Sorsa bana birileri, Siyaset nedir?
Cevabımı, siyaset ne değildir üzerinden vermeyi yeğlerdim.
Biliyor musunuz; siyaset, seyislikten geliyormuş. İster at bakıcısı de… İstersen at çobanı. İşin özü bakıp, terbiye etmek gözetmek… Gütmek.
İşte bizler de ne çekiyorsak; siyaseti, at terbiyeciliği ile eş görenlerden çekiyoruz. Ve gördüğümüz muameleyi “deh de gidelim, çüş de duralım” düsturu ile terbiye etmekten ibaret görenlerin elinde, düştüğümüz durum, oturtulduğumuz konum rahatsız etmiyor bizi.
Dönüp bunun adına da “biat” demiyorlar da sınırsız özgürlüğün varlığını vurgulama adına, “ileri demokrasi” diyorlar.
Bizler de bir yandan, gelecek “deh” ve “çüş” komutlarını beklerken, diğer yandan da; “azıcık aşım, kaygısız başım!” inine sığınarak, iki elimiz havada “zeval olmasın” duası ile avunuyoruz.
*
Biliyor musunuz; siyaseti, at terbiyeciliği dışında anlayanlar da varmış. Siyasetin bir diğer adı(ymış) politika… Tarihsel anlatım içinde, eski Yunan’da poli; çok demek(miş) de, tika da yüz olunca, yepyeni bir anlam ile doğmuş politika: çok yüzlülük… En kısacık haliyle ikiyüzlülük…
Yani’si şu işin; adına politikacı sıfatını ekledin mi; mübah sana her yalan, her talan, her eylem.. Hem de tüm zıtlıklarına bakılmaksızın. İkiyüzlülüğün kirine bakılmaksızın… Diğer adıyla riyakarlık var olunca özünde, sorma, sorgulama, “işin aslı bu”, “hikmetinden sual olmaz de kabullen!.
Daha bir yani’si şu ki; o iki sıfattan (siyasetşi veya poltikacı) birisiyle donanacaksın, ya at terbiyecisi sıfatınla hakimiyet kuracaksın… Ya da çok yüzlülükten en az ikisini takınıp riyakarlıkla idare edeceksin tebayı…
İşte o gün; “Aya otoban yapıyor Reis” dendiğinde; hiç kimse “olmaz” şerhini koyamayacak bu söz üzerine…
Daha da ötesi, “Deh de gidelim, çüş de duralım!” diye iki de bir ardına bakacaklar seyisin önünde, komut ne zaman gelecek diye. *
*
“Yola devam” talimatının sindirilmesine bağlı her şey.
İşte o gün; Tüm bilimlerin, özellikle de fennin temelini oluşturduğu kabul edilen matematiğin mantığın, aklın tüm hüküm ve yasaları siyasetin (veya politikanın) temel anlayışı sayılan seyislik veya ikiyüzlülük doğrultusunda şekillenmeye başlarsa toplum, varın siz düşünün nerelere varacağını sonun. Siyaset, ne atbakıcılığıdır… Ne de riyakarlık!…
Siyaseti, ülkeye “hizmet yarışı” olarak görmedikçe, at bakıcılarının eline düşmüş olmaktan sakın şikayetçi olma!.
5 Haz. 2018
Mehmet Halil Arık
Emekli eğitimci