Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı seçilmesiyle beraber örgütlerde bir hareketlilik yaşandı. Özellikle 2009 yerel seçimlerinde İstanbul’daki sonuçlar ve
Türkiye yansıması ortada duruyor. 2011 seçimlerinde ise, sokakta partiye yönelişi en iyi yerel teşkilatlar gördü. Ve ondandır, Deniz Baykal ve Önder Sav tarafından belirlenen delegelerin ‘ahde vefayı’ unutup Kılıçdaroğlu’nun yanında durmaları.
Avcılar’da Mustafa Değirmenci 2004 yılında Belediye Başkanlığını 4 bin farklı kazanırken, 2009 yılında yaklaşık 20 bin farkla kazanmıştı. Kılıçdaroğlu faktörünü en iyi; belediye başkanı ve meclis üyesi seçilenler biliyor.
Ancak aynı örgütler Kılıçdaroğlu’nun ısrarla ‘üye yapın’ çağrısına rağmen yapmadılar. Çünkü kongre süreçlerinde kontrol edebilecekleri üyeye sahip olmak istiyorlardı. Ve yıllardır delege ağalığı yapan kişiler üye yapmışlar, yönetimlerle araları iyi olanlar üyeliklerini onaylatabilmişlerdi.
Son kurultay ardından Kemal Kılıçdaroğlu, tekrar çağrı yapmasına rağmen bugünkü mevcut yapılar yine üye yapmayacaklar. Çünkü yerel yöneticiler, mevcut iktidarlarını korumanın yolunun, kontrol edilebilen üye yapısından geçtiğini biliyorlar. Bunu bilen genel merkez de mevcut statükoyu aşabilmek için, internet üzerinden başvuru yapılabileceğini ve üyeliklerin kabul edileceğini açıkladı.
*****
Avcılar’ın 10 mahallesinde sorunsuz bir delege seçimi yaşayacağını düşünen mevcut ilçe yönetimi Denizköşler’de (hem de partinin en ağır ağabeylerine rağmen) kaybedince şok oldu. Ardından, Merkez, Cihangir, Üniversite, Yeşilkent ve Firüzköy Mahalle seçimlerinde muhalefetin çok küçük oylarla seçimi kaybetmesi; Mustafa Kemal Paşa, Ambarlı seçimlerini kazanması, Tahtakale ve Gümüşpala’da ortak listelerle çıkılması tüm dengeleri alt üst etti.
Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, yıllardır kavgalı olduğu İlçe Başkanı Bayram Acar’a, muhalefetin Cafer Çınar’ı başkan adayı çıkaracağını düşünerek fiili olarak destek verdi. Bir anlamda Başkan Değirmenci ve ekibi delege seçimlerinde, Acar ekibinin yanında yer aldı. Buna rağmen ortaya çıkan tablo ise 400 delegenin yaklaşık 170’i muhalefetin, 230’u mevcut ilçenin oldu.
****
Ancak 35 Firüzköy delegesi Acar’dan desteğini çektiğinde (Acar dışında ortak isim arayışı yapılıyor) baş başa geçecek bir seçim yarışı yaşanır. Cafer Çınar muhalefetin ilçe başkan adayı olduğunda ise, seçimleri tartışmasız Bayram Acar kazanır. Çünkü Değirmenci’nin Çınar’a destek vermesi bugün için mümkün gözükmüyor. Nedeni ise, Cafer Çınar’ın ilçe başkanı seçildiğinde, 2014 seçimlerinde belediye başkan aday adayı olma ihtimali Değirmenci’nin tereddütsüz desteğini Acar’dan yana kullanmasına neden oluyor.
****
Bir not daha düşeyim. Mevcut ilçe yönetiminin kesinlikle adayının Bayram Acar olduğunu düşünmüyorum. Acar da bugüne kadar aday olduğuna yönelik bir açıklama yapmadı. Muhalefetin ortaya çıkışı ve farklı isimleri yan yana getirmesinin en önemli nedeni Acar karşıtlarından oluşmasıdır. Ancak, Cafer Çınar aday olduğunda, Bayram Acar tartışmasız aday olur ve seçimleri (mevcut duruma göre) kolaylıkla kazanacağını görüyorum.
Muhalefetin adayı Cafer Çınar olmazsa ne olur? Farklı bir isimde mutabakat kalırlarsa, işte o zaman da Bayram Acar, ilçe başkan adayı olmaz. Mevcut yönetimde muhalefetin içersinden destek alabilecek, mevcut delegeden kayıp vermeyecekleri bir başka ismi ilçe başkanı olarak deklere ederler.
Bir başka gelişme ise muhalefetin şu anda iki adayı var. Cafer Çınar, Ali Ekber Çelik, Kadir Horasan. Şayet bu üç aday aralarında bir uzlaşma sağlayamazlarsa (ki anlaşma sağlamaları mümkün gibi gözükmüyor!) muhalefet peşinen kaybeder. Birlik görüntüsü vermeyeceği için, yanlarında duran delegelerin bir kısmı mevcut ilçe yönetimini destekler.
Son bir gelişmenin altını çizeyim. Kendilerini “Değişim Güç Birliği” olarak adlandıran muhalefet şöyle bir yol izleyebilir: Cafer Çınar’ın, il yöneticisi ve kurultay delegesi olması üzerine mutabakata varır. Ortaya çıkacak adaylar mevcut yönetimden oy alır. Hatta Değirmenci bile, Acar mevcut yönetimin adayı olduğunda, tartışmasız desteğini muhalefetten yana koyar.
Yukarıda dediğim gibi, mevcut yönetim bu gelişme karşısında Bayram Acar’ı ilçe başkanlığından çeker. İl yönetim kurulu üyesi ve kurultay delegesi olmasına karar verir, muhalefetinin manevrası karşısında kazandıkları delegeyi bir arada tutacak bir ismi aday yaparlar. Ve seçimleri kazanırlar.
Son söz: Burası CHP… Kongreye kadar köprünün altından çok sular akar. Çok senaryolar devreye sokulur. Benim düşüncem mi? Her sonuçta Değirmenci kazanan olur.
Mert arkadaşıma!..
Dün bize laf atmış. Gazetesinin baş sayfasına bakmadan… Bakmış da, bozulmuş muş… Hadi canım sen de… Ben Haberdar Gazetesi’nin ismini değiştirdim. TEKZİPDAR!
Mert arkadaşım, ‘gazetesinin yazdığı, Türkiye’nin konuştuğu’ haberleri yazan ve ardından baş sayfadan sürekli ‘TEKZİP’ yiyen gazeteye ne denir? Ne denildiğini benden daha iyi bildiğini tahmin ediyorum(!) Ve kendisine öneriyorum: Yum gözlerini, aklından geçen ilk sözü söyle..
O söz kabulümüzdür.