Toplum, problemini tüm bireyleriyle, birlik ve beraberlik içerisinde, pozitif enerjisi sayesinde çözüme ulaştırır. Çünkü bu süreçte, bireylerin çözüme katılma isteği başarabilme inancını tetikler.
Gerçek olan budur. Aksi hâlde gök ile yer arasında boşuna gezinirsin.
Yöneticilerin de olaya yaklaşımı, tüm bireyleri ayrım gözetmeksizin, sevecenlikle sarmalaması gerekir. Böylece problem derinleşmeden ortadan kaldırılır. Olay uçurumun aşılmasına benzetilebilir. Yani toplum ağrı ve sızı hissetmeden, bireyler rahata kavuşur. Başarı kum saati gibi, dolup boşalma ile gelmez.
Yöneticinin iyi niyetli yaklaşımı ve bireylerin hissiyatı başarıda pay sahibi olma nedenidir. Çözüm sürecinde pay sahibi, toplumsal barışın da en büyük destekçisi olmasına verilen addır. Akıllı olmak, düşman da olsa barışmayı gerektirir.
Hissiyatını pozitif yönlü kullanan bireyler; emeğiyle, parasıyla ve düşüncesiyle severek katkıda bulunup olayı olumlu sonuçlandırır. Yöneticiler de toplumsal barışın devamını birlikte sağlamak suretiyle, karşı, çekemeyen milletlerin her türlü saldırısına ve uygun düşmeyen düşüncelerine rağmen sorumlu olduğu milleti ayakta tutar. Hiçbir yıkıcı rüzgârın veya hortumun sınırlardan geçmesine izin vermez. Çürümüş bir beden ve kaybolmuş ruhla bir şey yapamazsın. Ayı ile ayı, kuşlarla kuş olmayı başarmak gerekir.
Yöneticiler, toplumu ana kucağı gibi, tüm sevecenliğiyle sarmaladıkları için, yıkıcı zihniyetliler toplumun içine sızamayacaktır. Çünkü çözüm projesinin esası ana yüreğidir. Ana yüreğini çok iyi değerlendirmeliyiz. Ekmeğin hamuru tekrar buğday tanesi hâline dönmez.
Yönetici, milletine bir ananın yavrusuna gösterdiği sevgiyi, hoşgörüyü ve inceliği ihmal etmezse bundan tüm bireyler mutlu olacaktır. Toplumsal olayların çözümünde kokuşmuş davranışları sürdürmenin alemi yoktur.
Mutlu bir toplum yöneticisiyle, yapılması gerekeni, yarın için, karşılarına bir problemin çıkmaması adına beraberce karar alacak ve birlikte hareket edeceklerdir. Bu konuda örnek vermek gerekirse, bitki örtüsünü genişletmek, ağaçları kesmemek. Su ve toprağı kullanılır hâle getirmek.
Göç olayını ve buna bağlı olarak şehirleşmeyi durdurmak. Betonlaşmayı engellemek.
Toplumsal düşünceyi topluma mal ederken, sistemi karma ekonomi olarak uygulamak.
ATATÜRK karma ekonomiyi uygulamış, ülkeyi fabrikalarla donatmıştır.
Hasan TANRIVERDİ