Siyasetin dili ile savaşın dili birbirinden farklıdır.
Ünlü strateji uzmanı Clausewitch böyle demiş. Savaş siyasetin sıcak devamıdır.Referandum süreci bir siyaset süreci idi. RTE bilinçli olarak, siyaset sürecini savaş süreci gibi işletti. Belki bu sürecin böyle sürmesinden iktidar yanlıları memnundu. Hoşlarına gidiyordu. Helal olsun bu Tayyip’e diyorlardı. Ve mayışıyorlardı.
Peki, muhaliflerin duygusu nasıl şekilleniyordu? Bu taraf gelmekte olan felaketin gün ve gün üzerine doğru geldiğini fark etti. Daha önceleri tehlike ile ilgili uyarılar alıyordu. Kendisi de bir şeyler sezinliyordu. Ama bir savaşın içinde olduğunu düşünmüyordu.
Hayır demesine hayır diyecekti ama bu meselenin HAYIR demenin de ötesinde bir meseleydi. Yetmez ama hayır diyecekti. Ama bu mesele böyle devam edemezdi.
Referandum süreci içinde işittiği şu Büyük Ortadoğu Projesi meselesi var ya, bu inanılacak gibi bir şey değildi. Peki, bu haritalar neydi, Başbakanın kendi ağzından söyledikleri neydi?
İşlerin kendisinin sandığından da tehlikeli olduğunu kavradı.
Referandum süreci içinde yurt savunmacılarının adedi yükseldi mi bilinmez ama kendi için daha bir olgunlaştı. Saflar biraz daha sıklaştı.
Referandum sürecinde kanaat önderlerinin bilinçleri öyle bilendi, öyle militanlaştı ki, örgütsüz olanları örgütlenmeye, ılımlı olanları keskinleşmeye yöneltti.
Sözün kısası, işbirlikçi cephenin karşısında olanlar, artık daha sert, daha korkusuz ve daha bilinçli olarak durmaktadır.
Nasıl daha dayanıklı ve sert olmasınlar ki…
Mitinglerinde beyaz kefen giydik diyen Başbakan, meğersem Obama’nın giydiği “kurşungeçirmez beyaz gömlek” giyermiş.
Kendini ölüm kalım savaşında görüyor ya, hem savaş kıyafeti giyiyor, hem de savaş söylemleri geliştiriyor.
Obama’nın gömleği ile cami avlularında savaş-siyaset mitingleri yapıyor.
“Taraf” olmayanlar bertaraf olurlar diyerek,bir taraf savaşı zaten ilan etti bile. Öte taraf ise savaşı henüz kabullenmedi ama zihninde oldukça mesafe kat etti.
Bu siyasi iktidarın varlığı ile Türkiye’nin varlığının çeliştiğini görmek referandum sürecinin en önemli kazancıdır.
10.9.2010, bulentesinoglu@gmail.com
(Siyasetin dili ile savaşın dili birbirinden farklıdır.)
Olabilir fakat
Siyasetin dili savaşa sebebiyet verebilir çok dikkatli kulanmalı o dilli.
Yazınızı okudum
Teşekkür ederim.
Çapar Kanat
Çiğ Süt üreticisi