YGS, LYS maratonu bitti, biz dahil çoğu aile için yürek atımı günler tamamlandı, şimdi tercihler yapılıyor. Bir sevinip, bir üzülülenlerdeniz.
Sevindik. Çünkü sevgili oğlum iyi bir başarıya imza attı. Üzüldük. Mezun olduğu, İzmir’in tanınan bilinen okulunun puanı onu yüzdelik sıralamada 4000 geriye düşürdü. Arzu ettiği alanlar tam o aralıkta. Her puan oynaması yüzlerce öğrencinin ardına düşmek demek.
Kendi başarısı ile rahat gireceği yerler için şimdi tedirginiz! Bizim oğlan ağır tedrisatlı okulunu 80 diploma notuyla bitirdi. Gayet mutlu ‘elinden geleni yaptın’ diyerek hediye faslına geçmiştik ki, meğer bu ortalamalar da yetmiyormuş.
Evet gelelim asıl ‘çünkü’ye… Derme çatma, dershaneden bozma temel liselerde çocukların başarı dereceleri 95-100 arasında gösterilince bu yıl okul puanlarında adaletsizlikler yaşandı.
Bir işhanının birkaç katını alan örnekleri bile gördüğümüz ‘temelsiz temel liseler’ çarpan etkisi yarattı.
NOTLAR HAVALARDA UÇUŞUYOR
Zaten tedrisat hak getire, tümüyle sınava odaklanarak yılı geçiren temel liseler de şu Allahın işine bak ki, çocukların tümü 100’lük.
‘Dershanelerin kapatılması iyi oldu’ evet inanıyorum ama sistemsiz, alelacele, içi sorun dolu temel liseler çözüm mü yarattı?
Hayır. Onların üniversite sınavlarındaki başarı oranlarını henüz bilmiyoruz ancak haksızlıklara neden oldukları, eğitim sistemini aşağıya çektikleri açık.
AŞI TUTMADI
Dershane ve lise programı birleştirilirken, notlar çok yüksek tutuluyor, derslerin çoğu “yaparmış gibi” sürerken, eğitim itibarsızlaşıyor.
Yüksek çıtalı veya fiyatlı okulların dışında kalan öğrencilerin çoğu sistemin dışına çıkarak sadece tabelası değişen özel eğitim kurumlarına mahkûm ediliyor. Üstelik temel liselerin çoğu hala ruhsatsız. Okula dönüşen dershanelerin fiyatları 3 kat artarken, kalanlar bu kez ‘özel eğitim kurumu’ adı altında dershaneciliğe devam ediyor.
Ciddi eğitim veren birçok devlet/özel okul haksız rekabetle karşı karşıya.
BU ŞEKLİYLE OLMADI
Yüzlerce sorun daha saymak mümkün. Üstelik eğitim sistemindeki tek sıkıntı ‘temel liseler’ değil. Şimdilerde cemaat okullarının kapatılmaları-kayyuma devirlerini de sayarsak ‘eğitim’ hallaç pamuğu gibi. Toz duman gündemde Hükümet ne kadar eğitimin yapısal sıkıntılarını aşmak için vakit ayırır şaibeli ama bu alanın da neşter beklediği açık. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve tüm yetkililere sesleniyorum; ya sistem bu yanlışlardan arındırılarak yeniden kurulsun ya da en azından zor elde edilen başarıların üzerine gölge edilmesin yeterli!