Sözcü gazetesinde doğru beslenme tavsiyeleri ile başlayan haber “HPV aşısı” reklâmı ile sonlanıyor. BİR: HPV’ nin sebep olduğu iddia edilen rahim değil rahim ağzı kanseridir. Her ikisi arasında bir birliktelik (association) olmakla beraber illiyet (causality) ispatlanmamıştır. İKİ: Rahim ağzı kanseri Amerikan Kanser Derneği’ nin de bildirdiği gibi aşı olmadan da önlenebilir.
ÜÇ: Bu kanserin önlenmesinde asıl önemli olan “risk faktörlerini” ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Sigara, immünsüpresyon, Klamidya enfeksiyonu, sebze ve meyveden fakir diyet, kilo fazlalığı, uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak, rahim içi araç, üç veya daha çok miyadında gebelik, 17 yaşından önce gebelik, fakirlik, di-etil-stilbesterol kullanımı.
Gelelim neticeye Sözcü gazetesi elbette HPV aşısı ile ilgili bir haber yapabilir, bu onların bileceği bir iştir. Ne var ki “sağlıklı beslenme tavsiyelerinin” arasına etkinliği ve emniyeti ispat edilmiş bir aşının sıkıştırılması yakışık almamıştır. *** Günümüzdeki ölümlerin yüzde 90 nedeni, kanser, diyabet ve kalp damar hastalıkları. Özellikle kanser vakalarının yarısı tütün, beslenme ve viral enfeksiyonlarla ilişkili. Pek çok kanser türü önlenebilir sağlık problemleri arasında yer alıyor.
Koruyucu kalkanlar: Akdeniz diyetinin önemi Dünya Sağlık Örgütü kanserden korunma için günde 8-10 porsiyon sebze ve meyve önermektedir. Sebze ve meyve tüketimini arttırmak kansere karşı koruma sağlar ve bu bitkisel besinlerden ne kadar fazla yenirse kanser riski o kadar azalır. Yapılan çalışmalarda sebze, meyve, baklagiller, zeytinyağı ve balıktan oluşan Akdeniz diyeti uygulayanlarda Amerika ve Batı tarzı diyet uygulayanlara göre kanser riskinin en az yüzde 50 az olduğu saptanmıştır.
Sebze ve meyveler Sebze ve meyvelerde bulunan proantosiyanidin adlı antioksidanın güçlü bir tümör savaşçısı olduğu biliniyor. Sebze ve meyve alımının artması ile en çok sindirim sistemi kanserleri ve akciğer kanseri riski azalmaktadır.
Sebze ve meyveler vitamin, mineral, antioksidan, fitobesin ve lif bakımından çok zengin besinlerdir ve tüm bu faktörlerle kansere karşı koruma sağlamaktadır. Günde 2-3 diş çiğ sarımsak yiyin Sarımsak ve diğer allium bileşiklerinin (sarımsak, soğan, pırasa) başta kansere karşı koruyucu olanlar dahil 200 kadar sağlığa yararlı fitobesin içerdiği bilinmektedir.
Kansere karşı günde 2-3 diş çiğ sarımsak önerilmektedir. Neler yapılmalı? Yağ tüketimini keten tohumu, fındık, ceviz ve diğer yağlarla da çeşitlendirmek faydalı olabiliyor. Bulgur ve bakliyatı da sofranızdan eksik etmeyin. Rhim kanserinden korunmak için HPV aşısı yaptırmayı ihmal etmeyin.
Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/kanser-onlenebilir-mi/