Öğrencilerine bölgelerle ilgili ürünleri açıklıyordu. “Üretilen tahıl, meyve ve sebzeleri, büyük bir harita üzerinde gösterelim,” dedi.
Beyaz bir bezi çıtalarla iyice gerdirdi. Ölçekli olarak ülke haritasını beze çizdi.
Bez üzerinde, ovalar, nehirler ve dağları gösterdiler. Haritada bölgeleri belirttikten sonra, ürünleri işaretlediler. Yalnız ürünleri beze resim öğretmeni çizdi ve boyadı. Örnek, fındık Karadeniz, pamuk Akdeniz, Üzüm Ege ve Güney doğu Anadolu, buğday İç Anadolu gibi. Ürünler boyandı.
Haritayı “Yerli malı haftasına” kadar yetiştirdiler. Harita üzerinde boyanmış elma, ayva, kayısı, şeftali ve ayçiçeği çok güzel bir görüntü oluşturdu.
Hüseyin öğretmen zoru birlikte başardık, dedi. Emeği geçen herkese teşekkür etti. Bezi salonun duvarına astılar. Resimler harika olmuştu. Çünkü resim öğretmeni sanatını göstermişti.
Hüseyin öğretmen sınıfa “Resim kartonuna Türkiye’nin siyasi, haritasını çizeceksiniz. Fakat boyama işini kendiniz yapacaksınız. En güzel yapanı yine beze büyütüp duvara asacağız. Süreniz bir aydır. Milli eğitim müdürlüğüne haritalarımızı götüreceğiz. Ayrıca hediye de verecekler,” Dedi.
Bir ay çabuk geçti. Ödevler bugün gelecekti. Hüseyin öğretmen ödevini teslim eden yaptığı çalışmayı az da olsa açıklayacak, dedi. Numara sırasına göre ödevler geldi ve açıklamalar yapıldı. Çok güzel boyama yapanlar oldu. Hüseyin öğretmen göz ucuyla birkaç tanesini ayırdı.
En son olarak son numara Ayhan geldi. Ayhan sınıfın en küçüğü ve yaramazı sayılırdı. Arkadaşlarına “Hüseyin öğretmenden babam bile korkuyor. Yoksa çok yaramazlık yapabilirdim,” diyormuş. Ayhan sessizce geliyor ve haritasını açıyor ki, Hüseyin öğretmen ne görsün. Ayhan siyasi harita yerine “Siyasilerin haritasını,” yapmış.
Ayhan, babam ve ağabeyim düşündü ve yaptı demiş. Haritayı ölçekli yapmışlar. Hafif boyamışlar. Vilayetlerde hangi siyasi parti seçilmişse onun fotoğrafını yapıştırmışlar. Örnek, Demirel, Isparta, Erbakan Konya, Ecevit İstanbul, Türkeş Adana ve Fevzioğlu Kayseri gibi.
Ayrıca her vilayete en çok oy alan partinin bayrağını yapıştırmışlar.
Hüseyin öğretmen gülmüş ve Ayhan sana tam not veriyorum, çok güzel düşünmüşsünüz.
Hüseyin öğretmen, normal siyasi harita ile Ayhan’ın siyasilerin haritasını alıp öğretmenlere göstermek istemiş. Öğretmen odasında, önce siyasi haritayı açmış beğenmişler. Çocuklar ilk okul üçler. Sınıflarına göre çok güzel çalışma olmuş. Sonra Ayhan’ın siyasilerin haritasını açmış. Öğretmenler çok beğenmişler.
Ayhan babasının fotoğrafını ilçenin üzerine yapıştırmış. Hüseyin öğretmen işaret etmiş, niçin baban diye, “Babam siyasidir,” Demiş.
Hüseyin öğretmen, muhtarı niçin koymadınız, demiş. Ayhan, Öğretmenim babam dedi ki Muhtar günleri saymayı bilmiyor, siyasetten ne anlar. Peki Okulumuzun müdürünü koysaydın. Öğretmenim babam dedi ki Okulun müdürü “Ot” gibi adam, siyaset nedir bilmez. O zaman benim fotoğrafımı yapıştırsaydı. Ayhan, öğretmene bakmış ve babam dedi ki “Hüseyin öğretmenin kafasının kontağı hemen atıyor. Ondan da hiçbir zaman siyasetçi olmaz, dedi.
Hüseyin öğretmen, müdür, muhtar ve kendinin fotoğraflarının olmamasını Ayhan’ın ağzından anlatmış. Öğretmenler gülmekten kırılmışlar.
Hasan TANRIVERDİ