Resim; bir anlatım aracı olan sanat dalıdır.. Daha açıklamalı dille anlatırsak resim; duygu ve düşüncelerin gerek çizgi gerekse şekil ve renklerle anlatımıdır. Resmin yapısında ve anlatımında ressamı etkileyen bir takım felsefi görüşlerin varlığını da dikkate almak gerekir. Şiirin soyut olmasına karşın resim, somuttur. Elle tutulur ve gözle görülür.
E-posta adresime zaman zaman davetler gelir. Bunlardan birisi de Ziraat Sanat’tan geldi. Burcu Ayan Ergen ile Orhan Güler’in yapıtlarının açılışına çağrıldım.
Öğretim görevlisi arkadaşım Mehmet Eyüp Gülpınar ile içeri adımımızı attığımızda Tünel Ziraat Sanat Galerisi’nin güler yüzlü, genç ve cana yakın müdürü Melis Dilek karışladı. Kısaca söyleştik ve tanışma fırsatımız oldu.
Giriş katında Ressam Burcu Ayan Ergen’in soyut ya da teknik yağlıboya tabloları, duvarlarda dizili… İkinci katta Ressam Orhan Güler’in suluboya tekniğiyle ustaca tablolaştırılmış resimleri sıralı…
Orhan Güler
Yapıtları inceledikçe Orhan Güler, geleneksel Türk mimarisini sulu boyayla birleştirmektedir. Her ne denli Denizli-Sarayköylü olduğu söylense de yapıtlarına bakıldığında; tekneler ve deniz baskın olarak gözlere yansımakta ve Karadeniz’le ilmiklenmektedir.
Tablolarda kullanılan ışık, gölge, kimi yerlerde sabit çizgilerin ve kimi yerlerde daha flu olarak adlandırılan net olmayan görüntü ve tonlamanın olması, resimlere odaklanmayı sağlamaktadır.
Ayaküstü konuşurken suluboya çalışmasının oldukça zor olduğu düşüncesine değindiğimiz oldu.
Burcu Ayan Ergen
İnternet ortamındaki ilgilinin bilgiler şöyle: “Burcu Ayan Ergen, 1982 yılında İstanbul’da doğdu. 2011 yılında Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Resim Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlik Programı’ndan mezun oldu. Sanatçı, 2006’da Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Resim Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı.
2004 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Bölümü, Sanat Yönetimi Programı’ndan mezun olan Burcu Ayan Ergen, aynı Fakültede Sanat Bölümü, Bileşik Sanatlar Programı’nda Çift Ana Dal yaparak 2006’da İkinci Ana Dal diplomasını almaya hak kazanmıştır. Çok sayıda Ulusal ve Uluslararası sergiye katılmış, çeşitli Ulusal ve Uluslararası Sempozyum ve çalıştaylarda katılımcı ve eğitmen olarak bulunmuştur.
2011 Kasım’dan beri Yeditepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat Yönetimi Bölümü’nde Yardımcı Doçent kadrosunda bulunmaktadır. Eylül 2016’dan beri Sanat Yönetimi Bölüm Başkan Yardımcılığı yapmaktadır.”
***
Her iki sanatçımızla tanışma ve konuşma fırsatımız oldu. Sanatseverlerin 2–13 Ocak 2017 tarihleri arasında İstanbul’da bulunan Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisi’nde özgün ürünleri görmelerini salık verir, sanatçılarımızı kutlayarak başarılar dilerim.
*