Türk Devletleri Teşkilatı (eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi – Türk Konseyi), Türk Devletleri arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir topluluk olarak 2009 yılında kuruldu. Teşkilatın kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye…
TDT nin temel amacı: Taraflar arasında bilim, eğitim, kültür ve sanat alanlarında işbirliğinin geliştirilmesini, Türk dünyasının ortak değerlerinin uluslararası seviyede tanıtılarak kitlelere yayılmasını, Türk Dili Konuşan Ülkeler arasındaki kültürel bağların derinleştirilmesini sağlamak. Taraflar arasında karşılıklı güvenin güçlendirilmesi, Bölge ve bölge dışında barışın korunması, Dış politika konularında ortak tutumlar benimsenmesi, Uluslararası terörizm, ayrılıkçılık, aşırılık ve sınır ötesi suçlarla mücadele için eylemlerin koordine edilmesi ortak amaçlar arasında.
Ortak amaçlarla ilgili her alanda etkili bölgesel ve ikili işbirliğinin geliştirilmesi. Ticaret ve yatırım için uygun koşulların yaratılması,
Kapsamlı ve dengeli bir ekonomik büyüme, sosyal ve kültürel gelişimin amaçlanması, Hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ve insan haklarının korunması konularının tartışılması,
Bilim, teknoloji, eğitim ve kültür alanlarında etkileşimin genişletilmesi, Kitle iletişim araçlarıyla etkileşimin ve daha yoğun bir iletişimin teşvik edilmesi,
Hukuki konularda bilgi değişimi ve adli işbirliğinin teşvik edilmesi gibi önemli amaçlar yer alıyor.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında bütün Türk ülkelerine tek alfabe getirilmesini önerdi. Konuyla ilgili teklif teşkilatın sekretaryasına sunuldu. Errdoğan, bunun teşkilat tarafından dikkatle ele alınacağını umduğunu ifade etti.
Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde konuşan Erdoğan, İsrail’in Gazze saldırısına ilişkin mesajlar verdi. Erdoğan, önceliklerinin ateşkes olduğunu ifade ederken “7 Ekim’den beri şahit olduklarımızı mazur gösterecek, bu vahşeti anlatacak hiçbir kavram yoktur. Gazze’de tam 28 gündür insanlığa karşı suç işlenmektedir.” dedi.
Türk devletleri teşkilatının ortak hareket etmesi, ortak alfabe kullanım kararı hiç şüphesiz ki Türk devletlerinin geleceği açısından oldukça önemlidir. Ortak alfabe, ortak dil ve kültür birliği çağımız için umut verici bir gelişmedir.
Her konuda güçbirliği edilmesi ekonomik ve siyasi birlikteliğin sağlanması geleceğimiz açısından umut vericidir. Yaşanılan hadiseler bu birlikteliğin elzem olduğunu göstermektedir. Çünkü Arap dünyası ile kurulamayan bu birliktelik Türk dünyası ile kurulursa yeni bir güç olarak mazlum Türk dünyasına umut olacaktır. İnşallah bu birliktelikle dünyanın gidişatı değiştirecektir. İslam dünyasının da uyanması ve davasına sahip çıkması mazlum ve masum insanlık için oldukça önemlisi. Yoksa akan kanlar durmaz, insanlık bu zalimlerle asla huzur bulamaz.