Halkın yaşantısında esas olan ruh ve beden sağlığıdır. Çünkü, ruh ve beden sağlığı, halkın ahlaki yapısını da kapsamaktadır.
Onun için, siyasetin gerçeği sosyal ve ekonomik değerleri kapsar. Bu değerler dürüstlük, samimiyet ve inanç olarak özetlenir.
Siyasetin gerçeği “Ben yaptım oldu” demekle olmaz. Yaptım dediğinde, kişinin değil, toplumun inancını ve ahlakını aşındırıyorsun. Bağırıp çağırmakla üstünlük sağlamıyorsun. Aksine savunduğunu zannettiğin, değerlerin içini boşaltıyorsun.
Karşına aldığın toplumu, bir birey gibi düşünmen gerekirse, ruh ve beden sağlığı, siyasetin uygulama bulduğu alandır. Bu alanda “Gönül” vardır. Gönüllerin birbiriyle bağlanış şekli vardır. Gönül bağlarıyla birlikte, esas olan hak, hukuk ve adalet ahlâkıdır.
Siyasetin gerçeği, toplumsal hayata yön verirken, insanı ve çevreyle ilgili tüm ahlâkla ilgili yapılara göre davranır. Şunu anlatmak istiyorum. Çalışma ve iş ahlakı da siyasetin gerçeğidir. Şehirleşme bir ahlâk gereğidir.
Toplumsal değerleri menfaati doğrultusunda değerlendiren veya hesaba katmayan siyasetçi gerçeklerden uzaktır. Bunlar sayıyı tutturmak adına piyon olmaktan ileri gidemezler.
Siyasetin gerçeği, hiçbir zaman vurmaktan ve zulümden yana olmamalıdır. Bırakın kendi halkına zulüm yapmayı, komşu devletlere bile yan gözle bakmamalıdır. Yönetime seçilerek talip olan siyasetçi, halkın ahlâkını esas alır ve adaletli hareket ederse Ülke mutlu olur, refah bulur.
Siyasetçinin gerçeği görmesi, ideal değerleri daha yaşanılır hâle getirmesi demektir. Siyasetçi, ruh ve beden sağlığını en üst düzeye çıkarırken, adaleti elden bırakmayacaktır. O zaman işçisi, köylüsü, çalışanı, suyunu ve ormanını korumak için yollarda coplanmayacak, siyasetçiye haber saldığında hukuk adına, adalet adına yanında bitecektir.
Siyasetin gerçeği bir başka yazıma da konu olan eğitimdir. Eğitim bir toplumun tüm kuruluş ve elemanlarıyla ele alacağı bir konudur. Siyasetçi eğitim ve öğretimi esas almazsa toplum düzeni bozulur. Toplumu yönetenler bile şaşkın hareket eder.
Siyasetçinin gerçeği halkının sağlığı, mutluluğu ve hayata bakışındaki güçlülüktür.
#siyaset #işçi #refah