyle dünyanın en büyük ve en güçlü roketi Falcon Heavy’nin üreticisi. Roket teknolojisinde NASA’yı geçmiş durumdalar.
– Hissedarı olduğu elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors dünyanın en gelişmiş batarya teknolojisine sahip. Orta büyüklükteki bir kentin tüm elektrik tüketimini karşılayacak büyüklükte (100 MW) bataryalar üretebiliyor. Batarya üretiminin ana bileşimi olan lityum madeni üretim sahalarına ve söz konusu madeni işleme teknolojisine sahip.
– Şirketin yazılım konusunda başarısı tartışılmaz. Elektrikli otomobillerin ihtiyaç duyabilecekleri her türlü yazılım programlarına sahip.
– Tesla Motors ortakları arasında Daimler ve Toyata gibi büyük otomobil üreticileri var. Bunun yanında şirket yıllık 500.000 araç üretme kapasitesine de sahip.
– Tesla Motors 2003 yılından bu yana yaklaşık 15 yıldır elektrikli otomobil üretimi ile ilgili Ar-Ge ve üretim çalışmalarını yürütmektedir. Henüz hedeflenen birim araç üretim maliyetlerine ve yıllık araç üretim sayısına ulaşabilmiş değiller.
– Tesla Motors’un 2017 yılı zararı 2 milyar dolar, 2018 yılı ilk üç aylık zararı ise 800 milyon dolar. 2020 yılına kadar ön görülen zarar ise 6 milyar dolar. 2016 yılında 50 milyar dolar piyasa değerine ulaşan Tesla Motors şirketi elektrikli otomobil üretiminde karşılaşılan sorunlar nedeniyle iflas noktasına gelmiş durumdadır.
– Elektrikli otomobili ticari bir ürüne dönüştürüp, büyük bir kullanıcı kitlesine pazarlamak, uzaya roket göndermekten daha zorlu bir süreçtir.
3- Ülkemizde henüz elektrikli otomobil üretimi için organize edilmiş tek bir mühendis, Ar-Ge personeli yok. Gerekli batarya teknolojisine ve lityum madenine sahip değiliz. Elektrikli otomobil için gerekli olan yazılımlar yok, üretim tesisi yok, üretim ve Ar-Ge faaliyetlerini finanse edecek mali kaynak yok. Ancak iktidar yetkililerine göre bu sorunların tamamı bir yıl içinde çözülecek ve elektrikli otomobilin prototipi 2019 yılında hazır olacaktır.
4- 11 Mart.2008 tarihinde milli tren tekerleği üretme projesi kamuoyunu gündemine taşındı. 31-07.2009 tarihinde ise tren tekerliği üretimi için MKEK ve TCDD arasında mutabakat protokolü hazırlandı. Milli tren tekerleği üretme projesinin üstünden 10 yıl, protokolün imzalanmasının üstünden 9 yıl geçti, henüz üretilen tek bir tren tekerleği yoktur.
Yazılım, özel bir teknoloji, tesis gerektirmeyen, en önemlisi geçmiş yıllarda ülkemizde üretimi yapıla tren tekerleği üretimini 10 yıllık süre içinde tekrar başlatamayan siyasi iktidar, elektrikli otomobil üretimi gibi yüksek teknoloji gerektiren bir ürünü bir yıllık sürede hazır olacağını iddia etmektedir.
Başta insan kaynağı, teknoloji ve tesis ile ilgili alt yapı olmadan, 2019 yılında elektrikli yerli otomobilin ilk prototipinin hazır olacağı ile ilgili iddia sahibi olanlar, bu konuyu bir üretim projesi olmaktan ziyade halkın gözünü boyamaya dönük siyasi bir faaliyet olarak kurgulamışlardır.
Maalesef halkın gözünü boyamaya dönük bu siyasi kurguya başta TOBB olmak üzere, ülkenin önde gelen sanayi kuruluşları da ortak olmuştur. Halbuki ülkemizin acil ihtiyacı işsizliğin ve halkı ezen fakirliğin, ortadan kaldırılmasıdır.