Eğitim, sağlık, yargı gibi güvenlik de klasik devlet hizmetleri arasında yer alır. Günümüzde, devletin en önemli görevlerinden birisi vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Ancak, ülkemizde ne yazık ki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği terör nedeniyle sağlanamamaktadır.Türkiye Cumhuriyetinin, egemen olduğu ülke topraklarında terörist faaliyetler sonucunda, askerlerimiz şehit olmakta, vatandaşlarımız hayatını kaybetmektedir.
Terörizmin çok değişkenli bir yapı gösterdiği çoğu kimse tarafından kabul edilmektedir.Ancak, yaklaşık otuz yılı aşkın bir sürede terörizmin çözülememesinin nedenlerinin iyi analiz edilmesi ve terörle mücadele yöntemlerinin rasyonel bir yaklaşımla ortaya konulması ülkemiz için artık bir zorunluluktur.
❶Terörizmle mücadelenin standart bir yöntemi veya reçetesi bulunmamaktadır. Bu durum, her ülkedeki terörizmin kendine özgü olduğunu ortaya koyar. Yani, amaç, kapsam ve diğer unsurlar bakımından terörizm olayları birbirinden farklı olduğundan, çözümlerininde farklı olması gerekir.
❷Terörizmle mücadelenin ilk akla gelen yöntemi silahlı mücadeledir. Ülke topraklarında silahlı faaliyet gösteren terör örgütüne karşı, ülkenin silahlı kuvvetlerinin silahla mücadele etmesi, devletin egemenlik hakkının zorunlu sonucudur. Doğal olarak, silahlı mücadelenin kapsamı ve yöntemi güvenlik güçleri tarafından belirlenecektir. Ancak, bazılarının, silahlı mücadele ile bir yere varılmaz iddiasına itibar edilmesi yanlış olur. Devletin, silahlı terör örgütünün faaliyetlerine seyirci kalması beklenemez. Aynı zamanda, ülke topraklarında faaliyet gösteren silahlı terör örgütüne karşılık verilmemesi devletin egemenlik hakkı ile de bağdaşmaz.
❸Terörle mücadelede istihbarat çalışmalarının önemi yadsınamaz. Değişik istihbarat yöntemleri olmakla birlikte, terörle mücadelede bilgi teknolojilerine dayalı anlık istihbarat elde edilmesi için gerekli sistemlerin kurulması gerekmektedir.
❹Köy korucularının terörle mücadelede etkili bir yöntem olmadığı düşünülmektedir. Köy korucuları, yaşadıkları bölgelerin iklimini, topoğrafik yapısını iyi bilebilir. İnsanlarını yakından tanıyabilir. Ancak, unutulmamalı ki, köy korucuları ne profesyonel asker ne de köy korucularının eğitim düzeyleri yeterlidir. En önemli ise, köy korucuları yaşadıkları toplumun bir parçası olmaları nedeniyle, yaptıkları her eylemde, annesini, babasını veya kızını düşünmek zorunda kalmaktadır. Böyle bir durum, kaybedeceği değerleri olan köy korucularının etkinliğini azaltmaktadır.
❺Terörizmle mücadelede ekononomik ve sosyal önlemler etkili yöntemler olabilir. Bu bağlamda, teröre katılımın yoğun olduğu bölgelerde, sosyal imkanların artırılması, işsizlere iş sağlanması, eğitim düzeyinin yükseltilmesi gibi faaliyetler terör örğütüne katılımları azaltabilir. Yani, terörizmin beslendiği insan kaynaklarının azaltılması, özellikle uzun vadede terörizmin etkisini kaybetmesini sağlayabilir.
❻Türkiye’nin doğusunda feodal toplumsal ilişkiler devam etmektedir. Siyasal partiler de, feodal toplumsal ilişkilerde yararlanarak, feodal toplumun liderlerini seçimlerde aday göstermektedir. Normalde, demokratikleştirilmesi gereken feodal toplumsal düzen, siyasal iktidarların katkısıyla gücüne güç katmaktadır. Feodal düzenin bu kadar güçlenmesi, özellikle doğu bölgelerimizde terörizmle mücadeleyi olumsuz yönde etkilemektedir.
❼Terörizmle mücadelede medyanın da çok önemli fonksiyonu vardır. Yazılı ve görsel medya milyonlarca insanın teröre karşı tutum ve davranışlarını etkilemektedir. Bu nedenle, medya kuruluşlarının terörle ilgili bilinçli yayın yapmaları, terörle mücadeleye olumlu katkı sağlayabilir.
❽Terörizmle mücadelede uluslararası ilişkilerin önemi her zaman vardır.Uluslararası ilişkiler özünde ülkelerin menfaatleri üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle, uluslararası ilişkilerdeki olumlu veya olumsuz gelişmeler terörist faaliyetlere etki etmektedir.Uluslararası ilişkiler diğer ülkelerle iyi düzeyde olursa, terörist örgütün finanasal kaynakları kesilebilir. Keza, diğer ülkeler terörist örgütün barınmasına ve faaliyet göstermesine izin vermez. Böyle bir durum, terör örgütünü zayıflatabilir.
❾Terörizmle mücadelede, siyasal iktidarların kararlı politikalar izlemeleri, stratejik düşünmeleri, ayrılıkçı söylemlerden uzak durmaları, toplumsal barış ve huzura vurgu yapmaları, toplumsal birlik ve beraberliğe yönelik mesajlar vermeleri v.s. olumlu etkiler meydana getirebilir.
Terörle mücadele yılların olayı haline geldi. Bu millet bıktı artık bu boş kavgalarından.
Hacer Hanım aynen öyle.Benim dikkatimi çeken terörün temellerine inilmemesidir.Özellikle doğu bölgelerimizde neredeyse devlet otoritesi yok gibi. Kendi ülke topraklarımızda vatandaşlarımızın canını kaybediyoruz.
Feodalite olayını kavramadan çözmeden terör çözülemez gibi görünüyor. Çünkü feodalite devlet otoritesini tanımıyor…
Evet. Bundan dolayıdır ki ülkenin gidişatı ve iplerin ele alınması konusunda bir tavır sergilenemiyor henüz. Kendi ülkemizde baş göstermeler oluyor ve hakkınız dahi yok denilip müdahale edilmiyor bu nasıl bir idaredir anlaşılır gibi değil. Gerçi her dönem olan bir şey bu ve son yıllarda iyice kızışmaya başladı ortalık.
Bu ülkede artık demokrasi oyunu bitmiştir.Askeriye yönetimi ele alacak idamlar geri gelecek vatana ihanet eden cezasını bulacak..Ülkemizin yarınları daha da ileri gideyim çok yakın yarınları bile felaketin geldiğini gösteriyor.Ne zaman bu ülkede iyi bir şeyler olmaya başlasa birileri arı kovanına çomak sokmadan duramıyor.Bunlar kimlerdir çok iyi biliniyor ama ses çıkarmak kimsen işine gelmiyor.Herkes elini taşın altına koymalı yoksa iş işten geçti mi elini altına koyacağın taş bile bulamayacağız.
“Terörizmle mücadelede ekononomik ve sosyal önlemler etkili yöntemler olabilir”
Mustafa hocam, söylediğiniz “kritik dönem” geçildi. kritik dönemi eğitim bilimleri kavramı olarak kullanıyorum.Yani “Bireyin belli davranışları, belli dönemlerde kazanabilmesine kritik dönem denir.” Yani o dönemde o davranış kazanılmamışsa sonraki dönemlerde ne yapılsa fayda etmez.Her şeyi zamnında yapacaksınız kısacası.
burada benzetme yapıp bu kavramı bireysel durumdan çıkarıp toplumsal duruma uyarlarsak: Kürtler için kritik dönem çoktan geçmiştir. Cumhuriyetin o kritik dönemlerinde dedikleriniz yapılsaydı elbette kazancımız olurdu.
Artık kürt kimlikli insanları fabrika, okul, iş, ekmek kesmiyor. Özerklik, siyasal alanda daha fazla hak istiyorlar. Ak Partisi de marjinal kürtlerin elindeki argümanları almak için bu alanda açılım adıyla bir hareket başlattı.Ne var ki en çok güvendiği kürtler bile sırt döndü. Tabi burda hayal kırıklığına uğratanlar halk değil de kürt toplumu adına söz sahibi olan aydınlar, örgüt, parti oldu. Muhalefet deseniz kendilerinin yıllar önce programlarında, tezlerinde olan, önerdikleri kimi şeyleri sırf Ak partisi inadı ve seçim hesapları yüzünden destek olmadı. Zira Ak partiyi güçlendiren şey kendilerini zayıflatacaktır. “Devlet adamı ülkenin geleceğini düşünür; politikacı gelecek seçimleri. bizdeki siyaset maalesef böyle. Gelecek seçimlerde ak pati kürt sorununu çözmüş bir parti olarak gireceğine sorun çözülmesin eğiliminde oldular. Yazdıklarıma bakıp da ak parti fanatiği sanmayın. ben sadece gelecek seçimleri değil de ülkenin geleceğini düşünenlerden biriyim. Kürt sorunu doğu perinçek çözsün isterse , gider mitinglerinde bayrak sallarım.