Başka işiniz yok mu kardeşim; “şimdi her şey bitti de, sıra bir, bir daha kaç eder sorusuna mı geldi” demeyin.
Şayet böyle bir şey nasıl olur derseniz; aşağıdaki gibi cevaplar alabilirsiniz. Sizler için bazı branştaki öğretmen ve idarecilere sorsak muhtemel aşağıdaki cevapları alabiliriz. Dinleyelim bakalım.
Coğrafya Öğretmeni: herhangi bir bölgeyi “bir” ile açıklayacak olursak buna ilave olan kara, deniz, ırmak, göl veya buna benzer coğrafi mekânlarla birlikte “daha büyük bir eder.”
Tarih Öğretmeni: Bir ülkenin sınırlarına savaş veya “gönüllü” iltihak ile katılan toraklar toplamıdır ki yine “bir” ile ifade edilir.
Fizik Öğretmeni: Bir “vektörel” veya “skaler” bir büyüklük olabilir. Sadece sayılarla gösteriliyorsa skaler, büyüklüğün; yönü, şiddeti, doğrultusu ve tatbik noktası varsa, vektörel büyüklüktür.
Kimya Öğretmeni: İki ayrı “Bir”den başka bir “bir” meydana gelmesidir. Sodyum ile klordan tus medya gelmesi gibi.
Biyoloji Öğretmeni: Biyolojik olarak “bir”, “bir” daha “üç” ettiği oluyorsa da; yine iki ayrı “bir” den “sıfır” da olabilir. Mesela her doğan çocuk üçüncü bir kişidir ve “bazı birler” olmasa olmaz. Yine bazı maddelerin başka bir maddeyi
imha etmesi sonucu iki tane “bir” ancak “sıfır” eder.
Felsefe Öğretmeni: Şu bilinmeli ki bazı şeylere takılmamak lazım. Bir, bir daha kaç ederden öne bunlar neleri etmez üzerinde durmak lazım. Bir, bir daha bir ağaç veya üç böcek edebilir mi? Yine bunlardan “torba” imal edilebilir mi?
Hem niye iki sayıyı toplamaya mecburuz. Birisi ile diğerinin yarısını toplayıp kalanı çıkan sonuçla çarpsak ne olur?
“Bir” ile “bir”den televizyon yapılır mı? Yumurtadan civciv çıkmasının veya bazen çıkmamasının bu toplamla alakası var mı? Mandanın söğüt dalına çıkması bu işlem sonu engellenir mi? Bütün bu soruların cevabı “bir” ile “bir”in toplamından bulunabilir.
Din Kültürü Öğretmeni: Her şey “mutlak” birden ibarettir. Her say kendi âdetince “bir”den teşekkül eder. Farz-ı misal 79 “bir”in 79 defa ceminden müteşekkildir ki yekûnu 79 olur. Sair bütün sayılarda bu cümleden olup, gayet vazıh bir izahatı vardır. Bütün inananlar “bir” dine mensuptur. Şahıs miktarı “bir” sayısını akamete uğratmaz. Mademki hepsi aynı dine inanıyor öyleyse hepsi de “bir”dir.
Hem insanlar “bir”er “bir”er doğarlar ve yine öyle dünyaya veda ederler. Ne demiş şair:
Kısmetindir gezdiren yer yer seni
Arşa çıksan akibet yer seni
Anın için anın adı yer oldu
Önce besler sonra kendi yer seni.
Hasılı en büyük görünen ve bilinen ve canlıların yaşadığı “bir” dünyadır.
Matematik Öğretmeni: 1+1= 2 eder.
2×3=6, 20:4= 5 eder. Üçgenin iç açılarının toplamı 180 derce, karenin bütün açıları dik ve kenarları eşittir. İki noktadan bir doğru çer. Pardon son cümle kelimelerle izah edildi vazgeçiyorum.
Okul Müdürü: Bir+Bir yönetmelikte ne yazıyorsa onu eder. Kafamıza göre değiştiremeyiz.
Müdür Yardımcısı: Müdürü duydunuz. Sayın müdürüm ne derse öyle olur.
Edebiyat Öğretmeni: Gülü tarife ne hacet, ne çiçektir biliriz…