Cumhuriyet Bulvarı’nda mimarisiyle dikkat çeken Tekel’in başmüdürlük binasının açık artırmayla satışa çıktığı gün; İzmirli işadamları Mövenpick
Otel’in sahibi Nail Özkardeş ve Kordon Otel’in sahibi Timur Gönülşen’in de aralarında olduğu 12 taliplinin ismi geçiyordu.
Açıkçası 4 milyon 200 bin TL’den başlayan ihaleyi bu iki isimden biri alır diye düşündüm hatta, yazı işlerindeki arkadaşlarımdan fotoğrafları hazırlamalarını istedim.
Akşamüstü kim alırsa haberi onun fotoğrafıyla sayfaya koyacağız.
Gelen haberi, fotoğrafsız verdik. Özcan Terhan adlı işadamı özellikle ihalenin son etabında Nail Özkardeş ile sıkı bir rekabet sonucu, 20 milyon 5 bin TL’ye binanın yeni sahibiydi. Alıcı sürpriz, fiyat tahminlerin üzerindeydi….
Sonradan Terhan’ın, muhafazakar işadamlarının örgütlendiği İZİAD’ın eski başkanı olduğunu anımsadım. Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Terhan’ın turizme duyduğu ilginin nedenini merak edince, kırmadı, kendisiyle birkaç gün sonra biraraya geldik.
Terhan’a göre İzmir yüksek rakamlara yeni yeni alışıyor. Özcan Terhan, aklımdaki tüm sorulara açıkyüreklilikle yanıt verdi. Çünkü Terhan’ın yeni projelerini duyunca sorularım Tekel binasının ötesine geçti.
* * *
1987 yılında Kirazoğlu Demir Ticaret’te satış elemanı olarak iş yaşamına başlayan Tercan 1999’da Terhan Demir’i kurduğunu anlattı.
İnşaat demiri, tuğla, beton, çimento gibi malzemelerin satımını yapıyor. Terhan, dört yıl kadar Bornova Ak Parti Bornova İlçe Başkan Yardımcılığı yaparak siyasetle de ilgilenmiş.
Onu Tekel binası ile birlikte turizme yönlendiren ise İZİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı günlerde tesadüfle biraraya geldiği Rixsos otellerinin sahibi Fettah Tamince…
Kendi deyimiyle bu büyük tesadüf, Tercan’ın yatırım rotasını turizm ve hizmet sektörüne yöneltiyor.
Tamince’den etkilendiği ve hiç bilmediği bir sektöre girdiğine göre, Tamince’de Tekel binasının satın alınması işi içinde olabilir mi ? Tercan, satın aldığı Tekel binasının otele dönüştürülmesinde tek başına olduğunu Tamince’nin olmadığını söylüyor Ama yanılmamışım.
Konuşmamızda asıl hedef ortaya çıkıyor. Yeni kent merkezinde, Salhane bölümünde 1000 yataklı ortak proje de Tamince var. Bu alanda yeri satın almak üzere olduğunu anlatan Tercan, Tamince ile birlikte hareket ederek, buraya alışveriş merkezi ve 1000 yataklı bir otel kurmak için proje hazırlattıklarını anlatıyor.
Projenin ayrıca 5-6 ortağı daha olabileceğini bu isimleri ise kesinleşmeden deklare etmek istemediğini belirtiyor Terhan.
Hedefledikleri 1000 yataklı otel ve alışveriş merkezi için yaklaşık 500 milyon TL’lik bir bütçe ayrılmış durumda.
‘Muhafazakar’ sermaye büyüyor
O zaman aklıma şu soru geliyor onu da soruyorum… “Bu kadar parayı demir ticaretinden mi kazandınız”
Demir çeliğin kazançlı bir sektör olduğunu belirten Terhan, İDÇ örneğini veriyor. Üç yılda aldığı fiyatın iki katı yatırım yapacak kadar bu sektör karlı. Ancak büyük yatırımları 5-6 ortaklı olarak harekete geçirecekler. Bu ortakların da muhafazakar kesim işdünyası üyeleri olduklarını tahmin etmek zor değil. Otel ve alışveriş merkezi, bu kesimin, ortak hareket edecekleri yatırımın ilk işaretlerinden olacak. Tahminimi bir düzeltmeyle doğruluyor Terhan.
“Biz muhafazakar değil kendimize ‘mütevazı’ diyoruz. Ne kadar maddi güç olursa olsun biraraya geldiğimiz arkadaşlarımızla yaşam tarzımız bellidir. Dindar olması şart değil, mütevizı olan herkes aramızda olabilir. Kimsenin içkisine, tercihine karışmayız. Kendi içimizde gayet modern yaşarız. Haklısınız, belki de İzmir’e yatırım zamanı şimdi geldiği için harekete geçtik. Ama İzmir’ de muhafazakar yaşayanlara karşı bir baskı, bir itilme var. Alışveriş merkezlerine gidin namaz kılacak yer yok. Eşimle ben soyunma kabinlerinde namaz kılıyoruz. Otellerde de öyle.
Şimdi kuracağımız AVM ve otellerde her isteyenin dini inançlarını yerine getireceği yerler olacak.”
Terhan’ın sözleri de gösteriyor ki; İzmir’de güçleri birleştirerek, çok ortaklı girişimler ortaya koyacak yeni bir muhafazakar ya da kendi deyimleriyle ‘mütevazı sermaye’ harekete geçmeye hazırlanıyor.
“Nail Bey’e binayı satabilirim”
Tekel binasının otel projesi hazır. 5 katlı bina sit olduğu için yükseltme imkanı yok. 33 odalı deniz manzaralı bu otel, ön cephe hariç, yıkılıp yeniden yapılacak.
İşletme için farklı otel gruplarıyla görüştüklerini anlatan Terhan, yan taraflarında Nail Özkardeş’e ait 8 katlı binayı kendilerine satmasını teklif edecek. Kabul etmezse dikkat çekici bir teklife hazırlanıyor.
“Tekel binasını emlak danışmanlarının biçeceği yeni fiyatla Sayın Özkardeş’e satabilirim” 20 milyon TL’ye aldığı binayı 30 milyon TL’ye verebileceğini söylüyor.
Bakalım bu pazarlığı kim kazanacak. Yılların turizm kurdu Özkardeş mi, turizm sektörüne iddialı giren Terhan mı?