Son yıllarda iştirak ettiğim veya etmediğim bazı şairler şöleninde uluslararası tabirini kullanmak moda oldu, bu kelimeyi kullanmak için 300’e yakın ülkenin bulunduğu dünya ülkelerinden hiç değilse 10 tanesinden yabancı şair görseniz ’Tamam, bu bir uluslararası şairler şölenidir.’ diyebilirsiniz ama bakıyorsunuz gelenlerin tamamı Türk. Üstelik bazı hallerde değişik 4-5 ülkeden bu şölenlere gelenlerde Türk Şairler, bunları yabancı bir ülkenin mensubu gibi takdim edemezsiniz. O halde ne oluyor, bu organizeler ’Uluslararası’ olmuyor.
Geçenlerde Türkmenistan’dan Kapadokya Şairler Şöleni’ne gelen Oraz Yağmur’la konuşurken güzel bir konuya temas etti, dedi ki ’Hazar Şiir Akşamlarına gelen şairlerin hepside Türk, aynı milletten olan insanların geldiği bir şiir şölenine uluslararası denmez. Ayrıca oraya gelen şairlerin hemen hemen hiç birisi Türkçe bilmiyor, şiirlerini kendi Türk lehçeleri ile okuyorlar. Ama onların okuduğu şiiri tercüme eden olmadığı için şölene gelenlerin hiç birisi ne dediklerini anlamıyor, Türkiye’den Elazığ’a gelip’te şiir okuyan Türk Şairlerinide Türk Cumhuriyetlerinden gelenler anlamıyor. Dolayısı ile yapılan bütün çalışmalar ve masraflar boşuna gidiyor, kısacası hepsi hava civa..’ dedi. Ben bu görüşe aynen katılıyorum, niye Elazığ’da ki Hazar Şiir Akşamları’nı buraya aktardım.
Zira bu şiir şölenini Elazığ Valiliği organize ediyor, ildeki en büyük makam bu yanlışlığı yapar mı ? Yapmamalıdır, üstelik bu şölenin birde profesörlerden-doçentlerden oluşan bir komisyonuda var. Sizde sanıyorsunuz ki şairler ince ince elekten geçiyor, ismi önemli değil. Geçenlerde 2 ayrı bayan şair bu şölene iştirak edip şiir okuduğunu söyledi, bu bayanlardan birisinin toplam 5 şiiri yok. Şiirlerinde bir ustalık yok, 2.bayan şair ise bayağı genç. Ona facebook aracılığı ile kendisini bu şölene kimin davet ettiğini sordum. Vali’nin davet ettiğini söyledi, şaşırdım. Bilmiyorum bu Uluslararası Şölene şu ana kadar Cemal Safi,
Rasim Köroğlu, Ahmet İlkan Selçuk, Pakize Altan, Kenan Çarboğa, Mustafa Ceylan, Mansur Ekmekci davet edilmişmidir ? Bunlardan ayrı orada şiir okuması gereken o kadar çok şair var ki, diyeceğim bu şiir şöleninde bile uluslararası tabirini kullanmak bence iyi değil. Yerinde de değil, diğer il ve ilçelerde gerek valilik, gerekse kaymakamlık-belediye veya buralarda bulunan yazarlar ve şairler derneği gibi kuruluşlarında bu terimi kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor. Neden ? 50 Tl.lik bez parçasının üzerine bir tabelacıya 50 Tl.daha vererek ’Uluslarası Şairler Şöleni’ yazdırmak kimseyi pek tatmin etmiyor, doğruda değil. Bu arada bu şölenlerin bir kaçı müstesna halk çoğunlukla iştirak etmiyor, uluslararası şairler şöleni olsa halk şölen alanını doldurmaz mı ? Yoksa bazıları bu terimle kendini mi tatmin ediyor veya sağa sola hava mı atıyor ? Oysa bazı şiir şölenlerinin organizesi öylesine bozuk ve acemice ki, insan bu şölenlerin nasıl uluslararası bir şölen olduğu konusunda düşünüp kalıyor.