Amerika’ nın artık adını bizde de pek çok kimsenin bildiği ünlü İlaç ve Gıda Dairesi(FDA) Baxter İnternational Inc. isimli firmaya yeni bir akciğer ilacının tanıtımında ‘doktorları ve hastaları yanılttığı’ gerekçesiyle uyarıda bulundu. Akciğer dokusunun parçalanmasını önleyen bir proteinin sentetik şekli olan Aralast adlı ilaç, genetik olarak vücutlarında alfa-1-antitripsin üretilmeyen kişilerde amfizemin önlenmesi amacıyla kullanılıyor. Uyarıda firmanın yayınladığı broşürde ilacın belli dozlarda koruyucu etkisi olduğu ancak bu faydalarının abartıldığı bildirildi. Broşürde ilacın henüz kanıtlanmayan bazı klinik etkilerinin kanıtlanmış gibi gösterildiği, broşürlerin dağıtımının derhal durdurulması ve firmanın 10 gün içinde FDA’ ya bunu bildirmesi gerektiği görüşlerine de yer verildi.
Amerika’ nın artık adını bizde de pek çok kimsenin bildiği ünlü İlaç ve Gıda Dairesi(FDA) Baxter İnternational Inc. isimli firmaya yeni bir akciğer ilacının tanıtımında ‘doktorları ve hastaları yanılttığı’ gerekçesiyle uyarıda bulundu.
Akciğer dokusunun parçalanmasını önleyen bir proteinin sentetik şekli olan Aralast adlı ilaç, genetik olarak vücutlarında alfa-1-antitripsin üretilmeyen kişilerde amfizemin önlenmesi amacıyla kullanılıyor.
Uyarıda firmanın yayınladığı broşürde ilacın belli dozlarda koruyucu etkisi olduğu ancak bu faydalarının abartıldığı bildirildi. Broşürde ilacın henüz kanıtlanmayan bazı klinik etkilerinin kanıtlanmış gibi gösterildiği, broşürlerin dağıtımının derhal durdurulması ve firmanın 10 gün içinde FDA’ ya bunu bildirmesi gerektiği görüşlerine de yer verildi.
FDA, Baxter’ i 2009 Nisan ve 2008 Temmuz aylarında da benzer ihlâller sebebiyle uyarmıştı. FDA’ nın açıklamasında ‘Ürünlerinizin tanıtımında bu tür kural dışılıklar yapmaya devam etmenizden ciddi şekilde kaygı duyuyoruz’ görüşü dile getirildi.
FDA, ilaçların üretiminde pazarlanmasında ve kullanımında kurallara uymayan firmalara uyarı mektubu gönderiyor. Bu mektuplar yasal olarak bağlayıcı olmamakla beraber bunlara uymayanlar mahkemeye verilebiliyor.
Baxter firması, bu uyarı üzerine FDA’ nın endişelerini ciddiye aldığını ve broşürlerin dağıtımını durdurduğu bildirildi.
Bu gelişmeler üzerine New York Borsa’ sında Baxter’ in hisselerinde 18 sentlik (yüzde 0.4) azalma oldu ve 43.02 dolara düştü.
Dr. Yavuz Eryılmaz’ ın bir hatırası
Bu haberi okurken değerli meslek büyüğüm Dr. Yavuz Eryılmaz’ ın bir hatırası aklıma geldi:
’’Sene 1996, oğlum ile beraber Dallas’a gitmiştik. Fort Worth havaalanından Dallas merkeze gelinceye kadar sanırım 45-60 dakikalık bir yol vardı. Yolun kenarında, yüksek bir direk üzerine dikilmiş oldukça büyük bir reklam panosunda:
“Altı ay süreyle günde 60 mg. Pravastatin ( pravachol) kullanırsanız; kolesterolünüz düşmezse paranız geri iade edilecektir.”
Yol boyunca sayısını tam olarak hatırlamıyorum ama sanırım 5-6 tane daha pano vardı ve gerçekten çok şaşırmıştım.’’
YORUM
Ben bırakın halkı, doktorlara bile ilaç reklâmı veya ilaç tanıtımı yapılmasına karşıyım. Ne zaman ilaç-reklâm-tanıtım-pazarlama kelimelerini yan yana görsem tüylerim diken diken olur.
İlaç tanıtımı etik kurallara yüzde yüz uyularak yapıldığında bile doğru bir uygulama değildir, çünkü ilaç promosyonu yapılabilecek sıradan bir tüketim ürünü değildir. Doktorlar ilaçlar hakkında bilgi edinmek için ilaç üreticilerin broşürlerine değil bilimse kaynaklara başvurmalıdır. Bir hâkime bir kanun maddesini tanıtımı yapılması ne kadar yanlışsa doktorlara ilaç promosyonu da o kadar yanlış bir şeydir.
Gelelim neticeye
Zurnada peşrev ilaçta tanıtım olmaz.
KAYNAK
http://www.reuters.com/article/idUSN3124786720100831