Azerbaycan doğal gazını Türkiye ve Avrupa’daki alıcılara etkin bir biçimde taşıyacak bir doğal gaz boru hattı projesidir. TANAP, Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliğinin artırılması ve arz kaynaklarının çeşitlendirilmesinin yanı sıra ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına da katkıda bulunmaktadır.
TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.
GÜZERGAH
Ana hat uzunluğu 1850 km olan TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında bulunan Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum , Erzincan , Bayburt , Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçerek Yunanistan sınırında bulunan Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır.
DESTEKLENECEK PROJELER
Yerel olarak tanımlanan ihtiyaçlara karşılık gelen bölgedeki insan kaynakları potansiyelini ve sosyal sermayeyi güçlendiren; tarım, imalat ve turizm dahil olmak üzere hizmet sektöründeki yerel küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayan; bölgedeki çevre altyapısını, doğal kaynakları, yenilenebilir enerji kaynaklarını, biyo-çeşitliliğini ve eko-sistemlerini geliştiren projeleri destekleyecektir.
SOSYAL ÖNCELİK ALANLARI
– Turizm hizmetlerini çeşitlendiren yatırımlar
– Okulların, kütüphanelerin, spor alanlarının ve ortak sosyal alanların ekipman ihtiyaçları
– Kırsal alanda sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve yaygınlaştırılması
– Mesleki eğitim merkezlerinin kapasitelerinin artırılması
– Sosyal sermaye yatırımları
– Tarımda çeşitliliğin, katma değerin ve verimliliğin artırılması
– Yerel ve geleneksel ürünlerin üretimi
ÇEVRESEL ÖNCELİK ALANLARI
– Doğal kaynakların, toprak ve suyun sürdürülebilir yönetimi
– Yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve geliştirilmesi
– Çevresel altyapının yönetimi ve çevre bilincinin artırılması
– Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesinin ve ekonomik kullanımının desteklenmesi
– Biyo-çeşitlilik ve eko-sistemlerin korunması ve geliştirilmesi
BAŞVURU SAYISI VE HİBENİN BÜYÜKLÜĞÜ
SEIP Doğrudan Hibe Fonlama Mekanizması Küçük Ölçekli Hibeler kapsamında 200.000 TL’ye kadar, Orta Ölçekli Hibeler kapsamında talep edilen hibe ise proje teklifi için asgari 200.000 TL ve azami 1.500.000 TL arasında olabilir. Herhangi bir kurum veya kuruluş en fazla iki proje teklifi ile başvurabilir, ancak bunlardan yalnızca birisi için hibe almaya hak kazanabilir.
Proje süresi küçük ölçeklilerde 9 aya kadar, orta ölçeklilerde 12 aya kadar olabilir.
SEIP kapsamında talep edilen hibe miktarı, proje bütçesinin toplam uygun maliyetlerinin % 95’i veya altında olmak zorundadır. Projenin kalan bütçesi (en az % 5) Başvuru Sahibi tarafından eş finansman olarak sağlanmalıdır.
BAŞVURU SAHİPLERİNİN UYGUNLUĞU (BAŞVURU SAHİBİ VE ORTAKLAR)
Hibe almaya uygun olmak için, Başvuru Sahibi aşağıda belirtilen tüzel veya gerçek kişilerden birisi olmalıdır:
Yerel yönetim, sivil toplum kuruluşu (STK), kâr amacı gütmeyen kooperatifler,kooperatifler, birlikler, okul-aile birlikleri, vakıflar, meslek odaları, federasyonlar ve birlik konfederasyonları, ulusal ve uluslararası kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, üniversiteler, KOBİ’ler, Köy Muhtarları, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, İl / İlçeÖzel İdareleri, YİKOB’lar (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları), ÇKS – Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan Gerçek Kişiler,Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Küçük Sanayi Siteleri (KSS). Herbir alt başlık için başvuru sahibi kısıtlı olup, rehberde detaylar mevcuttur.
Çağrı tarihinden sonra faaliyetine başlayan kuruluşlar da Başvuru Sahibi olabilirler.
Detaylar: http://www.tanap-seip.com
Tek olumsuz yönü, Ordu bu program kapsamındaki iller arasında yer almıyor, programa dahil olan güzergah üzerinde bulunan 20 ilimizdeki dostlarımıza önerebiliriz.
Ayrıca, program kapsamında birden fazla çağrı açılacak. 1. Çağrı 20 nisanda tamamlandı, 2. Çağrının bu ay içinde açılması bekleniyor.