Ordu sağlık serbest bölgesi ve sağlık turizmine yönelik altıncı yazımı sizlerle paylaşıyorum.
İlkyazımda (13 Nisan) genel çerçeveden bahsedilmiş, hedef ülke ve bölgeler belirtilmiş, avantaj ve dezavantajlarımız irdelenmiş, sağlık turizmiyle ilgili kısa kısa bilgiler verilmiştir.
İkinci yazımda (14 Nisan) Ordu sağlık serbest bölgesi; “uluslararası sağlık üniversitesi kampüsü” ve “uluslararası özel sağlık hizmetleri kampüsü” olarak ayrı ayrı detaylandırılmıştır.
Üçüncü yazımda (15 Nisan) Türkiye’deki sağlık serbest bölgesi mevzuatı, amaçları ve avantajları anlatılmıştır.
Dördüncü yazımda (16 Nisan) “Ordu Uluslararası Sağlık Üniversitesi” kurulumu, öğrenci seçimi, eğitim süreci, akademik personeli, inşa süreci detaylandırılmıştır.
Beşinci yazımda (17 Nisan) kurulacak Ordu sağlık serbest bölgesine Dünyadan örnekler verilmiş, dolayısıyla siz okuyucularımızın gözünde konu somutlaştırılmaya çalışılmıştır.
Bugünkü yazımda ise; Ordu’da yatırım programına alınan 600 yataklı eğitim araştırma hastanesinin yer seçimi ve bu projedeki konumu işlenecektir.
Bilindiği gibi eğitim araştırma hastanemizin yapılması kararı alınmış, yatırım programına dahil edilmiştir. Yer olarak üniversitemizin Cumhuriyet yerleşkesine yakın bir yerde kamulaştırılan arazi düşünülmüştür.
Kanaatimce bu alan bu projeden bağımsız olarak dahi üç yönden doğru değildir.
1. Yakın gelecekte bu kampüsteki diğer fakülte inşaatları tamamlandığında 20 binin üzerinde bir öğrenciye hizmet verir hale gelecektir ki burada aşırı bir bina alanı ve öğrenci kapasitesi oluşacaktır. Böyle bir alanın bitişiği denecek yakınlıktaki bir alana eğitim araştırma hastanesinin getirilmesi uygun olmayacağı kanaatindeyim.
2. Eğitim araştırma hastanesi tamamlandığında tahminime göre Cumhuriyet kampüsündeki öğrenci ve akademisyen sayısınca hasta trafiği oluşacaktır. Bu trafiği bu alana sevk etmek, giriş çıkışları ayrı bile olsa ayrıca bir yoğunluk oluşturacaktır.
3. Eğitim araştırma hastanemizin ana hasta trafiği merkez ve arkası (% 44 nüfus), Fatsa ve arkası (% 31 nüfus) ve Ünye ve arkası (% 25 nüfus) şeklinde üç ana kaynaktan beslenecektir. Ünye ve Fatsa bölgesi için yer seçimi zaten ters durumdadır. Merkez ve arkasından gelecek hastalarımız için ise bu alan yıllarca Samsunu kullanmış insanlarımız için ayrıca terslik oluşturmaktadır.
Bu proje ile birlikte düşünüldüğünde ise zaten buraya yapılmamalı, yeni bir sağlık kampüs alanı belirlenmeli ve bu kampüsün odak ve orta noktasında yer almalı, hem sağlık üniversitesine hizmet etmeli hem de bu kampüste yer alacak uluslararası özel sağlık kuruluşlarının acil vakalarına açık olmalıdır. Böylece sadece eğitim araştırma hastanesi yapmamış, aynı zamanda ilimize sağlık alanında uluslararası bir bakış açısı kazandırmış olacağımız açıktır.