Bir gün ülkenin layık olmadığı şekilde kötü yönetildiğini bu kötü gidişatı değiştirmek için de örgütlü mücadele edilmesi gerektiğine karar verdiğinizi düşünün. Ne yaparsınız?
Yapmanız gereken, sizin gibi düşünen insanlarla dayanışma içinde olacağınız ve bu insanlarla ortak çalışma yapabileceğiniz bir siyasi partiye gidip, kayıt yaptırıp çalışmaktır. Peki, Türkiye’de bir siyasi partiye kaydolmak ve birlikte çalışmak kolay mıdır?
Hayır/Asla…
Bir siyasi partiye gidip üye olabilmeniz için önce o partiye kayıtlı birisi tarafından tavsiye edilmeniz gerek. Daha sonra; Nüfus cüzdanı fotokopisi, ikamet ilmühaberi, vesikalık fotoğraf götüreceksiniz,sembolik bir üyelik aidatı ve müsaitseniz bir bağış istenecektir sizden.Bütün bu şartları yerine getirip üyelik formunu doldurup imzaladığınızı düşünelim.Üye oldunuz mu?
Hayır/Asla…
Eğer siz çıktıktan sonra doldurduğunuz form ve diğer evraklarınız yırtılıp çöpe atılmazsa belki…
Bundan sonra başvuruda bulunduğunuz siyasi partinin yönetim kurulunun 15 gün içinde toplanıp üyeliğiniz için karar alması gerekir. Peki, yönetim kurulu sizin üyeliğiniz yönünde karar almak zorunda mı?
Hayır/Asla…
Üyeliğiniz yönünde karar alındığını düşünelim. O durumda doldurduğunuz formun 1 nüshası il başkanlığına 1 nüshası genel merkeze gönderilir. Genel merkez sizin üyelik başvurunuzu kabul etmek zorunda mı?
Hayır/Asla…
Farz edelim ki üyelik kararınız onaylandı. Yazınız tekrar ilçe başkanlığına gelir 15 gün askıda kalır. Eğer bir itiraz eden olmazsa aday üye olursunuz bu süre 15 gün 1 yıl arasıdır. Bu durumda da asil üye olana kadar seçme ve seçilme hakkınız yoktur.
Eğer ilçe yönetimiz sizi üyeliğe kabul etmezse, ne yapacaksınız?
Yapmanız gereken şey, üyeliğinizin reddedildiğine ilişkin yazıyı alıp bir üst makama yani il başkanlığına müracaat etmektir. Peki, il başkanlığı, ilçe başkanlığının tam aksine sizin üyeliğe alınmanız için karar alır mı? Varsayalım ki sizin isteminiz doğrultusunda karar aldı, o durumda il kongresinde, aleyhine karar verdiği ilçe delegelerinden gerekli desteği bulma şansı olabilir mi ?
Hayır/Asla
Peki, bu aşamadan sonra ne yapabilirsiniz? Hiçbir şey. Zira SPK.12/b…Siyasi partiler, üye olma istemlerini sebep göstermeksizin reddedebilirler”… Demektedir.
Şimdi yapacağınız şey evinizin yolunu tutup, evinizde televizyon izlerken bağırıp çağırmaktır