Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Perşembe, Aralık 18, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Mehmet Ali KULAT

Suriye Konusunda Güncel Bir Rapor ve Analiz (III)

Mehmet Ali KULAT Yazar Mehmet Ali KULAT
11 Nisan 2012
Mehmet Ali KULAT
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

1. SURİYE’DE TÜRKMEN TOPRAKLARI

Suriye’deki Türkmenler
Suriye Türkmenleri’nin Bugünkü Durumu 1. Dünya Savaşı’nın ardından Fransız mandası altındaki Suriye sınırları içinde bırakılan Sancak Bölgesi (Hatay-İskenderun) 1938 yılında bağımsızlığını ilan ederek Türkiye’ye bağlandı. Türkiye’nin bu diplomatik zaferi Suriye topraklarında yaşayan Türkmen azınlık için bir umut ışığı olmuştu. Suriye’de kalan Türkmen nüfusun geleceği konusunda kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Dolayısıyla Suriye topraklarında kalan Türkmen nüfusun siyasi ve kültürel hakları hukuki bir zemine oturtulamamıştır. Bugün Suriye’deki Türkmenler yoğun olarak Lazkiye, Halep, Humus, Hama ve Golan bölgesinde yaşamaktalar. Ayrıca başta Şam olmak üzere birçok bölgede Türkmen yaşamaktadır.

Lazkiye Türkmenleri
Suriye’nin Akdeniz kıyılarında, başta Lazzikiye şehir merkezi Cümmel Harası (Türkmen Mahallesi) olmak üzere Bucak, Bayır, Behlüliye, Kesep nahiyesi ve köylerinde Türkmenler yaşamaktadır. Bu şehir ve nahiyelere bağlı Türkmenler’in yaşadığı köy sayısı ise yörelere göre Lazkiye merkezi ve civarında toplam 265 Türkmen köyü bulunmaktadır.   Lazkiye’de tahmini olarak toplam Türkmen nüfusu 400 bin civarındadır.

Halep Türkmenleri

Osmanlı Devleti döneminde Türk nüfusunun idari merkezi Halep’ti. Halep, sokaklarında Türkçe konuşulan bir yerdi. Türk mimari ve sanat eserleri Halep’te oldukça çoktur. Halep şehrinde önemli bir Türkmen nüfusu yaşamaktadır. Şehir merkezinde bulunan Höllük mahallesinin toplam nüfusu tahmini olarak 700,000 civarındadır, Kürtdağı, Cerablus, Mümbiç, Musabeyli, Azez nahiyeleri ve yörelerinde Türkmenler yaşamaktadır, Bu şehir ve nahiyelere bağlı Türkmenler’in yaşadığı köy sayısı ise 350′yi bulmaktadır.

Haleb'in kırsalında Türkmen köylerinin sayısı ise 145 köyün üzerindedir.  

Halep’te Türkmen nüfusu 900 bin olarak tahmin edilmektedir..                                                       
                                                                                                                                           

 Hama ve Humus Türkmenleri
Suriye tarihçisi ( Süheyl zakkar) “Humus’ta kim ki Türkmen değilim derse, o asılında  Humus’lu değildir ” demiştir.  Eski  Arap tarihçisi (bin el-esir)’e göre, 11. yy’da Humus’u büyük bir deprem yıkmış, daha sonra Türkmenler oraya yerleşerek Humus’u yeniden imar etmişlerdir (zengiler ve Selçuklular).

 Humus’un merkezinde eski mahallelerden birinin adı haratul-Türkman (Türkmen mahallesi)’dır ve eski şehir kapılarından birinin ismi  babut- türkman (Türkmen kapısı)’dır ama bu günlerde bu mahallelerde yaşayan Türkmenler, dillerini büyük ölçüde unutmuşlardır.

Hama ve Humus’ta 1 milyondan fazla Türkmen yaşamaktadır.

 Kunteyra Golan Bölgesi Türkmenleri :
Burası Filistin sınırına çok yakındır. Kafkasya’dan gelenler 1878′de buraya yerleştirilmişlerdir.
1967 Suriye-İsrail savaşı sırasında yerleşmiş oldukları Golan tepelerinden çıkarılan Golan Türkmenlerinin bugün bir kısmı Golan’da (Birleşmiş Milletler kontrolündeki Kuneytara) olmak üzere yoğun olarak Şam’ın Seyyide Zeynep, Hacerül-esved ve Kadem mahallelerinin yoksul varoşlarında yaşamaktadırlar. Sayıları yetmiş bin civarındadır.

Şam ve Deraa Türkmenleri :
Şehirde Türkmenlerin oturduğu büyük bir mahalle bulunmaktadır. Ayrıca Havran ovasında da Türkmenler yaşamaktadır.

Deraa Türkmenleri:
Deraa Türkmenleri büyük oranda dillerini unutmuşlardır. Osmanlı döneminde Hac yolu güvenliğini sağlamak amaçlı yerleştirilen Türkmenlerdir, bir uzantıları ise Ürdün'ün içlerine kader devam etmektedir ve oralarda da yerleşik Türkmen köyleri bulunmaktadır Deraa Şehir merkezinin yanı sıra Türkmen nüfusunun yaşadığı çok sayıda köy bulunmaktadır..

Rakka Türkmenleri:
Rakka veya Budak adı ile bilinen bir bölgedir Osmanlı döneminde Halep ve Rakka arasında bulunan Gulap bölgesine veya Çölüne çok sayıda Türkmen Boyları yerleştirilmiştir özelikle 1679 yılında İskan Beyi Feriz Bey komutasında Sivas, Yozgat ve Kahraman Maraş Bölgelerinden çok sayıda Türkmen boyları yerleştirilmiştir, ve bir çoğu iskanı kabullenmeyip Anadolu'ya ve İran’a geri dönmüşlerdir. sonrasında Osmanlı ile iskan savaşı yaşanmıştır ve çok sayıda Türkmen yok olmuştur, ve bu gün Rakka il sınırı içerisinde il merkezinden Türkiye sınırına kader olan bölgede Türkmen yerleşimi bulunmaktadır, bu Türkmenler Dulkadiroğlları Devletini kuran Türkmen Beylerinin, Şahseverin Torunlarıdır,

Tartus Türkmenleri:

Osmanlı döneminde Humus ili ile Lübnan sınırı arasında Türkmenlerin yerleştirildiği bir bölge olan Tartus’ta birkaç Türkmen köyleri bulunmaktadır:

İdlib Türkmenleri:
İdlib'in Cisir-Şugur ilçesinde Şehir merkezinde Türkmen adındaki semte ve kırsalında Türkmenler yaşamaktadır bunlar Reyhanlı Türkmenlerinin bir uzantısıdır.

2.   GÜNÜMÜZDE SURİYE  TÜRKMENLERİNİN DURUMU

Türkiye'de özellikle Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Kayseri şehirlerinde Suriye Türkmenlerinin akrabaları ve yakınları bulunmaktadır. Bayramlarda sınır boylarında yoğun bir trafik yaşanmaktadır.

Halepli, Rakkalı, Lazkiyeli Türkmenler, Anadolu Türkçesi konuşmaktadır. Bununla beraber birçok Türkmen ise Türkçe dahi bilmemektedir. Halep ve Şam'da da pek çok Türkmen yaşamakta ve aile içinde Türkçe konuşmaktadırlar.

Arap Baharı'nın Mart-2011 tarihinde Suriye'ye sıçramasıyla birlikte ülkede uzun yıllardır üstü örtülen yeni toplumsal dinamikler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunların başında da Türkiye açısından akraba topluluk olarak ayrı bir önem taşıyan Suriye Türkmenleri gelmektedir.

23 milyona yakın nüfusu olan Suriye'de 1,5 milyon Türkçe konuşan ve 2 milyon Türkçeyi unutmuş Türkmen yaşamaktadır. Dillerini unutmuş olan Türkmenler, Türk kimliklerinin şuurundadırlar. Ayrıca, kimliklerini unutmuş olan en az 3 milyon civarında Sünnî Hanefî Türk asıllı Suriyeli vardır. ORSAM'ın (Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi) yaptığı bir araştırmada, Suriye'deki Türkmen köyleri ve nüfusları tek tek tespit edilmiştir. Buna göre, günümüzde Suriye Türkmenlerinin vilayetlere göre nüfus dağılımı şöyledir: Şam 460 bin, Halep 900 bin, Hama 350 bin, Humus 835 bin, Lazkiye 385 bin, Tartus 50 bin, Rakka 120 bin, Idlib 25 bin, Dera 75 bin, Huneytra 50 bin, diğer bölgeler 175 bin olmak üzere toplam 3,5 milyondur.


Suriye Türkmenleri'nin bugünkü hedefleri, yeni oluşumda, haklarının -1921 Ankara Antlaşması'nda olduğu gibi anayasa çerçevesinde korunmasının sağlanmasıdır. Suriye'de devrimin başarıya ulaşması durumunda ortaya çıkacak sivil demokratik bir siyasal sistemde Suriye Türkmenleri'nin de haklı beklentileri bulunmaktadır.
Türkmenler, mevcut durumda muhalif hareketlerin içinde yer almaktadır. Suriye genelinde 1500 civarında Türkmen'in öldürüldüğü tespit edilmiştir. Ayrıca, onbinlerce kayıp ve tutuklu Türkmen bulunmaktadır.
Suriye Türkmenleri haklı olarak Türkiye'den çok şey beklemektedirler. Ancak, daha önce Irak Türkmenleri'nde olduğu gibi Suriye Türkmenleri'nde de geç kalındığı ve henüz somut bir adım atılamadığı müşahede edilmektedir (ORSAM Raporu).

 3.   SURİYE  TÜRKMENLERİNİN EĞİTİM DURUMU

Suriye Türkmenlerinin eğitim oranı düşüktür, bunun en büyük sebepleri:

  • Uzun yıllar baskı altında kalmaları, ekonomik olarak zayif olmalarına ve çoğunun geçim derdine düşerek okumayı bırakmalarına sebep olmaktadır.
  • Devletin Türkmen bölgelerinde eğitim için yeterli yatırım yapmaması.
  • Türkmen evlatlarından, öğretmen olmuş olanları Türkmen bölgelerine verilmemesi.
  • Türkmen bölgelerine gönderilen öğretmenlere denetim yapılmaması sonucunda, kötü eğitim yapılmakta ve ismini bile yazmayı bilmeyen ilkokul mezunu çocuklar yetişmektedir.

1994 yılında Türkiye Cumhuriyetinin katkılarıyla Türkmen evlatlarının Üniversite eğitimi için Türkiye’ye getirilmesi ümitleri yeşertmiştir, ancak daha sonra öğrenci seçim işi kötü emelli kişilerin eline düşmesi ve söz konusu fırsatı, suriye rejiminin gönderdiği yandaşlarıyla paylaşmak zorunda kalmaları, fırsat kayıpları ve hayal kırıklığına sebep olmuştur.

4.   SURİYE TÜRKMENLERİNİN EKONOMİK DURUMU

Türkmenler özellikle  Halep, Lazkiye, Humus, Golan, Hama,  Cezire ve Suriye- Türkiye sınır boylarında yaşamaktadırlar. Genellikle Hayvancılık, tarım ve halı dokumacılığıyla uğraşırlar. Devlet, Türkmenleri iyice fakirleştirmek için sinsice planlar uygulamaktadır. Hayvan yemlerinin ve Tarım ilaçlarının bulunmaması ve kendi yandaşları tarafından karaborsada satılması. Şehirlerde yaşayanlar ise, çeşitli mesleklerde işçi ve usta olarak çalışmaktadırlar. Halep’te yaşayan Türkmenlerin geneli Ayakkabıcılık, Terzilik ve Oto tamirciliğiyle uğraşmaktadırlar.

Paylaş
Etiketler: İdlib Türkmenleri:SURİYE TÜRKMENLERİNİN EĞİTİM DURUMUTartus Türkmenleri:
Önceki Yazı

Çocuklara Organik Besin Arama,Organik Ebeveyn Ol

Sonraki Yazı

Çanakkale Dardanelli futbolcular

Mehmet Ali KULAT

Mehmet Ali KULAT

İlişkili Yazılar

Mehmet Ali KULAT

Bülent Arınç’ı Anlamak

01 Aralık 2017
5k
Mehmet Ali KULAT

Melih Başgan Giderken…

17 Ekim 2017
5k
Mehmet Ali KULAT

Ağlar Mescid-i Aksa!..

13 Kasım 2014
5k
Mehmet Ali KULAT

Hoca; Nam-ı Diğer Davud’ların Ahmet Sahada…

28 Ekim 2014
5k
Sonraki Yazı

Çanakkale Dardanelli futbolcular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Kim Kırdı

Kim Kırdı

18 Aralık 2025
Korkuluk

Korkuluk

18 Aralık 2025
Yıllardır Süren Arazi Davası

Yıllardır Süren Arazi Davası

17 Aralık 2025
Karagöl

Karagöl

17 Aralık 2025
Bugünün Sorunları Geleceğin Ülküleri

Türkiye ve Doğu Sorunu

17 Aralık 2025
“Karşılaştırılabilirlik Yeknesaklık Değildir” Finansal Raporlamada Kavramsal Bir İnceleme

Hukuki Uyuşmazlıklarda Algı Yönetimi ve Somut Delil Yükümlülüğü Arasındaki Kavramsal Çatışma

16 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap