Tiyatro binası onlara göre karşı yakadaydı. Karşı yakaya ulaşmak için nehri geçmeleri gerekiyordu. Çünkü kasabanın iki yakasını birleştiren büyük köprü, okula uzaktı.
Nehrin kenarında kayığı fark ettiklerinde sevinçleri görülmeye değerdi. Sırtlarında çantalarla koşuyorlardı. Hep bir ağızdan “Yeni tiyatro sahnesi geliyoruz,” diyorlardı. Yola, formaları ile çıkmışlardı.
Tiyatro aşkıyla kayığa doldular. İhtiyar kayıkçı, öğrencilere seslendi. Kayığı batırmaya mı niyetlisiniz. Bir kısmınız ikinci sefere kalsın. İkinci sefer söz, daha hareketli türkülerimi dile getireceğim, dedi.
Öğrencilerin bir kısmı isteksizce kayıktan indi. İhtiyar kayıkçı, çocuklar şen kalın, hemen geliyorum, dedi. “Çocukların kanı kaynıyor, boşuna delikanlı,” demezler. Kayık nehre geleli böyle karmaşa yaşamamıştı. Hepsi konuşuyor, türkü söylüyordu. İçlerinde uzun boylu ve sarışın olanı “Bir dakika susar mısınız? Kayıkçı amcayı dinleyeceğiz, dedi.
Kayıkçı söz verdiğini unutmuştu. Toparlandı ve yörede sevilen sanatçıların seslendirdiği türküyü okudu. Yaşına göre güzel okuyordu. Öğrenciler tempo tuttular. Neşe içerisinde karşıya vardılar.
İhtiyar kayıkçı, nehrin fısıltısını hiçbiri hissetmemiştir. Çünkü gürültü yüksek, öğrenciler nehri sese boğdu. Öğrencilerin büyük bir kısmı, yeni tiyatro binasını merak ediyorlardı. Bugün okul yönetimi ve öğretmenler de tiyatroda olacaklardı.
Karşı yakada bekleyenler dikkat kesilmişlerdi. Sesten ne dedikleri anlaşılmıyordu. Böyle gürültücü guruba daha önce rastlamamışlardı.
Kasabanın tiyatro kadrosu genişti. Oyuncuları, çocuktan yaşlısına geniş bir aileye sahipti. Genelde yöreyle ilgili, tipik oyunları sahneye koyuyorlardı. Yine yörenin türküleriyle de oyunları zenginleştiriyorlardı. Hoca sahneyi çok iyi yönetiyordu. Halkın anlayacağı sade bir dil kullanıyordu.
Öğrenciler bu oyunu okullarında da sahneye koymuşlardı. Daha sade ve basit ifadeler kullanmışlar ve hocadan da yardım almışlardı. Okul sahnesinde de türküler yerinde olmuştu. Okul oyuncularından bir kısmını burada da oynatacaklardı.
Sahne çok güzel düzenlenmişti. Aynı güzellikte de açılış oldu. Konuşmacılar sahnede her hafta oyunlar tekrar olacağını ve iki ayda bir de yeni bir oyun ortaya koyacaklarını söyledi.
Okul yönetimi ve öğretmenler öğrencilerin harika oyunlarını çok beğendiler. Bina ilk defa bu kadar doluydu. Seyirciler ayakta alkışladılar.
Okul öğrencilerinden sahneye çıkanların çoğu, üniversitenin tiyatro bölümünü tercih edeceklerdi. Kasabada yeni tiyatronun kurulması öğrencilerin bir kısmını aynı bölümü tercihe neden olmuştu.
Okul sene sonunda bir iki ilden de teklif almıştı. Artık profesyoneller gibi turneye çıkacaklardı.
Hasan TANRIVERDİ