Sigortalı olduğu tarihten önce yaş düzeltmesi yapanlar için düzeltilmiş yaşları emeklilik hesabında dikkate alınırken, sigortalı olduğu tarihten sonra yaş düzeltmesi yapanlar için düzeltilmiş yaşları emeklilik hesabında dikkate alınmıyor.
1999 yılında emeklilik için işe giriş tarihlerine bağlı olarak değişen yaş şartının da getirilmesi, bir çok kişiyi yaşını büyüterek daha erken emekli olmanın yollarını aramaya yönlendirmişti. Sosyal güvenlik uygulamasına göre ilk defa malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi oldukları tarihte, nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan doğum tarihleri esas alınıyor.
Yani, sigortalı olduğu tarihten önce yaş düzeltmesi yapanlar için düzeltilmiş yaşları emeklilik hesabında dikkate alınırken, sigortalı olduğu tarihten sonra yaş düzeltmesi yapanlar için düzeltilmiş yaşları emeklilik hesabında dikkate alınmıyor.
Okurumuz Emre Erdemir de, “yaş büyütme davalarının emekliliğe etkisi yaş büyütme davası sonucu 8 yaş büyütülmesine karar verilirse, bunun emekliliğe olumlu bir etkisi olur mu? Yeni çıkan torba kanunda buna ilişkin olumlu bir düzenlemenin olduğunu duydum. Bu doğru mudur?” diye soruyor.
Kamuoyunda torba kanun olarak bilinen 6111 sayılı kanunda yaşını büyütenlerin daha erken emekli olabilmelerini sağlayacak bir hüküm yok. Bu konuda değişiklik için bir çalışmada yapılmıyor. Diğer bir deyişle eskiden olduğu gibi, sigortalı olduğu tarihten sonra yaş düzeltmesi yapanlar için düzeltilmiş yaşları emeklilik hesabında dikkate alınmayacak.
***
Emeklilik için gün eksiği var
Okurumuz Cemal Gün, “01/01/1961 doğumluyum. 1979 yılından itibaren sigortalıyım girişim var. Bu yılların içinde 2000 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim?” diye soruyor.
Okurumuz ilk defa sigortalı olduğu tarihi ay ve gün olarak belirtmemiş. 09.09.1976-23.05.1979 tarihleri arasında sigortalı olmuşsa 44 yaşını ve 5000 günü doldurduğunda, 24.05.1979-23.11.1980 tarihleri arasında sigortalı olmuşsa 45 yaşını ve 5000 günü doldurduğunda emekli olabilecek. Okurumuzun gün sayısını artırmak için öncelikle askerlik süresini borçlanmasını ve kalan sürelerin de prim gününü tamamlayarak 5000 günü doldurduğunda emekli olabilmesi mümkün olacak.
***
Eski memur dava açmalı!
Okurumuz Ali Emre, “emekli ikramiyesi ile ilgili idare mahkemesine açtığım davanın reddi için SGK cevap gönderdi. Bu cevap dilekçesine karşılık ne şekilde cevap vermem, ne yapmam lazım.” diyor.
Yüzbinlerce eski memur, ikramiye alabilmek için mücadele veriyor. Maalesef, SGK eski memurların SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olduktan sonra memurlukta geçen süreler ikramiye talep etmelerine SGK tarafından olumsuz cevap veriliyor. Anayasa Mahkemesinin bu konudaki iptal kararından sonra 5997 sayılı kanunla yapılan düzenlemeye göre; hizmet sürelerinin tamamı 5434 sayılı Kanun ve/veya 5510 sayılı Kanunu’nun geçici 4’üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi veya vazife malûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilecek.
Aslında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümlerin yeniden bir başka yasaya aktarılmasından öte bir anlamı olmayan bu düzenleme, eski memurun ikramiye beklentisini karşılamıyor. Bu konuda daha önce de bu köşeden birkaç yazı yazmıştım. Eski memurların yargıya başvurarak ikramiyelerini alabilmeleri için öncelikle bir dilekçe ile SGK’ya başvurmaları gerekiyor. Ardından SGK tarafından olumsuz cevap verildikten sonra “kamu hizmet süreleri için ödeme tarihindeki gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı ve özel hizmet tazminat rakamları ile taban aylık rakamları baz alınıp, ödeme tarihindeki memur maaş katsayıları üzerinden tarafıma emekli ikramiyesi ödenmesi” için Ankara İdare Mahkemelerine dava açılması gerekiyor.