Ahmet FİDAN Spesiyallerinden: Unlu – Yumurtalı Hamsi Kızartma:
Bayanlar genelde canı sıkkın olunca ya alışverişe çıkarlar, ya da soluğu kuaförde alırlar. Erkekler se, ya mahalle maçına gider ya da kafeye / kahvehaneye okey oynamaya.
Ben de canım sıkılınca mutfağa girip kendime ait spesiyallerin repertuarını artırırım. Bu gün de kendime özgü yemek repertuarıma bir yenisini daha ekliyorum. “Unlu – Yumurtalı Hamsi Kızartma”
Pek tabi ki, önce gereken malzemeler:
(Malzemeler 4 kişilik yemeğe göre verilmiştir)
1. Yarım kilo Karadeniz Hamsisi (Karadeniz hamsisi yoksa marmara da olabilir)
2. İki çorba kaşığı dolu dolu kırmızı mısır unu, iki çorba kaşığı dolu dolu buğday unu (Kırmızı mısır unu görsellik açısından önem taşımaktadır. Beyaz mısır unu buğday unundan çok farklı olmadığı için çok iyi sonuç vermemekte. Eğer kırmızı mısır ununu bulamazsanız, buğday unu ile mısır ununu 10 dakika ateşte kavurabilirsiniz.
3. Bir çorba kaşığı yoğurt
4. Üç adet büyük boy yumurta
5. İki su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
Karadeniz hamsinizi ayıklayacaksınız, kılçıklarını çıkaracaksınız. Kılçıklarını çıkarırken hamsinin canını çıkarmayın ama. Yani haşat etmeyin. Kılçığı çıkarılmış hamsiyi içi su dolu bir kaba koyup üzerine de yeterince tuz koyup 10 dakika bekletiniz. (Bu, kanlanmış hamsinin kandan arınmasını sağlayacaktır.)
Hamsi tuzlu suda beklerken, bir yandan da hamsiyi bulandıracağınız yumurtalı unlu karışımı hazırlayınız.
İki dolu çorba kaşığı mısır ununu, iki dolu çorba kaşığı buğday ununu, bir çorba kaşığı yoğurdu yeterli büyüklükteki bir kaba koyuyorsunuz. Üç adet iri yumurtayı da üzerine kırıyorsunuz. Bu karışıma arzu ettiğiniz kadar tuz ilave ediyorsunuz. Yalnız, hamsi tuzda 10 dakika beklemekte olduğundan tuzu normalinden az biraz eksik katıyorsunuz. Bu karışımı mikser ile veya elle iyice karşıtırıyorsunuz. Bu karışım, krep hamuru gibi akışkan olmalıdır.
Yumurtalı unlu yoğurtlu akışkan hamuru (karışımı) hazırladıktan sonra patates kızarttığınız genişçe bir tavaya iki su bardağı ayçiçek veya mısırözü yağını koyursunuz, ocağı harlı (en yüksek ayarında) açıyorsunuz. Yağın kızma sürecinde siz de hamsileri tuzlu sudan çıkarıp süzüyorsunuz. Süzdüğünüz hamsileri teker teker yaprak gibi açarak una bulandırarak kızgın yağa atıyorsunuz. Tavanız ne kadar geniş olursa o kadar hızlı pişirmiş olursunuz. Çünkü hamsileri kızgın yağa teker teker atıyorsunuz. Akışkan karışıma bulanmış hamsilerin yağın üzerinde yüzmesi gerekli. Yani sıvı yağda cimrilik yapılmamalı.
Not: Hamsileri akışkan karışıma bularken kızaran hamsilerin yağdan çıkarılması için yanınızda bulunan bir kişiden yardım almanız gerekir. Tek başınıza yetiştirmeniz oldukça zor olacaktır. Bir kişi hamsileri karışıma bulayıp yağa teker teker atarken, bir kişi de kızaranları kevgirle veya maşa ile yağdan alacaktır. Hamsilerin yağda altın rengine dönüşene kadar kızarmasına müsaade edeceksiniz. (Altın rengini de ayırt ettim. Teknoloji sağolsun)
Eğer hamsileri tek tek değil de ikişer üçer bulayıp yağa atarsanız, bu hamsiler tavada birbirine yapışacak ve ikinci resimdeki gibi birbirine bitişecektir. Bu durum lezzet açısından hiç bir fark ortaya koymasa da görünüm açısından, ne idüğü belirsinz bir şekil ortaya çıkacaktır.
Hamsileri teker teker ve yaprak gibi açarak karışıma bulayıp yağa atarsanız, ilk resimdeki gibi düzgün bir görünüm elde etmiş olursunuz. Kızarmış hamsileri servis tabağına koyarken fazla yağları emmesi açısından altına bir kağıt peçete veya kağıt havlu koymanızı öneririm.
Servis tabağının kenarlarına tuzlu ve limonlu suya batırılmış roka yaprakları koyarak görsellik kazandırabilirsiniz. Limonlu ve tuzlu suyu ziyan etmemek için, julyen doğranmış bir havucu tuzlu limonlu suya batırıp bir bardak veya kadehe dikçe yerleştirip sofra çeşnisi (mezesi) yapabilirsiniz. Hem böylece, sofranızda “davşan” dişli misafirinize jest yapmış olursunuz. Hamsiyle birlikte, bütün kızartmalarda olduğu gibi, içeceği ihmal etmemelisiniz.
Bu pazar da bahtımıza yemek tarifi çıktı. Sizlere afiyetler olsun derken, gün batımına doğru demli çayınızı yudumlamayı da unutmayın. Hamsiden sonra kahve yakışık almaz. Karadeniz hamsisinin sonunda karadeniz çayı içilir. Çayın markası da mümkünse ÇAYKUR olsun. Devletimizin reklamını da esirgemeyelim.
İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansını (1993) tamamladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde Personel Yönetimi / İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. (1996) Doktorasını M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim bilim dalında, Büyükşehirlerde Kentiçi Ulaşım Hizmetlerinin Entegrasyonu ve Yönetimi, İstanbul Metropoliten Alanı İçin Bir Model Önerisi adlı teziyle tamamladı. (2004).
Halen Ordu Üniversitesi’nde (Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi.
ICAM Network ve ICAM Publishing Genel Yayın Koordinatörlüğünü, OJOP Çevrimiçi Bilimsel Dergi Yayıncıları ve Editörleri Platformu Dönem Başkanlığını, KADOÇED Genel Başkanlığını, TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Ordu Temsilciliğini, KAŞYAD Başkanlığını, KARAV Müt. Heyeti Başkanlığnı yürütmektedir.
Eserleri:
Kent, Ulaşım, Yerel Yönetim, Bilişim Teknolojileri, Estetik, Kent Kültürü, Çevre, Kurumsal Etik, Bireysel İletişim ve Kurumsal İletişim Sistemleri, Siyaset, Yönetim Bilimleri, Mizah, Şiir ve Edebiyat, Kişisel Gelişim, Hukuk-Siyaset-Eğitim Felsefeleri alanlarında 10’dan fazla kitap, yüzlerce makale, bildiri, 1000’den fazla köşe yazısının müellifidir.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.