Kadınların karar alma mekanizmalarına dâhili yeti olmadan hiçbir ülke kalkınamaz. Kalkınma yolunda kadınlara siyasette ve diğer dinamik kuruluşlarda ne kadar yer verilmiş.
Yerel seçimlerde 81 ilin sadece 4’ünde kadın belediye başkanı seçildi. AK Parti’den Fatma Şahin Gaziantep .CHP’den Özlem Çerçioğlu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığına. HDP’den ise 2 kadın, Belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Bedia Özgökçe Ertan Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirken, Berivan Helen Işık Siirt belediye başkanı oldu.
KADIN ERKEK
Adalet ve Kalkınma Partisi 54 232 286
Cumhuriyet Halk Partisi 16 118 134
Halkların Demokratik Partisi 23 33 56
Milliyetçi Hareket Partisi 4 44 48
İYİ Parti 2 35 37
Türkiye İşçi Partisi 1 3 4
Demokrat Parti 0 2 2
Memleket Partisi 0 2 2
Büyük Birlik Partisi 0 1 1
Demokrasi ve Atılım Partisi 0 1 1
Demokratik Bölgeler Partisi 1 0 1
Saadet Partisi 0 1 1
Yenilik Partisi 0 1 1
Zafer Partisi 0 1 1
Bağımsız Milletvekili 0 6 6
Genel Toplam 101 480 581
581 Vekilin 101 KADIN
(İnter alıntı)
Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 2020 yılı verilerine göre, Türkiye’de 65 bin 533 bini kadın, 77 bin 797’si erkek olmak üzere; toplamda 143 bin 330 avukat bulunuyor. Kadın ve erkek avukat sayıları neredeyse yarı yarıya olmasına rağmen 79 baroda var olan kadın başkan sayısı yalnızca 9.
MERSİN Belediye Meclis Üyesi TOPLAM sayısı 75.. 6 Kadın / 69 Erkek
Aysel MAVİOĞLU ÖNER Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi AKDENİZ – AK PARTİ
Bedriye KUŞ Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi AKDENİZ – HDP
Ahu KOŞAR Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ERDEMLİ – BAĞIMSIZ
Ünzile KURU Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi TARSUS-CHP
Ümran TİMUR Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi MEZİTLİ – CHP
Gülcan KIŞ Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi YENİŞEHİR – CHP
Dünya’da en çok hangi ülke parlamentosunda kadın milletvekili var?
Ruanda ya da resmî adı ile • Ruanda Cumhuriyeti,63,8%
Andorra 50.0% ,Cuba 48.9% ABD %20 ile 72.sırada..
Ulusal parlamentolarda cinsiyet eşitliğine bir adım daha yaklaşılıyor. Meksika’da son seçim sonrası yeni parlamentonun alt ve üst kanatlarında eşit sayıda erkek ve kadın milletvekili görev yapacak. Bu ülke tarihinde, “büyük bir dönüm noktası” olarak görülüyor. İspanya hükümetinde, ülkenin demokrasiye geçmesinden bu yana ilk kez kadın bakanların sayısı erkekleri geçti.
Öte yandan. Azerbaycan, Ermenistan, Brunei, Kuzey Kore, Papua Yeni Gine, Saint Vincent ve Grenadin Adaları, Suudi Arabistan, Tayland, Tuvalu, Vanuatu, Vietnam ve Yemen yönetimlerinde kadın temsilci bulunmuyor.
ABD’nin Joe Biden liderliğindeki yeni hükümeti, ülke tarihinin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya en yakın hükümeti oldu. Kadın bakanların oranı yüzde 17’den yüzde 46’ya çıktı. Kıtanın lideri ise yüzde 58,82 kadın bakan oranıyla Nikaragua.
Yeni Zelanda’da da kadın bakan oranında artış var.
BM nin Siyasette kadın haritasında Türkiye 129.Sıraya geriledi. Yerel katılım bağlamında kadın sayısı az.
Toplumsal Cinsiyet eşitsizliği, toplumdaki temel eşitsizliklerden birisidir. Kadınların yıllardır verdiği eşitlik mücadelesi günümüzde önemli kazanımlar elde etmiş olsa da yasal düzenlemelerin uygulamaya geçirilmesinde sorunlar yaşanıyor. Kadının toplumdaki karar alma mekanizmalarındaki yerini sorgulamamız gerekiyor.
Yukarıdaki tabloya bakacak olursak kadının Ülke genelinde temsili yeti yüzdelik dilimlerinde alt sınırda. Demokrasinin temeli kabul edilen yerel yönetimler kadın sorunlarına en yakın hizmet birimidir. Siyasal hayata katılımı en kolay olan yerel yönetimlerdeki kadın sayısı Mersin’de 75 de 6 kişi. Karar alma mekanizmalarında göz ardı edilen kadınların eksikliğini giderecek çalışmalara şimdiden başlanması ve temsil düzeyde katılımlarının artması gerekiyor.
Dünya nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Toplumda farklı düzeylerde kadının ikinci plana kaldığı bir gerçektir. istatistiklerde bunu doğruluyor. Toplumsal düzeyde politik ve siyasi roller erkeklere verilmekte. Eşitlik politikalarının her alanda tekrar değerlendirilmesi e asla göz ardı edilmemesi gerekiyor.
Kadın-erkek eşitliği demokrasinin en temel ilkelerinden ve hatta göstergelerinden biridir. Bunu her platformda mikrofonu eline alan erkekler söylerken kendileri de inanmıyorlar. Demokrasiden en çok söz eden kişilerin fazlaca anti demokrat davrandıklarına şahitlik ediyoruz. Ataerkil yapının taşlarını kırmak konuşurken kolay. Uygulama aşamasında icraat yok. Kadınlar için daha çok taleplerimiz oluyor. Bir kadın olarak kadının nelere katlanması gerektiğini iyi biliyorum.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlar hakkında söylediği;
“Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir.”
“Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.”