Havaalanımız açılalı bugün itibariyle tam bir yıl oldu. Emeği geçenlere minnetle teşekkür ediyorum.
Bir yılın sonunda uçan yolcu sayımızı 365 ile çarptığımızda 1 milyon rakamını yakalayacağımızı iddia etmiştim, bu rakamı bulduk. Açılışın yıl dönümü münasebetiyle havaalanı açılışında yazmış olduğum yazımı üç kelime ilavesiyle gibi paylaşıyorum…
Ordu ve Giresun’un ortak hayali ve Türkiye’nin ufku, bölgenin dünyaya açılan vizyonu havaalanımız açıldı. Her insanımıza ve memleketimize hayırlı uğurlu olsun.
Ordu Giresun Havalimanı projelendirilmesinde, yatırım programına alınmasında ve hayata geçirilmesinde katkı veren herkese gönül dolusu teşekkür ediyorum.
Bu vesileyle eski valilerimiz Sayın Sami Seçkin, Sayın Mustafa Malay ve Sayın Orhan Düzgün beyefendilere teşekkür ediyorum.
Bu vesileyle büyük emekler veren eski vekillerimize ve eski bakanlarımız Sayın Mehmet Hilmi Güler ve İdris Naim Şahin beyefendilere çok teşekkür ediyorum.
Yine konuyu sürekli canlı tutan ve kamuoyu oluşturan yerel basınımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve hassaten mensubu olmaktan gurur duyduğum Olay Gazetesi ailesine çok teşekkür ediyorum.
Bu vesileyle özellikle de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na, yeni Başbakanımız ve havalimanımızın da gizli mimarı Binali Yıldırım’a gönül dolusu teşekkür ediyorum.
Bir hayaldi gerçek oldu. Şimdi icraat ve havaalanı ufkuyla hareket etme zamanı. Bu doğrultuda önerilerimi sıralıyorum:
Özel sektör yatırımlarına altlık oluşturacak; havalimanı, çevreyolu, Karadeniz-Akdeniz Yolu (dereyolu) gibi lojistik altyapılar ve kayak merkezi, botanik parkı, çikolata parkı gibi sosyal altyapılar ilimiz açısından önemlidir. Bundan sonraki süreçte ilimizi ve bölgemizi başta havalimanı olmak üzere büyük yatırımlara göre yeniden dizayn etmemiz önem arz etmektedir.
Dereyolunu, kuzey ülkelerini Ortadoğu’ya bağlayan stratejik buluşma kanalı olarak planlamalı ve bu koridorun yük trafiğini sağlamaya yönelik “Ordu Konteyner Limanı” il sınırlarında bir an önce projelendirilerek hayata geçirilmelidir.
Ayrıca, lojistik altyapımızın tamamlayıcısı ve yük taşımacılığının olmazsa olmazı “Samsun Sarp Demir Yolu” projesinin hayata geçirilmesi ilimiz ve bölgemiz için elzemdir.
Danışmanlığını yaptığım ve ilimizin seçkin 20 işadamının ortaklığıyla kurulmuş Ordu Yatırım A.Ş.’nin Çambaşı turizm bölgesinde 80 odalı 4 yıldızlı tatil köyü projesinin bu yazın temeli atılarak bir yıl içinde tamamlanması hedeflenmektedir.
Bu bölgede başka yatırım projelerinin de olduğu bilinmektedir. Bu vesileyle, Çambaşı Kalkınma Planının yapılması, turizmin 12 aya yayılmasına yönelik çeşitliliğin sağlanması ve Ordu Çambaşı yolunun hızla tamamlanması hızlandırılmalıdır.
Bu anlamda mevcut ve gelecek yatırımcılar için Merkez 2. OSB, Fatsa genişleme OSB ve Ünye OSB çalışmaları hızlandırılarak 5.000 dönüm altyapısı hazır sanayi parseli üretilerek başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ulusal ve uluslararası yatırımcılarımızın hizmetine sunulmalıdır.
5 bin dönümlük bu alanda fındık-çikolata ihtisas OSB, mobilya ihtisas OSB ve tekstil ihtisas OSB olmak üzere sanayi bölgeleri hayata geçirilmelidir.
Su ürünleri, arı ürünleri, çikolata, mobilya, tekstil, mermer, makine imalatı gibi sektörlerin kümelenme potansiyelleri devletimizin kümelenmeye yönelik destekleriyle birlikte masaya yatırılarak en az üç sektörde acilen kümelenme çalışması hayata geçirilmelidir.
İlimiz hayvancılığını ayağa kaldıracak organize besi bölgesi ve ilimiz tarımına yeni açılım oluşturacak organize çiçek üretim bölgesi konuşulmalı, projelendirilmeli ve yol hatitası oluşturularak ilimize kazandırılmalıdır.
13-23 Nisan tarihleri arasında yazdığım ve bu köşemde yayınlanan Ordu’nun uluslararası sağlık serbest bölgesi olmasını, yılda 2 milyon sağlık turisti çekmesini ve yılda 9 milyar gelir elde etmesini kapsayan 10 ayrı yazım iyi anlaşılmalı ve Havaalanımızla birlikte tüm dünyaya sağlık hizmeti verebileceğimiz vizyon proje olarak çalışılmalıdır.