Siyasetin dili önemlidir. Çünkü siyasetçiler, kullanacağı dil sayesinde, taraftarını kitle haline getirme başarısını sağlar.
Taraftara karşı, dil öyle etkili olur ki, kitle bir noktaya odaklanır. Böylece siyasetin lideri, geniş kitlelere ulaşmış olur. Yaratılan yandaş kitle, düşman grupları birbirine daha çok kenetler.
Hitler, Yahudilerin hepsini yok edebilirdi. Fakat mevcut bir düşmanın varlığı önemliydi. Yahudiler yeryüzünden silinseydi, Hitler, onları yeniden yaratmak zorunda kalacaktı.
Devletin sürdürdüğü kitle hareketi düşmanla büyür. Düşmanı büyük gösterirse, kendi inanmış kitlesini, dolayısıyla kendini büyütür.
Siyaset dilini nefrete dönüştürenler, bir kitle hareketi olmasa da yandaşını dinamik tutmayı esas alır. Bu olaylar sonucu düşmanın üzerine gidilecektir.
Yirmi birinci yüzyılda, toplumu düşman bellemenin yararı olamaz. Çünkü toplumda karşılık bulamaz. Yine terör konusunda hangi dili kullanırsan kullan, karşılığı önemlidir. Dil, yaratılan düşmanda etkisini gösterir.
Örnek vermek gerekirse, Yaratılan düşman Yunan iken her şeye rağmen taraftar bulamamışsa yapılanlar boşunadır. Düşmanda nefret dili asla revaç bulmamıştır.
Yöneticiler, halkın isteklerini yerine getirirse, hiçbir şekilde nefret diline baş vurmayacaktır. Aksine tek adam sevdalısı, taraftar bulmak için akla gelmeyen düşmanı ortaya çıkaracaktır.
Siyasilerin diline dikkat etmeleri gerekir. “Her şeyin doğrusunu biz söyleriz,” deniyorsa bu doğru olamaz. Dili etkili duruma getireyim derken, kendini kaşın altında bulan siyasetçi çoktur. Yakın tarihimizde bu tip kişilere rastlarız.
Toplumu üretimden kopar. Cumhuriyetin tüm fabrikalarını sat ve uluslararası şirketlere halkı soydur. Dilini nasıl kullanırsan kullan kitlen çözülür. Hiçbir şekilde başarı kazanamazsın.
Siyaset, düşmanı tek gruba indirdiğini, beyan etmiş, fakat düşman her yerde değildir. Her yerde yandaşın çıkarsa dilin boşa dönmüş olacaktır.
İlan edilen düşman yabancı olmalıdır ki ona karşı toplumda nefret uyansın. Böylece yeni gruplar taraftar olabilsin.
Hatalarını düzeltmek için, kendine yakın insan ararsan, yapılan haksızlığa taraftar bulursun. Bu tür taraftarları bir arada tutmak olağan değildir. Çünkü doğrular kısa zamanda ortaya çıkacaktır. Aldatıcı etkinlik, “yalancının mumu yatsıya kadar yanar,” mantığını güder.
Siyasetin dili kendini bilmez bir şekilde kullanılırsa, ters tepki doğurur.
Hasan TANRIVERDİ