Birkaç gün önce B-vitaminleri kokteylinin beyin gri maddesindeki atrofiyi azaltarak Alzheimer Hastalığının başlamasını geciktirebileceğini ortaya koyan bir araştırmadan söz etmiştim (1).
Bugün de sıra, mutfağımızın vaz geçilmez baharatı tarçının mucizelerinde.
Journal of Alzheimer’ s Disease isimli dergide yayınlanan yeni bir araştırma, tarçına has tadı ve kokuyu veren bileşiklerin Alzheimer tedavisinde etkili olabileceğini ortaya koydu (2).
Kaliforniya Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada tarçında bulunan “sinnamaldehit” ve “epikateşin” isimli maddelerin beyin hücrelerinde “tau proteinlerini” oksidatif stresten koruyarak çökmelerini engelledikleri gösterildi.
Araştırmada, sinnamaldehit ve epikateşinin bu etkilerinin tau proteinlerindeki iki sistein kalıntısıyla etkileşimleriyle ilgili olduğu ve sinnamaldehidin tau proteinlerinin biyolojik fonksiyonlarını bozmadığı da tespit edildi.
Ayrıca, bu bileşiklerin tau proteinlerini oksijen radikalleri ve H2O2’ nin sebep olduğu oksidasyondan koruduğu, tau proteinlerinin çökelmelerini uyaran yüksek molekül ağırlıklı maddelerin oluşumuna mani oldukları ve oksidasyona sonucu ortaya çıkan akrolein gibi toksik maddeleri de parçaladıkları belirlendi.
Bu sonuçlar, tarçında bulunan bileşiklerin tau proteinlerindeki sistein kalıntılarıyla reverzibl etkileşime girerek bunların bozulmaları ve çökmelerini önlediğini gösteriyor.
Alzheimer Hastalığını sebebi tam bilinmiyor
Alzheimer Hastalığının yüzde 1-5’ inin genetik olduğu biliniyor; diğer hastalar için ileri sürülen çeşitli hipotezler var.
Kolinerjik hipoteze göre, hastalığın sebebi beyin hücreleri arasında iletişimi sağlayan asetilkolinin yapımının azalmasıdır.
Amiloit hipotezine göre, hastalığın sebebi beyin hücreleri arasında normalde hücre çeperinde bulunan beta-amiloid adı verilen bir proteinin birikmesi ve amiloid plakları oluşturmasıdır.
Tau hipotezine göre Alzheimer Hastalığının sebebi beyin hücrelerinde tau proteinlerinin anormal yapılarak oluşturarak çökmesi ve bunun da hücrenin ölümüne yol açmasıdır.
Tau proteinleri yaşlanmayla beraber sağlıklı insanların beyin hücrelerinde de çökmeye başlarlar fakat Alzheimer’ li hastalarda bu kümeler çok daha belirgindir.
Alzheimer’ in ilacı yok!
Bugün için piyasada bulunan ilaçların hastalığı tedavi edici etkileri yok sadece bazı hastalarda belirtileri maskelemeye yarıyorlar.
İlaç endüstrisi -Allah için- Alzheimer ilacı geliştirmek için çok çalışıyor, çok harcama yapıyor ama tabii ki babasının hayrı için değil.
Alzheimer’ i durduracak veya geciktirecek bir ilaç kısa zamanda ‘milyar dolarlar’ getirecek.
Gelelim neticeye
BİR: Sadece bu çalışmaya dayanarak tarçının Alzheimer ilacı olarak sunulması mümkün değil; bunun için daha bir fırın ekmek yenmesi lâzım.
İKİ: Bu çalışmalara tamam olduğunda tarçının Alzheimer ilacı olarak ilân edilmesini de beklemeyin; endüstri allem eder kallem eder tarçının patentini alır ve bize ‘hap olarak yutturur’.
ÜÇ: Birçok hastalığının şifasının pahalı ilaçlarda değil tabiatın içinde olduğunu, tarçının tip 2 diyabete de iyi geldiğini hatırlatırım.
DÖRT: Tarçın yiyecek ve içeceklerimize mâkûl miktarda katılması gereken değerli bir baharattır ama madem Alzheimer’ e ve diyabete de iyi geliyormuş diye bilinçsizce ‘avuç avuç’ tarçın yemenizi de tavsiye etmem.
BEŞ: Şimdilik gelin hep beraber şu türküyü söylemekle yetinelim:
Karanfilsin tarçınsın
Neden böyle hırçınsın
Ne büyüksün ne küçük
Tamam benim harcımsın
KAYNAK
1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/05/31/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/alzheimer-i-vitaminlerle-onlemek-mumkun/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23531502