Güzel Türkçem, tatlı dilim
Ağız tadı, bal şekerim.
Düşüncemdir ilmek ilmek
Ak kâğıtta sergilemek.
Anadilim, sıcaklığım
Sesim, özüm, yüz aklığım.
Kırda çiçek, kitapta söz
Petek petek damlayan öz.
Salkım salkım üzüm bağım
Elmam, ayvam, şirin narım.
Şiir şiir kitaplığım
Simge simge al bayrağım.
Güzel Türkçem, sevincimsin
Hem gündüzüm, hem gecemsin.
Muhsin DURUCAN
— Edebiyat; söz ve anlamı, yani insan beyninde yer eden her türlü bilgileri ve insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dinleyenleri ya da okuyanları çok ilgili kılacak şekilde söylemek ve yazmak sanatıdır.
Kemal ATATÜRK
— Şiir, insanlığın ortak dilidir. Bahar şiire, şiir bahara, ikisi birden İstanbul’a yakışıyor. Şiirsel imge, kendimizi ve toplumu daha yakından daha derinliğine tanıtıyor. Şiir, insanlığın ortak malıdır.
Ataol BEHRAMOĞLU
— Şiir, tarihe not düşmektir. Şiir, bir devrimdir. Şiir topraktır, her devirde toprağı yeşertir. Şiir, silahı dil olan kocaman bir ordudur. Aynı zamanda bir umuttur. Şiir sevgidir. Sevgi en büyük dildir. Şiir hayatın ta kendisindir. Şiir bahardır.
Ali KILIÇ
1. Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali kapsamınd; 5 Mayıs 2023 günü Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde kimi önemli etkinlikler düzenlendi. Başka ülkelerden çağrılı şairler çevirmen eşliğinde şiirlerini okudular. (Basın Buluşmasına İstanbul’dan çağrılan şairlerden kimilerinin katılmadığı, Maltepe’de yaşayan şairlerin çağrılmadığı gözlerden kaçmadı.)
Shelley’in dediği gibi: “Toplumu törenler, bireyi müzik eğitir.” Buradan devinimle bir gerçeği daha vurgulamak gerekir. Çevredeki belediye başkanlarına kıyasla Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç; tüm sanat ve kültür etkinliklerinde önde gitmektedir. Sosyal ve kültürel açıdan Maltepe’yi örnek kent konumuna taşıma çabasındadır.
***
Verilen ara sonrasında geçilen salonu ilgilenenlerin doldurduğu görüldü. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile Usta Şair Ataol Behramoğlu’nun birlikteliğinde; Türkiye’den çağrılan kimi şairlerin yanı sıra; İsveç, Küba, Kolombiya, Fransa, Nepal, Portekiz, Hindistan, Rusya, gibi dünyanın değişik ülkelerinden çağrılan şairlerin katılımıyla etkinlik sürdü. Sn Ali Kılıç, Sn Ataol Behramoğlu ve Rusya Yazarlar Birliği Eş Başkanı Sn Vadım Terekhın; giyimleriyle gözlerimize ve gönüllerimize yakınlaştılar! Dünlerde İstanbul beyefendisi, hanımefendisi kavramı vardı. İster istemez bugünlerde de aranmaktadır. Hani derler ya: “İyi bir giyim, tavsiye mektubudur.” Geçmişte yir mi yıl müfettişliğim var. Bu titizliğim ve özenim oradan kaynaklı, diyebilirim.
Ataol Behramoğlu’nun da kurucusu olduğu Dünya Şiir Hareketi’nin (World Poetry Movement – WPM) de katkılarıyla düzenlenen festivale çağrılan adlar: İsveç doğumlu Amerikalı şair Agneta Falk Hirschman, Kübalı şair Alex Pausides, Nijeryalı şair Ayo Ayoola-Amale, Kolombiyalı şair Fernando Rendon, Fransız şair Francis Combes, Nepalli şair Keshab Sigdel, Portekizli şair Luis Filipe Sarmento, Hindistanlı Rati Saxena, Rus şair Vadim Terekhin gibi yabancı ülkelerden şairlerle Nevzat Çelik, Eray Canberk, Altay Öktem, Nurduran Duman, Gonca Özmen, Onur Behramoğlu…
Etkinliğin açılış konuşmasını, Dünya Şiir Hareketi’nin kurucu adlarından ve Türkiye’nin yetiştirdiği ünlü şairlerden Ataol Behramoğlu ile birlikte yapan ev sahibi Belediye Başkanı Ali Kılıç açış konuşmasında şunları söyledi: “Değerli şiir dostları, öncelikle Bahar ve Şiir Festivali’ne, dünyanın değişik kıtalarından gelen ve Türkiye’den katılan herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz!
Bu şiir konusundaki ilk festivalimiz, ilk çalıştayımız… Maltepe Belediyemiz, kültür bilinciyle hareket eden, korolar festivali yapan, tiyatro festivali düzenleyen ve uluslararası anlamda birçok etkinliğe imza atan bir belediye… Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak çeşitli ülkelerden ressamları da bir araya getirdik. 100 sanatçımızı burada ağırlıyoruz. Bugün şiir festivali düzenliyoruz.
Bu duygulardan yola çıkarak şiire bakış açımı yerel siyasetçi olarak sizlere vurgulamak isterim. Neden böyle bir festivale ihtiyaç duyduk? Şiir, tarihe not düşmektir. Şiir, bir devrimdir. Şiir topraktır, her devirde toprağı yeşertir. Şiir, silahı dil olan kocaman bir ordudur. Aynı zamanda bir umuttur. Şiir sevgidir. Sevgi en büyük dildir. Şiir hayatın ta kendisindir. Şiir bahardır.
Siz şiir dostları Maltepe’ye baharı beraber getirdiniz. Biraz yazıp çizmeyi seven bir arkadaşınız olarak, Şubat ayında ülkemizi sarsan deprem felaketi sonrası Hatay’ı gördüm. İnançların, kültürlerin yeşertildiği, yaşatıldığı Hatay’da bulundum ve bir şiir kaleme aldım. Size okumak istiyorum.” Kılıç, konuşmasının ardından ‘Ezan-Çan- Hazan’ ile ‘Kapadokyam’ şiirlerini yorumladı.
Kılıç’tan sonra söz alan şair, yazar ve öğretim üyesi Prof. Dr. Ataol Behramoğlu: “Çok değerli başkan ve sevgili arkadaşlar, bu yıl ilk kez düzenleyeceğiz festivalimiz dilerim ki uzunca bir süre devam eder. Bu ilk festivalimizde dünyanın birçok ülkesinden şair dostum da katıldı ve bu katılanlar, Dünya Şiir Hareketi’nin önde gelen adları oldu. Bu hareket, önemli olup dünya üzerinde yüzlerce temsilcisi bulunmaktadır. Başarılı organizasyonu düzenleyen tüm ekibe ve belediye başkanımıza teşekkür ederim.
Gerçekten beklentimin üzerinde de performans gösterdi Maltepe Belediyesi. Hepsi de kültür emekçileri. Büyük bir alkış istiyorum. Bahar ve şiir, bahar şiire, şiir bahara yakışıyor. Hepsi İstanbul’a yakışıyor. Şiir nedir girmeyeceğim. Çıkamayız işin içinden. Şiirin ne olduğu ve olmadığını biliyor, hissediyorsunuz. Adlarını tek saymayacağım, yabancı diye bir şey yoktur, sevmem, her şey biziz. Bu arkadaşların tümü Dünya Şiir Hareketi’nin üyelerini oluşturuyor. Cumhuriyetimizin 100. yılındayız. Türkiye Cumhuriyeti bir rejim değişikliğinin adı değil bir varoluş yenilenmesidir. Dikkatle dinlemenizi rica ediyorum. Şurada yok olurken, şurada yeniden var olduk. Cumhuriyet yeniden varoluşumuzun adıdır.” Diyerek “Türkiye” şirini okudu.
Piyanist Selçuk Korku eşliğinde 3 oturumda konuk şairler, ikişer şiir seslendirdi. Ancak, Türkçe olmayan şiirleri dinlemek, izleyenleri zorladı! Sadece Ali Kılıç ve Ataol Behramoğlu’nun şiir okumaları, dinleyenleri etkiledi! Etkinlik sonrasında Festivalde şair Eray Canberk ve Fernando Rendon’a onur ödülü sunuldu.
Güzel insanları tanıma ve söyleşme olanağımız oldu. Anımsayabildiğim bu adları şöyle sıralayabilirim: Ataol Behramoğlu, Kadir İncesu, Tunçdal Işın, Emin Doğan, Kazım Üçok, Cumhur Turan, gazetecilerden; Burcu Hiçyılmazlar, Süleyman Çay ve İsmet Akkoç…
“Gelin bu akşam Hıdırellez ateşini; bolluk için, bereket için, sağlık için, içimizden geçen tüm güzel dilekler için birlikte yakalım. Dileklerimiz kabul, Hızır yoldaşımız olsun!” düşüncesi esas alınarak Y. K. Kültür Merkezi’nin yanındaki alanda coşku dolu Hıdırellez Şenliği de düzenlendi!
Gün boyu süren etkinliklerde emekleri geçen başta Maltepe’nin çalışkan Belediye Başkanı Ali Kılıç, olmak üzere, Başkan Yardımcıları Canan Döner ve Savaş Eroğlu, Kültür Müdürü Zeynep Hayman, Çevirmen ve başarılı düzenlemeci Gülşe Ulualp, Gülden Karapınar, Ayla Polat, İlknur Yıldız, İsmail Çiltaş, burada adlarını belirtemeyeceğim diğerleri, kaliteli çalışma sergilediler. Kendilerine teşekkür eder, başarılarının sürmesini dilerim.
Şiir Festivali adını alan etkinliğin anısına Ataol BEHRANOĞLU şiirine dönüş yaparak yazımızı sonlandıralım, diyorum.
Türkiye, Üzgün Yurdum, Güzel Yurdum
Türkiye, üzgün yurdum, güzel yurdum
Boynu bükük ay çiçeği
Şiirin ve aşkın geleceği
Türkiye, üzgün yurdum, güzel yurdum
Dağ rüzgârı, portakal balı
Alçak gönüllü, hünerli, sevdalı
Türkiye, üzgün yurdum, güzel yurdum
Yazgısı kara yazılmış gelin
Kurumuş sütü memelerinin
Türkiye, üzgün yurdum, güzel yurdum
Harlı bir ateş gibi derinde yanan
Haramilerin elinde bulunan
Türkiye, üzgün yurdum, güzel yurdum
Güngörmüş, bilge toprağım
Yunus, Pir Sultan ve Nazım
Türkiye, üzgün yurdum, güzel yurdum
Bozlak, ağıt, halay ve zeybek
Dumanı üstünde ekmek
Türkiye, üzgün yurdum, güzel yurdum
Yüzü kırış kırış anam
Ağlayan narım, gülen ayvam
Türkiye, üzgün yurdum, güzel yurdum
Asmaların üstünde gün ışığı
En güzel geleceğin yakışığı
Türkiye, üzgün yurdum, güzel yurdum
Zinciri altında kımıldayan
Bitecek sanıldığı yerde başlayan…
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.