Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) paylaştığı verilere göre, dünya genelinde her 24 saniyede 1 kişi yolda hayatını kaybediyor.
Her yıl dünya genelinde 1,35 milyon insan, trafik kazasında ölüyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı verilerine göre de, Ülkemizde 2021’de 187 bin 524 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 2 bin 422 kişi kaza yerinde hayatını kaybederken 276 bin 935 kişi ise yaralandı. Trafik kazalarına bağlı ölüm sayısı ise her yıl 5 ila 10 bin kişi arasında değişiyor. Kazaların 147 bin 331’i yerleşim yeri sınırlarında, 40 bin 193’ü ise yerleşim yeri dışında gerçekleşti.
Bir takım nedenlere bağlı çok sayıda trafik kazası meydana geliyor. Trafik canavarını önlemek mümkün olamıyor. Kazalarda insan, araç, yol, yolcu ve yaya faktörü çok önemli. İnsan faktörü en önemli sebep olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yolu da ciddi bir eğitimden geçtiği bir gerçek. Trafik eğitimi herkesi ilgilendiren önemli ve hayati bir konudur, savsaklanamaz. Ehil eller ve bilinçli bireyler yetiştirmedikçe kazaları önleyemeyiz. Hem trafikteki görevlilerin hem de sürücünün eğitimi birinci sorundur.
Trafik kazalarında sürücülerin panik yapması, aşırı hızı, alkollü araç kullanmaları en önemli etkenler arasında yer alıyor. Sürücülerin hız sınırlarını aşmaları ve alkollü olarak trafiğe çıkmaları ölüm nedenini artırıyor. Bazı trafik kazalarında ise sürücüler tarafından yayalara geçiş hakkı tanınmıyor. Bu durum da trafik kazalarının nedenleri arasında yer alıyor.
Trafik kurallarının bilinmemesi ve kurallara uyulmaması, acemi sürücülerin yola çıkması ve geçiş haklarının ihlali trafik kazalarına sebebiyet veriyor. Yolcuların aniden araçların önüne çıkması da trafik kazalarına sebep olmaktadır.
Günümüzde en sık rastlanan trafik kazası hataları genellikle alkollü araç kullanmaktır. Özellikle büyük şehirlerde yoğunlaşan araç trafiği nedeni ile çok sayıda trafik kazası yaşanmaktadır. Ayrıca trafik kurallarına uyulmadığı için de trafik kazalarında artış yaşanıyor. Önemli olan trafik kurallarına uyularak doğru bir şekilde araç kullanmaktır. Araç kullanan sürücüler hız sınırını asla aşmamalılar. Sürücüler tarafından da yayalara geçiş önceliği mutlaka verilmelidir.
Trafik kazalarının önlenmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Trafik kazalarında araç, Sürücü ve yol hataları nedeni ile çeşitli kazalar meydana geliyor. Trafikte sorumluluğun en büyüğü mutlaka sürücülerdedir. Sürücülerin dikkatinin dağılması kazalara yol açan en önemli unsurlar arasındadır. Sürücüler ve yayalar trafik kurallarına uyarak kendi sorumluluklarının bilincinde olmalıdır.
Trafik kazalarının engellenmesinde dikkat edilmesi gereken pek çok neden saymak mümkündür. Bütün bu nedenler insan faktörüne bağlı nedenlerde. Türkiye genelinde neredeyse her gün yaklaşık 650 trafik kazası meydana gelmektedir. Hem sürücülerin hem de yolcuların trafik kurallarına uymaları trafik kazalarını önlemede önemli bir etken olacaktır. Ayrıca sürücüler yol boyunca dikkatlerini dağıtacak her türlü unsurdan uzak durmaları gerekir.. Yolculuk sırasında emniyet kemerlerinin takılı olması da meydana gelecek kazalarda ölüm oranlarını düşürecektir.
Trafiğe çıkan tüm sürücülerin hava şartlarına dikkat etmeleri, karlı, yağışlı, sisli ve buzlu günlerde araç donanımlarının da doğru kullanılması gerekmektedir. Bu sayede olası kazaların da önüne geçilmiş olacaktır. Trafik kurallarına uymak trafik kazalarının büyük oranda önlenmesini sağlayacaktır. Düzenli olarak araç muayenesi yaptırmak da önemlidir. Trafikte sürücüler de yayalar da kurallara mutlaka uymalıdırlar. Eğitimli sürücü ve eğitimli yayalarla trafik kazalarını aza indirmek mümkündür. Onun için diyoruz ki: yediden yetmişe herkese iyi bir trafik eğitimi verilmelidir. Önce can sonra da Canan korunmalı. Mal canın yongası demiş atalar ama; önce insanların canı teminat altına alınmış olmalıdır ki: bu da eğitimli- bilinçli saygın sürücülerle mümkün olacaktır…