Türkiye enerji üretimi açısından son yıllarda giderek artan bir şekilde yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmektedir. Bu bakımdan ülkemizde hidroelektrik enerji üretiminin ve bu açıdan hidroelektrik santrallerin gelişimi büyük önem arz etmektedir. Yenilebilir enerji kaynaklarından olan hidroelektrik enerji açısından ülkemiz son derece elverişli koşullara sahiptir ancak bu santrallerin enerji üretiminde bulunurken oluşturduğu olumlu veya olumsuz dışsallıklardan en çok etkilenen kesim ise o yörenin halkı olmaktadır. Bu bakımdan HES yapılacak olan bölge için alınacak olan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporlarının objektif ve uygulanabilir olması önemlidir. Ülkemizde HES (Hidroelektrik Santral) projelerinde alınmış olan ÇED raporlarının yürütmesinin durdurulmasına sıkça rastlanmaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan Hidroelektrik Enerji ve bu enerjinin üretimini yapan Hidroelektrik Santraller (HES) sürdürülebilir bir yaşam için kullanılan kaynakların başında gelmektedir. Ülkemizde de bu bakımdan ulusal ve uluslararası enerji politikalarında yenilebilir enerji ve bunun içerisinde yer alan hidroelektrik enerjiden yararlanılacağı belirtilmektedir.
Fosil yakıtların ülkeleri ve dünyayı kirleterek yaşanamaz hale getirmesi sebebiyle artık yenilebilir enerji kaynaklarının önemi daha fazla ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde de özellikle Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yer alan Hidroelektrik Santraller (HES), ülkemizin enerji üretimde büyük bir paya sahiptir. Hali hazırda devam eden projeler ile birlikte ülkemizde halen kurulu olan HES sayısının daha da artacağı öngörülmektedir.
Hidroelektrik Santral projelerinde yöre halkının talepleri, görüş ve önerileri son derece önemlidir. Burada özellikle üzerinde durulması gereken nokta, HES yapılacak olan bölge için alınmış olan ÇED raporlarının ne kadar yerinde olup olmadığıdır. Yöre halkının talebi ile açılan davalar ile alınmış olan ÇED raporları “üstün kamu yararı” veya “telafisi güç zararlar doğurabileceği” gerekçeleriyle iptal edilebilmektedir. Bu sebeple ÇED raporlarının hazırlanması sürecinde ÇED yönetmeliğinde de yer alan “Halkın Katılımı Toplantılarının” daha aktif olması önem taşımaktadır. Ancak bu şekilde hazırlanan raporlar ile oluşması muhtemel problemler en başından önlenebilecek ve enerjinin üretiminde meydana gelecek olan olumsuz dışsallıklar en aza indirilebilecektir.
Herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.
#hes #çed #fosil