Prof. Dr. Uğur Şahin “Mayıs sonunda ya da Haziran ayının başında Kovid-19 vaka ve can kaybı sayısının kalıcı ölçüde düşeceğini ve normal yaşama dönülebileceğini” söylemiş.
Binlerce mutasyona ve mutasyona uğrayan virüslerin tüm dünyaya yayılmış olmalarına karşılık ağır vaka, vefat sayısı, hastane ve yoğun bakım doluluk oranlarının giderek düşmesi virüsün ağır hastalık yapıcı hususiyetinin zayıflamakta olduğunu yani virüsün belinin kırıldığını göstermektedir.
İnsanlar artık “özüne dönen” yani diğer koronavirüsler gibi soğuk algınlığı tablosu yaratan bir virüsle enfekte oluyor demektir.
Mesela bugün vaka sayısı 8.424, hasta sayısı 610, ağır hasta sayısı 1.191 ve vefat sayısı 66’dır.
Yatak, yoğun bakım ve solunum cihazı doluluk oranları sırasıyla %48.5, %60.3 ve %30.4′ dür.
610 hastanın durumları hakkında bilgi sahibi değiliz ama ben bunların büyük çoğunluğunun hafif belirtileri olan vakalar olduğunu düşünüyorum.
Şimdi de gelin tam iki ay öncesinin yani 28 Aralık 2020′ in verilerine bakalım.
Vaka sayısı 15.197, hasta sayısı 2.816, ağır hasta sayısı 4.251 ve vefat sayısı 257′ dir.
Yatak, yoğun bakım ve solunum cihazı doluluk oranları sırasıyla %49.1, 68,1 ve 36.2′ dir.
Bu iki tablodan anlaşıldığı gibi KOVİD’ le ilgili tüm değerlerde iyiye gidiş vardır.
Bu durumda vaka sayılarının artmasını “felaket” olarak ilan edenler ya hesap-kitap bilmeyen cahiller veya başka hesapları olan kişilerdir ki her ikisinin sözlerine zerre kadar itibar etmemek gerekir.
Vaka artışından endişe etmeye de yer yoktur hatta bu tam aksine memnuniyet verici bir durumdur ve virüsün zayıflamasının bir sonucudur.
Bu tabloda “hasta” olarak geçenler dünyanın en etkili aşısını yaptırmış kişiler olarak değerlendirilmelidir.
Salgın verilerindeki iyileşmede aşıların etkisi yok denecek kadar azdır
Ülkemizde ikinci aşılarını da yaptıran ve üzerinden de 2 hafta geçenlerin sayısı en iyi ihtimalle bir milyon kadardır.
Salgını etkileyecek boyutta aşı yapılmış olan ülkelerin sayısı da çok azdır.
Bu durumda tüm dünyada vaka ve ölüm sayılarındaki azalmada aşıların rolü yok denecek kadar azdır.
Salgındaki iyileşmeyi aşılara bağlamak, bir bilim adamına değil bu işten milyar dolarlar kazanan bir şirketin sahibine yakışır.
Gelelim neticeye
Uğur Şahin’ in 2 yılda bir aşılanma tavsiyesi de bilimsel olarak değil ticari olarak doğrudur.
Allah’ tan her sene veya senede iki kere dememiş.
Antijenik yapıları sürekli değişen virüslere karşı etkili bir aşı geliştirmek mümkün değildir.
Dünyanın en çok grip aşısı yapılan ülkesi olan USA’ nın neden her sene gripten kırıldığını, en çok grip ölümlerinin neden bu ülkede olduğunu bir düşünün.
***
Hürriyet‘ in haberi:
Alman medyasına konuşan ilaç şirketi Biontech’in kurucusu Prof. Uğur Şahin, Mayıs sonunda ya da Haziran ayının başında Kovid-19 vaka ve can kaybı sayısının kalıcı ölçüde düşeceğini ve normal yaşama dönülebileceğini söyledi. Geliştirdikleri koronavirüs aşısıyla salgınla mücadelede çığır açan Uğur Şahin ve Özlem Türeci Almanya’da liyakat nişanı alacak.
Dünya genelinde ilk onaylanan koronavirüs aşısı Pfizer – BioNTech’i geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin Alman basınına, normalleşme sürecine ilişkin tarih verdi. Şahin, dünyanın Mayıs-Haziran aylarında normale dönebileceğini açıklandı.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı ilk aşıyı geliştiren Biontech şirketinin kurucusu bilim insanı Uğur Şahin normalleşme süreci hakkında Alman basınına açıklamalarda konuştu. Şahin, Alman basınından Der Spiegel ve Bild gazetesine yaptığı açıklamada, aşılamayla birlikte vaka sayılarında önemli ve kalıcı düşüşün Mayıs- Haziran aylarında gerçekleşeceğini söyledi.
AŞILANMA EN BÜYÜK ETKEN
Aşılamaya vurgu yapan Şahin, “Önemli kriter o döneme kadar yeterli sayıda insanın aşılanmış olması. Ancak Covid-19’un kontrol altına alınması, virüsün artık bulaşmayacağı ve tamamen biteceği anlamına gelmiyor. Sadece normal bir yaşama tekrar dönebileceğimiz anlamına geliyor” şeklinde konuştu.
HER İKİ YILDA AŞI TEKRARI
Virüsteki mutasyonların artmasının endişe verici olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, geliştirdiği aşının bu kadar yüksek etki etmesini beklemediğini de ayrıca belirtti. Şahin, koronavirüs aşısı sayesinde virüsün insan vücudundaki gelişiminin engellendiğini ifade ederken koronavirüs aşısının her iki yılda bir tekrar edilmesi gerektiğini de ayrıca belirtti.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.