Bana ulaşan kitap, dergi, bülten ve öteki yayınların gelişleri farklı kanallarla oluyor, gerçekleşiyor.
Merkezi Ankara’da bulunan, Kültür Ajansın kurucusu, sahibi ve yöneticisi, değerli dostum Prof. Dr. Hayrettin İvgin’den gelen kitaplardan bir yenisi, bir başkası, Nabi Kobotarian imzasının taşıyıcısı, “Tebriz Aşıklık Geleneği ve Aşık Edebiyatı” adıyla Günyüzü görmüş, 350 büyük sayfalık kitap.
Adana’da ‘Karahan Kitabevi’nde basılmış, yayınlanmış.
Kitabın sunuş yazısı, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye ait. Prof. Dr. Erman Artun kitaba dair görüşlerini ortaya koymuş iki sayfada.
Altı bölümden oluşan kitabın bölüm başlıklarında yer alanlar: İran Türkleri hakkında genel bilgiler, Azerbaycan ve Tebriz’e ait genel bilgiler, Tebriz aşıklık geleneğinde biçim ve tür, Tebriz aşıklık geleneğinde üslup, Günümüzde Tebrizli aşıklar ve eserlerinden örnekler, şeklinde karşımıza çıkıyor, çıkarılıyor.
İran Türkleri hakkında bilgiler verilirken, detaylı bir araştırma ve incelemenin sonuçları aktarılmış sayfalara.
Bunlardan:
İranda Türklerin yaşadığı bölgeler, Azerbaycan bölgesi Türkleri, Türkmen Bölgesi Türkleri, Horasan Türkleri, Türkmenler, Kaşkay Bölgesi Türkleri, Avşar Türkleri, Halaç Türkleri, Kaçar Türkleri, Karapapak Türkleri, Ebi Verdi Türkleri, Diğer Türk toplulukları, satırbaşlarıyla karşılaştığımızı görüyoruz.
Kitabın arka sayfalarında, değişik fotoğraflar yeralıyor, yayının zenginleştirilişi sağlanmış.
Sayfa 215’e bakıyoruz.
Burada, Tebriz aşıklarından Tufarganlı Abbas’dan ve onun farklı insanları anlatan bir şiirinden dörtlüklerin nakledildiğini görüyoruz. Altı dörtlükten meydana gelen bu şiirden:
Ay ağalar gelin size söyleyim:
Ala garga suh terlanı beyenmez.
Oğullar atanı, gızlar ananı,
Gelinler de gaynananı beyenmez.
Nabi Kobotarian’ın bu başarılı araştırmasından, yayınından dolayı, kutlanması, alkışlanması gerektiğini belirtiyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.