Yasin suresi, ilk ayetinde bulunan “yâ ve sin”(Sûrelerin başında kullanılan bu harflere hurufu tehecci de denir ki anlamını Allah’u Teala bilir) harflerinden dolayı bu ismi almıştır. Bununla berâber “Azime”, “Muimme”, “Müdafi’ai kadiye” ve “Kalbu’l-Kur’an” isimleri de kullanılmıştır. Kalbu’l-Kur’an, Kur’an’ın kalbi, Müdafi’a-i kadiye, sahibinden (onu okuyan ve onunla amel eden kişilerden) her türlü fenalığı defeden, Muimme, sahibine dünya ve âhiretin hayatını kazandıran, ondan dünya ve âhiretin korkularını gideren ve Azime ise, sahibi Allah’ın yanında şerefli olarak zikredilen demektir.
Hz. Muhammed (as)in bu sure hakkında söylediği ve okunmasını tavsiye ettiği hadisleri vardır:
“Her şeyin bir kalbi vardır. Kuran’ın kalbi de Yasîn’dir. Kim Yasin’i okursa Allah Teâlâ, onun bu Yasin okumasına karşılık, Kur’an’ı on kere okumuş gibi sevap yazar.”
Bu hadiste Yasin suresi Hz. Peygamber (as) tarafından Kur’an-ı Kerim’in kalbi olarak tanımlanmıştır. Bununla, insanda kalp ne kadar önemli ve değerliyse, Kur’an-ı Kerim’de Yasin suresi o kadar önemli ve değerli olduğuna işaret edilmiştir.
Kim geceleri okursa bütün günahları affedilir.” “Sure-i Yasin’i akşamladığı vakit okuyan kimse ferah içinde sabahlar, sabahladığı vakit okursa ferah içinde akşamlar.” “Sure-i Yasin’i sabahleyin okuyan kimseye o günün sultanlığı (manevi olarak) verilir. Akşamları okuyana ise o gecenin sultanlığı verilir.”
“Yasin ne niyet için okunursa, o şey meydana gelir” buyrulmuştur.
Peygamberimiz buyurdular :
“Cuma geceleri Sure-i Yasin’i okuyan kimse, mağfireti ilahiyyeye nail olduğu halde sabahlar.”
“Kim Sure-i Yasin ve Sure-i Duhan’ı Cuma geceleri okursa, mağfiret olunduğu halde sabahlar.”
Yine Peygamberimiz buyurdular :
“Sabahladığında Sure-i Yasin’i okuyan kimseye o günün kolaylık ve sevinci verilir, akşamladığı vakit okuyan kimseye sabaha kadar o gecenin kolaylık ve sevinci verilir .Cennet ehlinden Kur’an ref edilir, ondan bir şey okumazlar. Ancak Taha ve Yasin’i okurlar.”
Peygamberimiz buyurmuştur ki:
“Kur’an’da bir sure vardır. Allah Teala katında ona aziz diye isim verilmiştir. O’nu okuyan ise Allah Teala yanında şerif diye çağrılır. O’nu okuyan kıyamet günü Rabia ve Mudardan (kabilelerinden) daha çokları hakkında şefaat eder. O, Sure-i Yasin’dir.”
“Muhakkak ki Kur’an’da bir sure vardır. Kendisini çok okuyana şefaat eder.! Dinleyen ise mağfiret olunur.”
“Sure-i Yasin ölümü yaklaşan hastanın yanında okunursa Allah Teala onun can vermesini hafifletir.”
“Kabristana giren kimse oradaki mevtaların üzerine Sure-i Yasin’i okursa, Allah Teala okunan Yasin hürmetine onların azabını hafifletir. Okuyan kimseye de harflerinin adedi kadar sevap verilir.”
Peygamberimiz Hz. Aliye vasiyetinde şöyle buyurdular:
“Ya Ali! Sana Sure-i Yâsîn’i tavsiye ederim, zira onda yirmi bereket vardır. Onu aç okursa doyar, susuz okursa suya kanar, çıplak okursa giyinir, bekar okursa evlenir, korkak okursa korktuğundan kurtulur, yolcu okursa yolculuğunda yardım görür, malı çalınan okursa malı yerine gelir…” Hayırlı Cuma’lar dileğimle.