İnsan sevdiğine de ‘kör’dür nefret ettiğine de.
Biri sevdiğinin eksik ve yanlışlarını görmezken diğeri de nefret ettiğinin iyiliklerini ve iyi yanını görmez. İkisinin neticesi de körlüktür. Ve bu ‘körlük’ hakkı perdeleyen gerçek körlüktür!
İtidali tavsiye eden bir medeniyetten gelen bizlerin günümüzde bu kadar ‘kör’ olması hem düşündürücü hem de korkutucudur.
Alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmetiyiz ama artık birbirimize dahi merhamet etmez hale gelmişiz… Kör gözü iyileştirecek dermanınız yoksa sağlam olanı kör edecek davranışlarda bulunmayın bari…
Kur’ana göre: kişiler zarara uğradıklarında sabretmez, hukuk ve ahlâkın sınırlarını aşarlarsa “iyi insan” sayılmazlar.
Kötülüğü en iyi olanla savurmalı iyi olan. Fussilet 34/35
Yakınınızda, yamacınızda mizacınıza ve anlayışınıza uygun insanlar yoksa şayet, bütün haşmetine rağmen bu dünya, Afrikalı bir çocuğun midesi kadar boş gelir size❗
Sevgi karşılıklı olan mıdır?
Günümüz insanlarının sevgileri de öfke ve nefretleri gibi çıkar ilişkisi üzerine kuruludur.
Zira asrımızda: Sevmek, Sevgi ve hatta aşk bile; Karşılık bulan duygular olarak anlaşılmakta ve/veya böyle tanıtılmakta. Oysa bu tanım, bizim anlayışımızda ticaretin tanımıdır sevginin değil.
“Modern” sayılan bireylerden bunu anlamalarını beklemek en hafif ve masum tabirle safdillik olur…
Çünkü Tolstoy modern insanın durumunun özetini şöyle çıkarmış: “Yiyordu, içiyordu, uyuyordu, uyanıyordu ama yaşamıyordu.” Zira yaşamın belirtileri vardır ve bunlar erdemler silsilesi olarak da tanımlandırılabilir.
Buna göre siz de kendinizi gözden geçirin, belki siz de modernsiniz?
Bireysellik, nemelazımcılık, bana dokunmayan yılan vs. bunlar varsa sizde size de geçmiş olsun…
Bu asırda ‘İyi İnsan Olanı’ en çok yoran ve yıpratan şey; ‘İyi Kalma’ gayret ve çabasıdır. Uzak sayılanın yakın sayılandan daha fazla ilgilenmesi yakın sayılanın eksiği ve ayıbıdır… Bunu anlamak bazılarına zor gelebilir zira Aynı kıyıya çıkmanız için aynı denizde olmanız gerek.
M. Burhan Hedbi