İndependent Türkçe‘ deki yazım:
Çok kısa sürede geliştirdikleri Kovid aşısı ile tüm dünyanın takdirini toplayan Uğur Şahin ve Özlem Türeci‘nin sağlıklı yaşam sırlarını okuyunca hiç şaşırmadım.
Nâgehan Alçı, şunları yazıyor:
Bu sıradışı ve mütevazı çiftin sağlıklı yaşam sırlarını da araştırdım. Pek yemek yemiyorlarmış ama buzdolaplarında her zaman 2 şey varmış. Kefir ve lahana suyu. Her gün bu ikisinden mutlaka birkaç bardak içiyorlarmış. 1
Bu iki değerli bilim insanının her gün içtikleri kefir ve lahana turşusu suyunun adam gibi beslenmenin temel içeceklerinden olduğunu devamlı okurlarım gayet iyi bilirler.
Ayran, boza, şalgam suyu, kombu çayı gibi fermente içecekler olan kefir ve turşu suyu, bizi hastalıklardan koruyan sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası için son derecede önemlidir.
Kefir anti-enflamatuar bir ilaç olabilir
İsrail’de Negev Ben-Gurion Üniversitesi tarafından yapılan ve Microbiome’de yayınlanan araştırmada, kefirde Kovid-19’da görülen sitokin fırtınası dâhil çeşitli enflamatuar durumları tedavi etmede etkili olan moleküller olduğu gösterildi. 2
Araştırmada, sütle fermente edilmiş mikroorganizma karışımının mikrobiyomu belirlendi ve “Kluyveromyces marxianus” mantarının baskınlığı tespit edildi.
Ayrıca mantarlar tarafından salgılanan ve bakteriyel iletişimi ve virülansı engelleyen yeni bir metabolit olan “triptohol asetat” tanımlandı.
Bu molekülün, koleraya sebep olan ve önde gelen bir bağırsak patojeni olan Vibrio cholerae’nın virülansını önemli ölçüde azaltabildiği gösterildi.
Antibakteriyel etki, antibiyotiğe dirençli bakterilere karşı umut verici bir yaklaşım olan bakteri hücreleri arasındaki iletişimi bozmaya dayanıyordu.
Moleküller, Kovid-19 hastalarında ana ölüm sebeplerinden biri olan aşırı bağışıklık “sitokin fırtınası” olan fareleri etkili bir şekilde iyileştirdi.
Moleküller sadece sitokin fırtınasını ortadan kaldırmakla kalmadı, aynı zamanda bağışıklık sistemine dengeyi de geri kazandırdı.
Daha önce yapılan bir çalışmada KOVİD ölüm oranlarının düşük olduğu ülkelerde diyetin geleneksel mayalı gıdalardan zengin olduğu sonucuna varılmıştı. 3
Birçok muhtemel etkenin masaya yatırıldığı bir başka çalışma da yoğurt, turşu, ayran gibi fermente besinlerin tüketilmesinin KOVİD mortalitesini yüzde 35,4 azaltabileceği ortaya kondu. 4
Yaklaşık 593 bin kişi üzerinde yapılan araştırma
Dünyanın en önemli tıp merkezlerinden Harvard’ın uzmanları tarafından yapılan yeni bir araştırmada da sağlıklı beslenmenin hem Kovid’e yakalanmayı hem ağır tabloları önlediği bir defa daha gösterildi.
Gut isimli dergide yayımlanan araştırmaya göre “sağlıklı diyet” hem Kovid’e yakalanma hem ağır hastalık risklerini azaltıyor. 5
Çalışma çoğu orta yaş ve üzerinde olan yaklaşık 593 bin insana Şubat 2020’de neler yiyip içtiklerini sordular ve bunları Eylül 2020’ye kadar takip ettiler.
En çok meyve, sebze ve baklagiller tükettiğini bildiren kişilerin, en az meyve ve sebze tükettiğini bildiren kişilere kıyasla, çalışma döneminde Kovid’e yakalanma riskinin yüzde 9 ve ciddi Kovid gelişme riskinin yüzde 41 daha düşük olduğu belirlendi.
Ayrıca Kovid ile kötü beslenme veya sosyoekonomik dezavantajlar arasında bir bağlantı olduğu da gösterildi.
Araştırmanın başı olan Jordi Merino, “Bu faktörlerden sadece birinin, mesela diyet veya sosyo-ekonomik dezavantajları ortadan kaldırılması, Kovid vakalarının yaklaşık üçte birini önleyebileceğini” söylüyor.
Gelelim neticeye
Elbette Kovid’de ilaç ve aşıların çok büyük rolü var ama her şey bunlarla bitmiyor.
Hem Kovid’e yakalanmada hem hastalığın hafif atlatılması ve ölümlerin önlenmesinde bağışıklık sisteminin yerinde olması elzem.
Ben de salgının ta ilk günlerinden beri Kovid’le mücadelede yani hem hastalığa yakalanmada hem ağır tablo ve ölümlerin önlenmesinde “beslenmenin” ehemmiyetine dikkat çekiyorum.
Beslenme, egzersiz, uyku, huzur, güneşlenme gibi “sağlıklı hayat tarzı” unsurlarını görmezden gelerek Kovid’le mücadelenin başarılı olmasını mümkün görmüyorum.
Siz görüyor musunuz?
Kaynaklar:
1. https://www.haberturk.com/yazarlar/nagehan-alci/3270457-ozlem-tureci-ve-ugur-sahinin-saglikli-yasam-sirlari-ne-buzdolaplarindan-hangi-iki-icecegi-eksik-etmi
2. https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-021-01027-8
3. https://ctajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13601-020-00323-0
4. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.06.20147025v1
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34489306/
Kaynak: https://www.indyturk.com/node/446561/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/u%C4%9Fur-%C5%9Fahin-ve-%C3%B6zlem-t%C3%BCrecinin-sa%C4%9Fl%C4%B1kl%C4%B1-ya%C5%9Fam-s%C4%B1rlar%C4%B1
***