Tyb Konya Şubesi ile Kop’nin birlikte organize ettiği ‘Yazılacak Çok Şey Var’ gezileri kapsamında Kop bölgesindeki Seydişehir, Bozkır, Hadim bölgesindeki çalışmalarını inceleme fırsatını bulduk.
Ele alınacak, dile getirilecek çok şey var ama ben özellikle ülkemizdeki kanayan bir yara olan göç sorununa merhem olabilecek olan Yaylacık(Nüzumla) köyündeki çalışmadan bahsetmek istiyorum.
Kop ve İl Özel İdaresi ortaklığıyla köyden de muhtarın önderliğinde köylünün de inanmasıyla Yaylacık köyü göçü durdurup tersine çevirmeyi başarmış durumda.
Üç temel ürün modern yöntemlerle yetiştiriliyor. Sertifikalı tohumlar , damla sulama yöntemi ve Pazarlama.
Çilek, Kiraz ve Üzüm yetiştiriyor köylüler.3 ürününde pazarlama ve satış sıkıntısı yok. Köyde gözle görünür bir biçimde refah artışı var.
Kop Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu Konya’nın doğum hızının iyi olduğunu ama ilerleyen zamanlarda verdiği göçle nüfus konusunda aleyhe bir durum geliştiğini hemşehrilerimizi ‘’doğduğu yerde doyurarak’’ bu problemi çözmemiz gerektiğini ifade etti.
Yeni yasayla 01 Nisan 2014 den itibaren Büyükşehir Belediyesini de yakından ilgilendirecek bu konularda Kop , Mevka , Kamu Kurumları ve STK’lar elbirliğiyle Yaylacık modelini önce Konya’ya ,sonra Kop bölgesine ve ülkeye taşımalılar bence.
Medeniyetler Medinelerde kalıcı nüfuslarla kurulur. Konya bir başkent olarak tarihten gelen birikimi ve hinterlandıyla dünyaya çok güzel bir hüsn-ü misal olabilir.
Ben köyümden (Tokat-Zile-Çeltek) biliyorum. Bir meyve suyu fabrikasının teşvikiyle her yere elma v.b. meyve ağacı dikildi. Bu sene elma dallarda kaldı.
Gezi ufuk açıcı oldu. Emeği geçen Tyb Konya Başkanı M. Ali Köseoğlu ve ekibine ve Kop Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Başkan Yardımcısı İhsan Bostancı ve Kop Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu H. İbrahim Tongur’a ,Yaylacık köyü muhtarı İsmail Portakalcıoğlu’na yürekten teşekkür ediyorum.
Her adım on yılları aşan plan ve programla yapılmalı bu işleri yapacak bu ufuk Kop Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ve Mevka Başkanı Dr. Ahmet Akman’da fazlasıyla var.
Elbirliğiyle koordinasyonu sağlayıp bu bölgeyi uçurabilirler.
Kop’un önderlik ettiği sempozyum (bilgi şöleni) bunun ilk adımı olmalı. Oradan çıkan fikirler eskimeden , pörsümeden , dosyalara ve raflara kaldırılmadan, ‘dem bu demdir’ anlayışıyla derhal uygulama alanına konulmalı.
Sözün özü :Konya ve bölgesinde yağ, un, şeker ve ustalar fazlasıyla var.
Haydi helva yapmaya.