Ocaklar tütmez oldu tatsız tuzsuz aşımız
Karadeniz’in belki yarısı gözyaşımı
İstiklâl madalyalı İnebolu Ata’dan
Ya gelip görün bizi ya silin haritadan
Sonradan İnebolulu şair Ömer Yılmaz’a (1925-1989) ait olduğunu öğrendiğimiz bu şiiri, halk şairimiz Dursun Ali Akınet 1980’li yıllarda Hasan Pulur’un Olaylar ve insanlar köşesinde okumuş ve şiir aklında kalmış. Yaptığımız sohbetlerde şiiri sık sık ezbere okuyup bu şiirin devamı var mi acaba? Bu şiiri yazan kişinin başka güzel şiirleri de olmalı, diye bizim merakımızı bu konu üzerine çekiyordu. Şiirin kime ait olduğunu Hasan Pulur’un kitaplarından ve internet kaynaklarından öğrenmeye çalıştık. Fakat bir netice elde edemedik. O halde yapılması gereken tek bir iş vardı: Şiirde İnebolu adı geçiyordu. Buradan hareketle İnebolu’dan birine ulaşılıp bu konuda bilgi alınabilirdi. Ve öyle de oldu yaptığımız çalışmalar neticesinde aslen diş hekimi olan ve yerel tarihe meraklı bir isim Mustafa Fakazlı ‘ya ulaştık. Şiirin, bize belgeleriyle şair Ömer Yılmaz’a ait olduğunu ortaya koydu kendisi. Bu vesile ile biz de Mustafa Fakazlı gibi değerli bir ağabeyinizi tanımış olduk. İyi ki de öyle olmuş. Hem şiirin sahibini öğrenmiş olduk hem de Mustafa Fakazlı gibi gerçekten donanımlı ve paylaşımı güçlü bir değerimize ulaştık.
Mustafa Fakazlı, 1957 yılında Kastamonu iline bağlı İnebolu’da doğmuş. İlk, orta ve lise tahsilini İnebolu’da tamlamıştır. 1978 yılında İstanbul Nişantaşı Diş Hekimliği Yüksek okulunda üniversite öğrenimini tamamlayarak diş hekimi olmuş. Askerlik görevini bitirdikten sonra memleketi İnebolu’da muyahane açmış ve çalışma hayatına başlamıştır.
Kendisi, Kastamonu ilimizin milli mücadele yıllarında kilit görevini üstlenmiş İnebolu ilçesinde yaşamaktadır. Fakazlı, Turgut Özakman’ın Şu Çılgın Türkler kitabını okurken kitapta İnebolu’ya da yer verildiğini görmüş ve bu kitabı okuduktan sonra İnebolu tarihine karşı içinde bir merak oluşmuştur. Bu merak vesilesi ile İnebolu ve yerel tarih üzerine araştırmalar ve çalışmalar yapmıştır.
Fakazlı, yapmış olduğu çalışmalar sayesinde İnebolu’ya dair tarihi değere haiz bir arşiv oluşturmuştur. Bu arşivde: fotoğraflar, önemli günlere dair kayıtların yer aldığı pek çok video, ses kayıtları , bilgi ve belgeler bulunmaktadır. Ayrıca kendisi yine birçok basın yayın kuruluşunun İnebolu’da hazırladığı film, belgesel vb. de yer almıştır. Akademik çalışmalar da katkıdır olan Fakazlı, İnebolu ve Kurtuluş Savaşı üzerine bir veri oluşturarak ülkemizin farklı üniversitelerinde yapılmakta olan yüksek lisans ve doktora tezlerine de katkıda bulunmuştur.
Fakazlı, katıldığı yerel televizyon programlarında ve internet üzerinden yapılan yayınlarda İnebolu tarihine, insanlarına ve sosyal hayatına ait bilgileri nedenleri ve belgeleriyle birlikte tatlı ve sürükleyici bir üslûpla dile getirmektedir.
Henüz kendisi ile yüz yüze oturup sohbet etme fırsatımız olmadı ama telefon ve sosyal medya vasıtasıyla sanat, tarih ve sosyal hayat üzerine uzun muhabbetlerimiz oldu. İnşallah bir gün yüz yüze de görüşmek nasip olur ve kendisi ile sanat, şiir, tarih… üzerine çaylarımızı yudumlarken sohbetler ederiz. Ordu’dan İnebolu ve Kastamonu’ya selam ve muhabbetlerimle…
çok güzel b,ir yazı okudum hocam kalemin daim olsun