Tahmin : (Hamn. dan) Aşağı yukarı bir fikir söylemek. İhtimallere dayanan düşünce. Zayıf delil ile hüküm ve kıyas etmek.
Doğru tahminler yapabilmek hangi etkenlere bağlıdır ? Her yaptığımız yanlış tahminden bir ders ve bir şartlanma kendimizde oluşturuyor muyuz ?
Doğru tahminler yapabilmekte kişilikleri tanımak, emarelerini doğru okumak ve şartları iyi tahlil etmek çok önemlidir. Tahmin etme sistemimiz bizi hayatta başarılı olma veya olmama derecemizi belirler. Arkadaş seçme becerisi de bu yöntemlerin bir yanıdır. Bahislerde tahmin gücü pek işe yaramaz çünkü işin içinde çoğunlukla şike vardır. Şike olasılığını da tahmin edebilmek çok büyük zaferler getirebilir.
Bir işin sonucunu görmek yani doğru tahminde bulunmak için o işi yapan kişiye bakmak, onun beceri seviyesini bilmek önemlidir. Bazen de kişileri perde arkasından yönetenler-yönlendirenler vardır ki, işte o zaman doğru tahminleri yapabilmek çok zordur. Böyle zor durumlarda doğrusal mantık ve çapraz mantık aynı anda kullanılmalıdır.
Hani bir cinayet vakasında iki şüpheli kişinin çapraz sorguya alınması gibi. Cinayetler de çapraz sorgular çok işe yarar. Çevremizde de hem kişileri tanımak hem olayları doğru analiz etmek ve sonuçta doğru tahminler çıkarabilmek bazı mantıksal kurgular, oyunlar, hileler, bütünsel bakış ile mümkündür. Perdenin ardındakiler şıp diye görülür yakalanır.
Peki bu perde ardındakileri doğru tahmin edip gördükten sonra ne yaparsınız ? İstihbarat örgütleri kendi içlerine sızmış olan köstebekleri ne yapıyorlarsa sizde öyle yapın. Yani onları kendi menfaatleriniz doğrultusunda kullanın.
Size zarar veren bir şeyi size faydalı hale getirin. Sizin yanınızda sigara içmediğini söyleyen bir kişiyi bir zaman sonra cafe de püfür püfür sigara içerken görürseniz veya hiç içki içmediğini sizin yanınızda söylemiş biri gaflete düşüp dün gece meyhanede bir arkadaşla içerken diye söze başladığında veya kız arkadaşınızı yeni tanıyor gibi yapıp sonra da başka bir arkadaşınıza sizin yeni kız arkadaşınızla neler yaşadıklarını ballandıra ballandıra anlatan birinin de bir hayat köstebeği olduğunu doğru olarak tahmin edin ve asla güvenmeyin.
Az bilgi ile doğru tahminde bulunmak çok zordur. Bazı insanların çok yüksek seviyede ikna etme-inandırma kabiliyetleri vardır. Bu tarz kişiler karşısındakini felaket derecede zihinsel ablukaya alır ve ona melek gibi görünebilir.
Bu tarz durumlara hepimiz az çok düşmüşüzdür. Hatta televizyonda defalarca gördüm seri katiller veya intihar bombacılarının komşuları çok büyük hayretlere düşerek şöyle derler HİÇ ÖYLE BİRİNE BENZEMİYORDU. Benzemez zaten. Hiçbir seri katil veya terörist kendinin ne mal olduğunu gösteren bir pankartla dolaşmaz. Bu olay cinsel dengesizliklerde de böyledir. Bir arkadaşım arkadaşından şöyle bir yaşanmış olay dinlemiş. Yabancı bir ülkede Eşcinsel bir Haham çarşıda yanında jigolosuyla dolaşırken oradaki halkın Hahamın elini nasıl öpme yarışına girdiklerini gülerek anlatmış. İnsan bu olayı duyunca hayrete düşüyor. Avrupa da yaşanmış bir çok papaz sapkınlıkları da mevcut. Kendi günah bataklığından çıkamayan acizlere aldanıp onlara günah çıkarmaya gidenlere ne demeli bilemiyorum artık.
Sezgi doğru tahminlerde çok güçlü bir etken. Allah vergisi bir özellik bu bence. Sezginin güçlendirilmesi ve doğru kullanılması da çok önemli. Neyi nerede aramayı bilmek, neyi nerelerde bulabileceğini az çok kestirebilmek, kimin ne yapabileceğini ne yapamayacağını önceden bilmek, kimin kimi tanıdığı vs. gibi konular doğru tahmin etmelerde çok önemli etkenlerdir. Bir çok konuda görüntüye aldanabilirsiniz. Cüsseye bakıp karar vermeyin sakın. Yılanlar en çok karınca dan korkar. 100 tane bal arısı bir öküzü öldürebilir. Küçücük bir Kırlangıç Turna’ların mesafesi kadar uçabilir.
UĞUR ÖZALTIN