Tarih denilince aklıma “dün” gelir benim. Yani bir gün önceden geride kalan diğer bütün günler.
Tarih kitaplarında konular insanoğlunu yeryüzüne gelişiyle başlar ve uzaktan yakına doğru sistematik bilgiler verilir. Bu bilgiler “belge” esasına dayalıdır. Hâlbuki yakın tarih aynı zamanda “Yaşanılan” tarihtir.
***
Ortaokul sıralarından beri okumaya çalışan biri olarak farklı konularda eserlerden faydalandım. Son zamanlarda şehirler ile ilgili kitaplara yöneldim. Her yeri gezme imkânımız olmadığı için gidemediğimiz yerleri kitaplardan öğrenmeye kalktım ki bu sadece malumat açısından faydalı oldu. Çünkü birebir yaşanılmayan yerler ile ilgili okuyarak ne kadar bir şey öğrenilebilinir ki?
***
Meslek hayatım 1982 Kasımında Tirebolu´da resmen başladı. Emeklilik dilekçemi verdiğim şu anlarda Tirebolu ile ilgili bir yazı yazmak benim için de bir hayli önemli. Beş yıl yaşadığım bu içe ile ilgili beş kitap okudum. Bunun yanı sıra okuduğum yazılar ve araştırmalar hariç.
Resmi görevli olan kişiler bilir ki ilk atandığı il veya ilçe unutulmaz. Benim de öyle oldu. Tirebolu ile4 ilgili bulduğum her şeyi okudum. Gördüm ki okudukları ile yaşadıkları arasında çok fark var. Çünkü ilk gittiğim tarihten önce ile ayrıldığım tarihten sonrası arasında çok fark var.
***
Biz gelelim asıl konuya. Yazının başlığından da anlaşılacağı üzere size Tirebolu´yu kaleme alan bir ustadan bahsetmek istiyorum. Yazarımız sadece Tirebolulu değil bir Tirebolu sevdalısı. Kah kendi yaşadıklarını, kah kendinden öncekilerden dinlediklerini bir araya toplayıp benim bildiğim dört eser meydana getirmiş. Hepsi de Tirebolu´yu anlatıyor.
Yeterli mi?
Değil tabii. Önce şunu belirtmek isterim ki Tirebolu olmak üzere ülkemin hiçbir yeri hakkıyla anlatılamaz. Ancak hatırlatılabilir.
Sayın Metin Karslı hocamız bir eğitimci. Bir Tirebolu sevdalısı. Bir kültür insanı. Yerel de olsa maziyi atiye taşıyan kişi. Yani geçmişi geleceğe taşıyan usta.
Elbette dört eseri burada tek tek zikredemeyiz. Çünkü onlar başlı başınca bir kıymet. Ancak verilen emek büyük. Kültüre katkısı tartışılamaz.
Metin hoca bize neleri kaybettiğimiz, neleri koruyamadıklarımızı anlatıyor.
Vefayı anlatıyor…
İlmi, irfanı, çalışmayı, güvenmeyi anlatıyor…
Dostluğu anlatıyor…
Hasılı:
Sevdayı anlatıyor…
Siz “Anılar Diyarı Tirebolu” kitabında bahsi geçen Saatçi Avni amca gibi; taa 1974 yıllarında yabancı radyo ve televizyon kanallarına mektup yazan biriyle tanıştınız mı hiç? Ya o yıllarda motosiklet ile sarp yolardan geçerek Tunceliye kadar gidip dönen maceraperestler duydunuz mu?
“Düşler Kenti Tirebolu” kitabında bahsi geçen Fehmi Bey ve karısının hazin hikâyesine benzer kaç hikaye duydunuz?
“Yeşil Vadilerden Turkuaza” adlı esrindeki Hamal Eset´in hayat mücadelesine ne demeli?
Bu hikayeleri maalesef tek tek yazacak yerimiz yok bu sütunda. Ama gün gelir hepsiyle ayrı ayrı yazarım bir gün. Tabii o zaman yazacak takatim veya vaktim olursa.
Metin Karslı hem Tirebolu´ya hem de ülkemize büyük bir kültür hizmeti yapmıştır. Kendisiyle görüşmeyi temenni ediyorum. Kendisine bize bu eserleri kazandırdığı için tebrik ediyor ve çalışmalarından dolayı da teşekkür ediyorum.
Teşekkürle Metin Hoca. Bugüne dünümüzü taşıdığın için.
Hem kendi adıma hem de Tirebolu adına…