Kanser, vücudun herhangi organ ya da dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser oluştuğu dokuya göre adlandırılır. 200’den fazla tipi tespit edilmiştir. En sık görülen ve ölüme yol açan kanser türleri akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme kanseridir
Genel anlamda kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan hastalık çeşididir. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara ve ölüme yol açabilir.
Kanser hücreleri birikerek tümörleri oluşturur. Tümörler iyi huylu veya kötü huylu diye atlandırılır. İyi huylu tümörler kanser değildir. Bunlar genelde alınırlar ve çoğu zaman tekrarlamazlar. İyi huylu tümörlerdeki hücreler vücudun diğer taraflarına yayılmazlar.
En önemlisi iyi huylu tümörler nadiren hayatı tehdit ederler. Kötü huylu tümörler kanserdir. Kötü huylu tümörlerdeki hücreler anormaldirler ve kontrolsüz, düzensiz bölünürler. Bu tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler.
Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz denilir.
Kanser oluşumunda ana etken genetik yapının yani DNA’nın doğuştan ya da çeşitli nedenlerle bozulmasıdır. Ailenizde kanserli kişiler varsa kansere yakalanma riskiniz fazladır. Ancak hayat boyunca maruz kalınan radyasyon, toksik maddeler, bazı virüsler ve sahip olduğunuz kanser dışı hastalıklar kansere yol açabilirler.
Sigara, stres-(Sıkıntı) kanserin ana nedenleri arasındadır. Birçok aile bu amansız hastalıkla mücadele halindedir. Son beş yılda Türkiye’de kanser görülme oranı 10 kat artmıştır. Her yıl yaklaşık 50 bin kanser hastası ölmekte, dünyada her yıl 6 milyon kişi kansere yakalanmaktadır…
Yediğimiz gıdalar, içecekler, kızartmalar, Yağda pişmiş yiyecekler, ekmeğe ilave edilen katkı maddeleri, sebzelerdeki ilaçlar, kimyasal temizlik maddeleri ve hormonlu tüm gıda maddeleri bugün için kanser nedeni olarak gösteriliyor.Bozuk gıdalar, insan sağlığını tehdit ediyor. Katkı maddelerinin insan sağlığına zararı biliniyor. Sağlıksız maddeler bir mikrop gibi içimizde barınmaya devam ediyor.
Halen insan sağlığı konusunda tedbir almakta geri kalmış ülkelerin seviyesinde bulunuyoruz. Kanserden ölümlerin %30’ undan, akciğer kanseri vakalarının % 87’sinden sigara sorumludur. Ayrıca sigara; ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, mide, böbrek, idrar kesesi kanserine de yol açmaktadır. İçinde 100’e yakın kansere yol açan madde içeren bu sigaradan uzak durmak kanserden koruyucu önlemler arasındadır.
Alkol; ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak, pankreas ve meme kanserinin bilinen sebeplerindendir. Özellikle sigara ile beraber alkol almak kanser riskini oldukça artırmaktadır.
Güneş ışığına yani ultraviyole “B” ışınlarına uzun süre maruz kalmak deri kanserine yol açmaktadır. Uzun süre solaryuma girmek de kanser riskini artırmaktadır. Yaz aylarında 11.00- 16.00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığından uzak kalınmalı ve koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Kanser riskini artıran gıdalardan uzak durmak, kısa zamanda yüksek ateşte pişirme gibi yöntemlerden kaçınmak önemlidir. Kanserle savaşan besin ögeleri içeren gıdalar tüketilmeli, günde en az 2-2.5 litre su içilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Günde 2-3 gramdan fazla tuz tüketmemek gerekir. Fazla kırmızı et tüketimi, kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı için haftada en fazla yarım kilo kırmızı et tüketilmeli, bunun yerine; balık, tavuk, hindi gibi beyaz etler tercih edilmelidir.
Bakla, kuru fasulye, nohut, börülce, mercimek gibi bitkisel proteinler sofralardan eksik olmamalıdır. Şeker ve yağ tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yenilmelidir. Ispanak, kara lahana, brokoli, pazı, marul gibi koyu yeşil; domates, pancar, nar gibi koyu kırmızı; havuç, bal kabağı, kayısı gibi koyu sarı-turuncu; kırmızı lahana, patlıcan gibi mavi-mor; sarımsak, soğan gibi beyaz sebzeler meyveler ile beslenilmeli yani sofralar renkli olmalıdır. İşlenmiş tahıl ürünleri yerine tam buğday, tam çavdar, tam yulaf tercih edilmeli; yani kanserden koruyucu besinleri almalı ve sağlıklı beslenilmelidir.