Karadeniz’in en büyük ovalarından birisi olan Yeşilırmak deltasında bulunan Terme verimli tarım alanlarıyla kaplıdır.
2014 yılının Karadeniz’deki en önemli gelişmelerinden birisi Terme Termik Santrali, diğeri de Fatsa’daki Altın Maden işletmesiydi.
Altın maden işletmesi ile ilgili değerlendirmeleri konusu da termik santralden aşağı olmasa da önceliğimizi Terme’deki termik santral teşebbüsüne vermek istiyoruz.
PROJE:
Proje, 680 MW lik termik santral kurulması işi. Rusya’dan ithal edilecek kömürün Karadeniz üzerinden taşınarak Terme’de yakılması ve üretilen enerjinin de Samsun dışına pazarlanmasını içermektedir.
Terme’ye Düşünülen Termik Santral Düşüncede Kalsın!
Hatta bu düşünce kısa süre içinde unutulup gitsin. Zira yarım yüzyıldır ülkemizin kentleşme ve sanayileşme noktasında çarpık mantaliteyi irdelemekteyiz.
Bunu her platformda dile getirmekteyiz. Nedense kalkınma adına ata et, ite ot verilme mantığı izlenmektedir.
Sırf kapitalist kaygılarla en kıymetli tarım arazileri ya konut alanlarına ya da sanayi alanlarına terk edilmektedir. Bu vahim hatadan bir an önce dönülmelidir.
Bu konuda müteşebbislerin duyarlı olmalarını bekleyemeyiz, zira onların gözlerini kapitalin sıcaklığı büyülemiş durumdadır. Bizim muhatabımız, bu konuda politika belirlemesi gereken Devlet ve Sivil toplum kuruluşlarıdır.
Yerel Yönetim ve STK’lar Şiddetle Karşı Çıkıyor!
Bu konuda işin en yerinde ve etkilenen kurum ve kesimi, Terme ve Ünye Halkıdır. Terme halkının temsilcisi konumunda olan ayrı zamanda profesyonel Turizmci olan Belediye Başkanı Şenol Kul her ortamda bu santral projesine karşı çıkmıştır. Çıkmaktadır da. Ak Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir’de bu konuda gerekli girişimlerde bulunmuş ve Ankara’da Termik santrale karşı girişimlerde bulunmuştur.
Başta TERÇEP (Terme Çevre Platformu), Terme Kent Konseyi, TMMOB, Ünye Kent Konseyi, Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği,Tema Ünye Temsilciliği, bu konularda son derece hassas olduklarını farklı zamanlarda farklı ortamlarda dile getirmişlerdir.
Termik santral ile ilgili google’a bilgi sorgulandığında ilk dikkatimizi çeken link oldukça manidar ve acı vericidir.
ÇED raporu için inceleme yapmak üzere gelen heyete vatandaşlar büyük tepki göstermiştir.
Belediye Başkanı Kul, Ne Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Ne Samsun Valisi’nin konuyla ilgili ayrıntılı bilgisinin olmadığını, kurumsal bağlamda bir iletişimlerinin olmadığını konuşmalarında belirtmiştir. Milletvekili Demir ve Kul ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü M. Mustafa Satılmış‘ı ziyaret ederek termik santralin yapılmamasıyla ilgili raporu kendilerine vermişlerdir.
TMMOB, konuyla ilgili Panel düzenlemiş, konunun uzmanlarını çağırmış ve bu santralin buraya yapılmasının Terme ve Çevresine çok büyük zarar vereceğini belirtmişlerdir.
FÜTZ Analizini Orta ve Uzun Dönemli Yapmak Gerek!
Konuyla ilgili bir fizibilite raporu hazırlanmış olacak ki, proje ÇED raporu alma aşamasına kadar gelmiştir.
Başta Belediye ve Valilik konuyla ilgili FÜTZ raporu hazırlamalıdır. Burada önemli olan, FÜTZ raporunun orta ve uzun dönemli olarak yapılmalıdır. Yani santralin tarım, turizm, sağlık ve ekoloji üzerinde yol açacağı 10 ve 50 yıl sonraki eksi dışsallıkları içermelidir.
Gelişme içeriği olarak kendine üç T yi seçen (Tarım, Turizm, Ticaret) Terme bu projenin hayata geçmesi durumunda tarım ve turizm açısından önemli bir kayıp yaşayacaktır.
Ya Deniz Kirliliği Kıyı Ekolojisi!
Termik santral projesi, deniz ekolojisi ve kıyı kirliliğini de tahrip edecek. Yılda Bir Milyon 621 milyon ton kömür yakılacak. Bu süreçte, saatte 100 bin metreküp te su kullanılacaktır. Bu su doğal olarak arıtılmış deniz suyu olacak ve bu suyun soğutulması için gerekli süre yetersiz olacağından dolayı ister istemez belli bir derecenin üstünde denize bırakılacaktır.
Proje, Rusya’dan ithal edilecek kömürün Karadeniz üzerinden taşınarak Terme’de yakılması ve üretilen enerjinin de Samsun dışına pazarlanmasını içermektedir. Yani üretilecek enerji bölge halkı için bile kullanılmayacaktır.
Sonuç ve Hedef:
Sonuç olarak diyoruz ki, Terme Termikleşmesin. Hedef enerji ise, doğaya dost çözümler üretilsin diyoruz. Karadeniz üzerine, Güneydoğu Anadolu, İçanadolu’nun bozkırlarına güneş enerjisi tarlaları oluşturarak güneş enerjisi santralleri kurarak doğaya dost çözümler üretmek gerekir diyoruz.
Güneş enerjisiyle elektrik üretim sistemiyle ilgili günümüzde teknolojiler hem ucuzlamış hem kolaylaşmıştır. Bu veriler dikkate alınarak mutlak surette Terme Termik Santraline geçit verilmemesi gerektiğini özenle ve önemle belirtmek isteriz.