Doğal taş sektörünün ele alındığı 5’inci ‘Sanayide Maden Panelleri’ toplantısında 2 milyar dolarlık ihracatın daha da büyümesi için atılması gereken adımlar konuşuldu. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin doğal taş ihracatında ilk 3 ülke arasında yer aldığı belirtildi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, dünyada 90 çeşit madenin 77’sinin Türkiye’de bulunduğunu vurguladı.
Dünya Gazetesi ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin iş birliğiyle düzenlenen panelde doğal taş sektörüne dair detaylı bilgi veren Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, dünyada doğal taş rezervinin yüzde 40’nın Türkiye’de bulunduğunu söyledi. Zengin renk ve desen çeşitliliğine sahip sektörün işlenmiş üründe istenilen seviyede olmadığını dile getiren Kaya, katma değerli ürünlerle ihracatta hedeflenen rakamlara ulaşılabileceğimize dikkat çekti.
Dünyada 90 çeşit madenin 77’sinin Türkiye’de bulunduğunu ifade eden Kaya, “Biz maden zengini bir ülkeyiz. Bu madenleri çıkartarak, katma değerli ürüne dönüştürerek ülke ekonomisine güçlü katkı sağlamalıyız. Sürdürülebilir madencilikle önceliğimiz insan ve çevre olmalı” dedi.
Madencilik sektörünün 2020’de 4,3 milyar dolar, 2021 yılında ise yüzde 40 artışla 6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Kaya, 6 milyar dolarlık ihracatın 2 milyar dolarının blok taş ve işlenmiş doğal taş olduğunu söyledi.
Türkiye’de aktif iki bin mermer ocağının faaliyet gösterdiğini belirten madencilik firması üst yöneticisi Erdoğan Akbulak, bu ocakların yurt geneline yayıldığını belirterek; Bilecik, Afyonkarahisar, Eskişehir, Balıkesir, Isparta, Burdur, Muğla, Aydın, Konya, Diyarbakır, Elazığ, Marmara Adası gibi havzalarda zengin doğal taş rezervi bulunduğunu belirten Akbulak, Türkiye’nin dünyada doğal taş ihracatında ilk üçte olduğunu ifade etti.
Madencilik sektörünün toplam ihracatta payının yüzde 3 olduğunu ifade eden Prof. Dr. Raşit Altındağ, bu rakamın diğer sanayi kuruluşlarına katkısıyla daha da yüksek olduğunu söyleyerek; Doğal taş ihracatının 2 milyar doların üzerinde seyrettiğinin ve bunun daha da yukarılara çıkarılması gerektiğinin altını çizdi: “Bunun için doğal taşlarımızı uç ürünlere dönüştürmeliyiz” dedi.
Doğal taş sektöründe 56 farklı makinenin kullanıldığını belirtilerek: Türkiye’nin 40 makinede kendine yettiği ve hatta ihracatçı olduğu ifade edildi. Son 5 yıllık ortalamada Türkiye, 25 milyon dolar/yıl mermer makine ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden Alimoğlu, “175 milyon dolar/yıl da iç piyasada alıcı buldu dedi.
Mermer makine ihracatında önemli pazarlarımız: Cezayir, Almanya, Özbekistan, Kırgızistan, Hollanda, İsrail, İran, Tunus, Irak, Etiyopya, ABD, Bulgaristan, İtalya gibi bir çok ülke yer alıyor. Makine alanında bir çok teknolojiyi geliştirdik ve dünyanın çoğu bölgesine ihracat yapıyoruz. Ülke olarak da mermer makinelerinde önemli bir konumda bulunuyoruz.
Madenlerimizi kendimiz çalıştırır ve kendimiz işletir hale geldiğimizde, dünyanın en güçlü ülkesi olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Yeterki insanımıza güvenelim, siyasi çekişmelerle insanımızı bir birine düşürüp kavga etme yerine; devletimize ve ülkemize sahip çıkalım; kardeşçe, birlik ve beraberlik içinde Türkiye’nin kalkınması için çalışalım!..